Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Arrow Lightroom 4/Camera Raw a Nikon

1) Załóżmy, że mam aparat Nikon d5000. Załóżmy, że mam zdjęcie o standardowych ustawieniach po władowaniu do programu. Jakie wartości byście zasugerowali parametrów od ostrości i redukcji szumów dla różnych pułapów iso?
    2) Miałem kiedyś zewnętrzny kalkulator związany z szumami, niestety nie zdążyłem go wypróbować, kojarzy ktoś?
    Zapraszam do dyskusji

Domyślnie

nie ma zlotego srodka... do kazdego zdjecia bedzie inaczej

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Każdego zdjęcia to nie, przesadziłeś sote, ale z pewnością do określonej otagowanej grupy zdjęć, wykonanych w podobnych warunkach oświetleniowych i z podobnymi nastawami body.

Może to być więc nawet jedno uśrednione ustawienie dla grupy 100-200 obrazków, pochodzących z tej samej piwnicznej imprezy.

... ale metody musisz wypracować sobie sam, bo faktycznie nie istnieje złoty przepis.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Johanan oczywiscie masz racje. Niepotrzebnie dopisalem w poprzednim poscie to po wielokropku

Domyślnie

Tak też myślałem, bo wtedy by pewnie wbudowali algorytm w program. Muszę poćwiczyć z tym ALT-em, lecz nie czuję co się zmienia zmieniając radius. Na 100% może być lekkie ziarenko czy "luminować do skutku"?

Domyślnie

rob tak jak Ci pasuje, najlepiej wywolaj sobie fotke ktora uwazasz ze jes za mocno zaszumiona - wyleczysz sie z szumow
    Wyleczysz bo na papierze nie bedzie tego widac.

Uprawnienia umieszczania postów