Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Domyślnie

Czy zdarzenia są jakoś buforowane? Chodzi mi o opóźnienia przekazywania danych i ich obsługi. Załóżmy, że wykonam na klawiaturze na ślepo kolejno: Temp, Kółko +3 impulsy, Tint, Kółko +4 impulsy, Ekspozycja, Kółko -3 impulsy. Czy nie patrząc na ekran mam pewność, że wszystko mi się wykona? Choćby z opóźnieniem? Czy jakieś zdarzenie może przepaść? Wspominałeś coś o tym, że nie można za szybko kręcić kółkiem, ale to pomijam już. Nie wiem na ile to istotne, ale mi przyszło do głowy po prostu, patrząc jak to działa na filmiku.

Domyślnie

Klawiatura jest traktowana jak normalna klawiatura z normalnymi przyciskami więc wszystkie zdarzenia są kolejkowane przez system i wykonywane po kolei. Tyle w teorii. W praktyce nie wygląda to tak kolorowo i przesuwania suwaków mogą się gubić, nie wykonywać. Ograniczenie impuls co 0,1sek skutecznie pomaga.

Przy okazji znalazłem rozwiązanie na lagi związanie z przesuwaniem suwaków. Wystarczy... ukryć panel z suwakami... trochę to dziwne, że wyrednowanie zdjęcia trwa dłużej niż przesunięcie suwaka. Gdy wyłączymy ten panel (F. Suwaki praktycznie poruszają się tak jak gałka.
    W sytuacji gdy kręcimy jednym suwakiem i chcemy szybko przejść na drugi LR potrzebuje ok 0,5s aby wykonać tą akcje ale jeśli w ciągu tych 0,5s wykonamy jakiś ruch przy przytrzymanym klawiszu to zostanie on wykonany. Przy takim szybkim kręceniu na 27" monitorze i7 z mojego laptopa ma co robić na wszystkich rdzeniach więc może opóźnienie występuje przez to
    Canon 5dII

Domyślnie

Jeszcze jedno. Opóźnienie pomiędzy przełączaniem się suwaków (o którym mówiłem w poprzednim poście) występuje tylko wtedy gdy przeskakujemy z któregoś suwaka WB który został zmieniony na dowolny inny. Jest to lag samego lightrooma. Sprawdzić to można w następujący sposób:
    - kliknąć na pole tekstowe obok suwaka np tint
    - zmienić wartość za pomocą strzałek góra dół
    - nacisnąć Esc

Widać, że w tym miejscu jest delikatne opóźnienie (ok 0,5 sekundy) zanim pole zostanie całkowicie opuszczone, co powoduje że kolejne polecenie wydane z klawiatury czeka...

Pozostałe suwaki działają bez laga.
    Canon 5dII

Domyślnie

Witam
    Tak mnie troszkę ciekawość zżera, jak się posuwają pracę nad projektem .

Domyślnie

Witam.
    Osoba, która zajmuje się projektowaniem płytki wyjechała na urlop. Do połowy września planowane jest postawienie tego na czystej ATmedze (na początek prototyp z pinami później już z przyciskami)
    Do tego czasu powstanie też pierwsza obudowa wykonana w całości z aluminium (muszę dołożyć do projektu 2 przyciski - "ostatni suwak" - pomocny przy wyborze suwaków za pomocą strzałek i narzędzie wyboru balansu bieli które gdzieś przeoczyłem)

Póki co w wolnych chwilach (sezon ślubny w pełni ) zajmuje się pisaniem skryptu zamieniającego polecenia z klawiatury na konkretne działania w LR (np wczoraj stworzyłem GUI do obsługi preferencji skryptu, min wersji językowych i zachowań suwaków w określonych sytuacjach)

Wrócę jeszcze do laga LR bo swego czasu nie dawał mi spać Okazuje się, że opóźnienie występuje też podczas poruszania samym suwakiem za pomocą myszki. Domyślnie ciężko w tym czasie wybrać drugi suwak myszką, ale za pomocą klawiatury było już to możliwe. Dlatego w czasie tego lagu (0,5s) wstrzymane będzie przyjmowanie jakichkolwiek poleceń (opcję będzie można wyłączyć). Bez tej opcji zdarza się, że skrypt nie potrafił wybierać kolejnego suwaka (przy pierwszym naciśnięciu po zmianie). IMO jest to dobry kompromis pomiędzy stabilnością a szybkością.
    Canon 5dII

Domyślnie

Jestem zainteresowany tą klawiaturą. Super pomysł i projekt
    Illuminatio per scientia et technicae...

Domyślnie

Jak tam idą postępy?

Domyślnie

Przedwczoraj wróciłem z zasłużonego urlopu więc projekt trochę spowolnił.

Wreszcie mamy własną płytkę arduinową. Ne zdążyłem jej jeszcze przetestować na moim programie, ale przykładowe programy z funkcją klawiatury wgrane ze środowiska działają. Nie ma natomiast programowania z portu USB, aczkolwiek po przemyśleniach chciałbym aby ta funkcjonalność była dostępna.

Przycisk precision (zwiększający precyzję gałki będzie działał w dwojaki sposób:
    - krótkie naciśnięcie będzie powodowało stałe włączenie lub wyłączenie trybu precyzyjnego
    - przytrzymanie powyżej 0,5s (wyjdzie w praniu czy to dobry czas) będzie powodowało chwilowe włączenie tego trybu (puszczenie przejdzie na tryb szybki)
    O wszystkim będzie informowała dioda nad klawiszem (albo w klawiszu).

Układ klawiszy jest też gotowy (chyba, że będziecie mieli jakieś uwagi). Przycisku uległy pomniejszeniu - zastosowane ograniczniki w klawiszach. Czy nie będą za małe wyjdzie już gdy będę miał gotową obudowę. W połowie następnego miesiąca powinna być - wiem że miało być wcześniej ale zapomniałem o urlopie. Usunięty przycisk narzędzia redukcji czerwonych oczu - na tym poziomie uważam, to za całkowicie zbędną funkcje.

Link do układu - https://www.dropbox.com/s/c8778cdqxg...awiaturav5.jpg

Jeśli da się w komfortowy sposób tego urządzenia, i zostanie to potwierdzone przez użytkowników projekt wyląduje na kickstarterze.
    Canon 5dII

Domyślnie

Witam,
    coś do przodu poszło od urlopu? Bardzo fajnie się prezentuje JPG mam nadzieję, że gotowa będzie jeszcze lepsza. Wiem, że zwracali Ci już uwagę, ale pamiętaj o poprawnym zapisaniu / wygrawerowaniu napisów na buttonach- miejscami są jeszcze błędy
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Witam po długiej ale owocnej przerwie.

Sporo myślałem o projekcie, trochę też pracowałem, podglądałem inne rozwiązania w tym zakresie.
    Pojawiła się jedna rzecz o której nie pomyślałem. Zgrupowanie przycisków w sposób jak w poprzednich wersjach jest ergonomiczne ale bardzo mało elastyczne. Wyobraźmy sobie taką sytuację, że za 2 lata Adobe wprowadza process 2014 w którym pojawiają się 2 dodatkowe suwaki w panelu basic. I co? Albo zaciskamy zęby i nie używamy nowych, albo dodajemy je zamieniając inne mało ważne ale tworzy się bałagan i ergonomia będzie znikoma.

Dlatego wymyśliłem sobie, że przyciski suwaków i narzędzi będą zgrupowane w jeden duży blok. Będzie od nich odstawał jeden przycisk - przycisk precyzji. Uda się to umieścić w bloku 14 kolumn x 5 wierszy + przyciski tagowania tak jak są. Właśnie staram się opracować logiczne ułożenie przycisków. Dodatkowo grupy suwaków będzie można wyłączać - niby mała rzecz a cieszy - często zdarza się, że wklejam korekcje z poprzedniego pliku jednak pewne ustawienia nie sa potrzebne (np korekcja obiektywu) i trzeba je wyłączyć. W LR robi się to za pomocą małego guziczka. Tutaj jeszcze nie wiem - albo jeden przycisk do wyłączania poszczególnych grup albo do każdej grupy osobny przycisk (co z grupami które nie mają bezpośrednich skrótów?)

W tym rozwiązaniu będzie można rozkręcić, wywalić co niepotrzebne i skręcić. Będzie można też ułożyć po swojemu. Co myślicie o tej zmianie?

Kolejna sprawa która powraca jak bumerang to wielkość - starałem się jak mogłem i nijak nie widzę tego w małej wersji (280x85). Niektóre przyciski były by mniejsze niż w nokii e52 (akurat taką miałem pod ręką) więc swoboda pracy byłaby znikoma. Natomiast większa obudowa = większy koszt. Ostatnio wyceniony na 500 netto (jednostkowa produkcja). Będę oczywiście negocjował i szukał, może uda się taniej - gdyby ktoś miał jakiś kontakt to chętnie przyjmę.

Czy split toning warto usunąć / zamienić na inną grupę? Ja osobiście użyłem tego może ze 2 razy.
    Canon 5dII

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów