Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

A co do serwisu Nikona to wydaje mi się ze oni wogóle nei czytaja pytań. Naświetliłam im problem a oni mi wrzucili 3 standarowe odpowiedzi odnośnie przegrzewania się SB-900 czyli uaktualnienei oprogramowania, kupno zewnętrznego akumulatora oraz stosowanie akumulatorków konkretnej firmy.

Domyślnie

jackrabbit problem w tym że problem pojawił mi sie nagle a jestem w środku sezonu slubnego a wysyłka do Warszawy + oczekiwanie na naprawiony sprzęt w tej chwili odpada i dupa zbita.

Sprobuję jeszcze podpiąć SB-900 pod innego D-700 ale niestety znajomy który ma też D-700 wyjechał na tydzień i musze czekać aż wróci. Cóż pozostaje mi praca bez lampy i w innych systemach a TTL BL FP był taki wygodny
    Ostatnio edytowane przez Jacek S ; 25-10-2012 o 16:21

Domyślnie

Odkopuję stary wątek, bo mam właśnie podobny problem. Lampa odchylona do góry z wysuniętą karteczką raz błyska poprawnie, raz za słabo, a raz zupełnie nie. Nie da się pracować, ujęcia zmarnowane. Komunikacja zooma i iso prawidłowa, a błyska jak chce Zdejmowałem, czyściłem styk, wyłączałem, włączałem ponownie, pierwszy błysk OK, kolejne zdjęcie znowu czarne. W końcu przestawiłem lampę w tryb A i w tym trybie wszystko w porządku przy każdym pstryknięciu.
    Czeka mnie serwis lampy, czy aparatu? Coś mogę sam zrobić, sprawdzić coś?
    Aparat D7100 + SB-900
    D7100, SB900, N35 1.8, N18-105, S10-20, N55-200 VR, S17-50 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simonx Zobacz posta
    raz błyska poprawnie, raz za słabo, a raz zupełnie nie
    A dajesz jej czas by się naładowała?
    Jak schowasz karteczkę to działa poprawnie?
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EMILjo Zobacz posta
    A dajesz jej czas by się naładowała?
    Jak schowasz karteczkę to działa poprawnie?
    Tak, świeci dioda gotowości... daję jej dużo czasu. Też z początku myślałem, że to o to chodzi, ale nie.
    Karteczka w zasadzie nie jest tu istotna, fotografowałem z karteczką, bo sufit dość daleko i ciemny. Ważne jest to, że raz TTL działa i zdjęcie jest OK, a raz jest prawie czarne. Problem występował już wcześniej, ale myślałem, że to problem niedoładowania. Niestety osatnio było już to tak dokuczliwe, że nie byłem w stanie robić zdjęć, większość wychodziła czarna, aż w końcu przełączyłem lampę na A i znou mogłem po prostu skupić się na kadrach, a nie zastanawiac czemu znowu nie błysnęło... Niemniej teraz na spokojnie chcę coś z tym zrobić.
    D7100, SB900, N35 1.8, N18-105, S10-20, N55-200 VR, S17-50 2.8

Domyślnie

Czyli palnik do wymiany.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simonx Zobacz posta
    Tak, świeci dioda gotowości... daję jej dużo czasu. Też z początku myślałem, że to o to chodzi, ale nie.
    Karteczka w zasadzie nie jest tu istotna, fotografowałem z karteczką, bo sufit dość daleko i ciemny. Ważne jest to, że raz TTL działa i zdjęcie jest OK, a raz jest prawie czarne. Problem występował już wcześniej, ale myślałem, że to problem niedoładowania. Niestety osatnio było już to tak dokuczliwe, że nie byłem w stanie robić zdjęć, większość wychodziła czarna, aż w końcu przełączyłem lampę na A i znou mogłem po prostu skupić się na kadrach, a nie zastanawiac czemu znowu nie błysnęło... Niemniej teraz na spokojnie chcę coś z tym zrobić.
    Dla pewności sprawdź też czy lampa nie traci kontaktu z korpusem.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów