Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jaki model wybrac

Witam.
    Poniewaz jest to moj pierwszy post na tym forum to jak to zawsze wypada - nalezy sie przywitac. Mam na imie Rafał .

Obecnie Szukam aparatu - ale sam już nie wiem jaki model wybrać.
    Na body mogę przeznaczyć jakieś $500 (aparat kupię w USA) do tego jakiś standardowy obiektyw + jakiś do robienia zdjęć makro (do robienia zdjęć akwarium morskiego).
    Wcześniej myślałem żeby kupić D3100/5100. Do tej pory miałem styczność z D300 (kilka fotek nim zrobiłem ale było to może max 50).
    Czytając forum zauważyłem ze polecany jest model D90.

Bardzo prosilbym o jakieś porady bo zaczynam się gubic jaki wybrać dla siebie model.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Nikon D90, N18-105 VR, N35 f/1.8G, N55-300 VR, N55 f/3.5, SB-700

Domyślnie

Wybierz taki który będzie dobrze Ci leżał w dłoni. Ewentualnie poświęć trochę czasu na przeglądnięcie forum, takich wątków jest tutaj cała masa, a Twój przypadek nie jest wyjątkowy.

Domyślnie

Wybierz obiektywy i pomyśl czy są na srubokręt jesli tak to d80/90/300 starsze mogą być zajechane ale robią zdjęcia. Do czego chcesz używać aparatu?
    ZAZWYCZAJ używa się do architektury, krajobrazu to ZAZWYCZAJ sigma 10-20, na portretu 50mm 1,8, 85 1.8 albo zoom 70-200 ewentualnie coś 50-200 ptaki itd powyzej 200mm.
    d31oo musisz mieć silnik w obiektywie, budżetowe całkiem niezłe szkło to spacerzoom tamron 17-50 2.8 ewentualnie jakiś nikkor 18-50(18-70)

Za kolegą takich wątków jest na pęczki i tam jest wszystko napisane

Domyślnie

Aparat będzie używany do wszystkiego (zdjecia podczas wyjazdów, imprezy oraz do robienia zdjęć akwarium morskiego).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xgm Zobacz posta
    Aparat będzie używany do wszystkiego (zdjecia podczas wyjazdów, imprezy oraz do robienia zdjęć akwarium morskiego).

Do wszystkiego, do makro, do portretu, do podrozy, poreczny i zapewne solidny. Moze lepszy bedzie jakis wysoki model superzooma, nierzadko sa naprawde mocne, a przy tym mniej ograniczen, ktore fakt faktem, lustrzanki sprawiaja. Do tego duzo pikseli, stabilizacje, jakies programy tematyczne, nie wiem, krecenie filmikow czy cos

Jesli nie zamierzasz sie pasjonowac samym obrazem, swiatlem - przemysl, czy nie warto wziac jakies hybrydy Nikona.
    Chewinggum
    "Górnik miesiąca"

Domyślnie

Mój budżet jest ograniczony do ok $500-$600 na samo body. Lens kupię takie jakie bedą potrzebne - 1 do makro a 2 jakaś podstawowa do zwykłych fotek.

Domyślnie

Przegladajac amerykanskiego ebay'a trafilem na 2 aukcje D90 (coraz bardziej zdecydowany jestem na ten model).
    Jeden z nich jest z Nikon AF-S 18-105 f 3.5-5.6 VR Zoom lens
    Zas drugi Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G ED AF-S DX Wide Angle Autofocus Zoom Lens, Wide Angle Lens, Telephoto 2x.

Domyślnie

Bierz tą wersje z obiektywem 18-105vr bardzo dobre uniwersalne szkło
    http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu

Domyślnie

Wlasnie kupilem Nikona D90 - samo body. Teraz tylko czekac na jego dostawe.
    Obiekty kupie oddzielnie - juz znalalem nowke Nikon 18-105mm f/3.5-5.6 AF-S DX VR ED Nikkor Lens w przystepnej cenie (osoba kupila caly kit i tego obiektywu nie potrzebuje - ma inne).

Domyślnie

Na poczatek b.dobry.
    Ja swoj 18-105 tez sprzedalem, bo w zestawie wyszlo taniej niz osobno, a nowy wlasciciel obiektywu tez troche zaoszczedzil.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów