mogę odgrzebać trochę temat? nie chce zakładać kolejnego tematu o problemach z wifi.

mam problem z laptopem i jego wifi. Problem polega na tym, że jeśli laptop jest blisko routera, to łączy się z wifi (router) pod biurkiem, pod laptopem. problem zaczyna się gdy odejdę w linii prostej od router na odległość 1,5-2 m traci połączenie z internetem, mimo że ikonka zasięgu wifi pokazuje Siła Sygnału; Znakomita. Dalej niż 2m, czyli max 5 od routera internetu nie ma w ogóle. Przy routerze prędkość pobierana jest max dla łącza, w pokoju obok ledwo łapie prędkość 100 kb/s, gdy laptop jest 1m od routera prędkość pobieranych danych jest maxymalna czyli 2mb/s.
Nie mówię już o miejscach publicznych, tam wyszukuje mi się sieci, dużo sieci, pokazuje dobry zasięg ale łączy się, łączy i łączy i się nigdy nie połączy z siecią.
instalowałem nowe sterowniki ze strony ACER (5739G), karta INTEL wifi LINK 5100 AGN.

Ma ktoś pomysł o co chodzi ? inny laptop łapie internet z tego routera w domu bez problemu, nie przerywa, zasięg max itp.

jakby ktoś wiedział co może być przyczyną, proszę o pomoc, wszelka pomoc mile widziana