Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie Pytanie o kolory :)

Witam. Po kilku wstawionych zdjeciach raz wszyscy pisza, ze kolory blade, innym razem "zmasakrowales zdjecie" wiec jak miewam mam problemy z monitorem i teraz zanim cos wstawie chcialbym, zeby bylo dopracowane. Ponizej zdjecie prosto z puszki na ktorym kolory wg mnie sa idealne no ale (moze tylko u mnie w domu) z wziazku z czym prosze Was o ich ocene..

Domyślnie

Skoro są 'idealne' to nie ma co oceniać!

Domyślnie

Jeżeliby:
    a) nie brać pod uwagę tej paskudnej winiety
    b) nie brać pod uwagę tak mocnego (przesadzonego chyba) kontrastu
    to rzeczywiście chyba nie jest źle.

Domyślnie

dziekuje za wypowiedzi, Mosad... w zdjeciu chodzilo mi tylko o kolory wstawione zdjecie jesli "nie jest zle" (pod wzgledem kolorystyki) posluzy mi za wzorzec.

Domyślnie

Hmm, według mnie jest przekontrasotwane - przesaturowane. No ale ja mam monitor ustawiony na oko.
    Poza tym jak ocenić kolory jak nie na oko? Nie wiem jakie tam było światło. Kolor nieba - no za wzór to bym go nie brał chyba jednak. Barwa jest dla mnie średnia i odbicie zbyt mocne, czyli ponownie - kontrast (a co za tym idzie nasycenie).
    Dodatkowo mało tu kolorów. Dopiero połączenie z czerwieniami dałoby całość obrazu.
    Ale można od czegoś podobnego zacząć. Oczywiście mowa cały czas tylko o kolorach.

Jednak poczekałbym na jakieś dodatkowe opinie. O! Ewentualnie mogę pokazać coś co mnie się bardziej widzi w kolorach - oczywiście krążymy wokół naturalności cały czas.

OK, coś mi się nie zgadzało...

PUBLIKUJESZ W ADOBE RGB, A POWINIENEŚ W sRGB!

Kolory są w porządku, to przestrzeń jest zła. Prawdopodobnie Adobe - nie wiem, zgaduję.

Tak to zdjęcie wygląda na naszych ekranach (w przeglądarkach, które nie wspierają obsługi profili):
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 05-08-2012 o 19:00

Domyślnie

Może sprofiluj aparat i będziesz miał realistyczne kolory.
    Te tu są OK. Pora dnia za to nie ciekawa na zdjęcia krajobrazu.
    Nikon D7100 + Nikon D3200 (Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6 ED + Sigma APO 70-300mm f/4-5.6 DG MACRO + Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED II)

Domyślnie

Im dluzej sledze to forum tym bardziej wydaje mi sie ze nie mam o niczym pojecia... Juz nawet myslalem o jakims kursie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    H

Tak to zdjęcie wygląda na naszych ekranach (w przeglądarkach, które nie wspierają obsługi profili):
    zatem jaki jest sens korzystania z takich przeglądarek ?Na moje oko kolory w oryginalnym przykłądzie są w miarę OK - ten niebieski coś podejrzany jedynie. Dla lepszej oceny jednak wrzuć coś z czerwonym.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Limax7 Zobacz posta
    Może sprofiluj aparat i będziesz miał realistyczne kolory.
    Co to znaczy sprofilować aparat?

Domyślnie

a teraz cos z czerwonym
    edycja: wiem, ze nie umiem robic zdjec wiec zajmijmy sie tylko na kolorami

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów