Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Stock D76 postoi i pół roku zamknięty szczelnie bez powietrza. Co do sklejania to moja technika jest taka:
    szpulkę z nawiniętym pierwszym filmem trzymasz między kciukiem a małym palcem lewej dłoni tak , byś mógł trzymać końcówkę nawiniętego filmu opuszką kciuka i palca wskazującego. Taśma klejąca jest na górnej powierzchni pierwszego filmu
    Przykładasz początek drugiego filmu od dołu by wyczuć brzegi kliszy dochodzące do końcówek pierwszego.
    Przyklejasz taśmę i nawijasz drugi film.

Zanim zatniesz film trzeba zakleić na nim taśmę. Wystarczy wsunąć kawałek a następnie nawinąć resztę. Musisz sprawdzić, czy drugi film nie wysunął się z nacięcia, bo jak wleziej jeden na drugi to fragment pokryty się nie wywoła.
    Rodinal daje dość grube ziarno. Mnie ono akurat nie bardzo się*podoba, ale są zwolennicy. Im bardziej stężony D76 tym większy kontrast. Możesz wołać D76 1+0, 1+1, 1+3, 1+7. Przy 1+7 trzeba wołać jeden film w koreksie, bo przy 650 ml roztworu może być za mało wywoływacza na dwie rolki
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Dziękuję za wyczerpującą informację doktorze, chociaż dalej nie kumam jak te filmy zacinać

Domyślnie

robiłeś kiedyś samoloty z papieru?
    Tu robisz podobnie. Nacinasz w dwóch miejscach a środek wyginasz o 90', jak ster w samolociku.

Edyta podpowiada, że wyginasz na tyle, żeby nie haczyło o następny zwój na szpuli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    robiłeś kiedyś samoloty z papieru?
    Pewnie że robiłem, ale nigdy po omacku
    Czasem teoria to za mało i przydałoby się popraktykować przy świetle ten temat.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów