Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

Dawno się nie wymądrzałem (już kilka dni), może więc znowu coś namaluję .

Szalejecie tak sobie panowie z tymi wiertłami, a to przecież nie jest aż
    tak drastycznie ważne. Wzorek uwzględnia otwór OPTYMALNY, nie jedynie słuszny.
    Biorąc jeszcze pod uwagę różne efekty osiągane przy różnych średnicach
    nie ma powodów do paniki . Proponowałbym w tych najnowszych (jednak)
    obiektywach przewidzieć możliwość wymiany płytki z otworkiem, ponieważ
    może się okazać, że chcemy potestować kilka wariantów i wybrać ten najciekawszy
    (niekoniecznie jeden).
    Jeszcze taka drobna uwaga dodatkowa:
    Nie zawsze otworek przy samym body będzie nam odpowiadał, można więc użyć
    jako przelotki (zaraz pewnie Alf mnie zabije za wtrącanie stałego wątku...)
    telekonwertera bez optyki (lub z wyjmowaną), ew. nawet kilku sztuk.
    W przypadku niektórych konstrukcji zawierają one w komplecie pokrywkę
    przednią (to takie drobne uzupełnienie do pokrywki od body, gdyby ktoś zapomniał,
    że powyższe elementy posiada) .
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

a swoja droga przy f/38 czas wydluza sie do ok pol godziny przy srednim swietle
    a przy f/72 to juz pare godzin ...
    wiec otwor otworem ..
    czekam jeszcze az kumpel zmontuje sobie aparat z puszki z odlegloscia kliszy od otwora - 4cm tak zwany szeroki kat

Domyślnie Odp: Fotografia otworkowa.

musze nieco odświerzyć wątek:

nieprawda, mi przy przysłonie f/88 czas wydluża sie tylko 500 razy w stosunku do f/4, więc nie wiem skąd ci to wyszło.
    przy zmierzonej aparatem 1/250 na otworku mam 2s i spoko, zdjęcia naświetlone w punkt zaraz wrzucę skany, moje pierwsze otworkowe zdjęcia, jakość nie powala, ale otworek słaby, krzywy i za duży.

najpierw niesamowity efekt "gwiazdki" - jak przy mocno zamkniętych obiektywach tworzą np. lampy, tutaj mamy słońce. To zdjęcie przedstawia... może ktoś zgadnie :

kolejne dwa na torach: na pierwszym i na drugim przejechał pociąg, ale na drugim bardziej. popatrzcie na kolor cementowni jest nagle niebiesko żółta!!

Ostatnio edytowane przez galu44 ; 24-06-2008 o 17:35
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

ostrość jest makabryczna, ale będę poprawiał. dla zainteresowanych mogę wrzucić reportaż z robienia obiektywu.
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Jedyneczka fajniusia. Pokaż ten reportaż. Ale jednak nad "obiektywem" musisz popracować...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

czy ktoś jeszcze się bawił w fotografię otworkową ? Jakieś nowe doświadczenia z otworkami i czasami naświetlania ? wiem, że czesi oferują fajny program do obliczenia czasu naświetlania - ale czy on się sprawdza ?

Ja mam pytanie czy np taki papier http://www.allegro.pl/item902114042_...ilm_10szt.html nada się do tej fotografii chodzi o to, że mam zajęcia z dzieciakami chcę aby zrobiły sobie aparat z pudełka, puszki i właśnie nie wiem czy stosując zwykłe negatywy będzie potem możliwość jego wywołania stąd pomyślałam o polaroidzie
    FX z wieloma dodatkami

Domyślnie

Ja próbowałem zrobić z Agfy Box i lubitela ale nie jest to łatwa sztuka. Niestety agfa zaczęła rdzewieć i został rozebrana i czeka teraz na lepsze czasy a lubitel strasznie winitował bo blaszkę wstawiłem pod obiektyw że by migawka została i obraz ścinany był prze obudowę obiektywu.
    Co do Pinhole Designer to faktycznie działa i nawet całkiem dobrze.

Cytat Zamieszczone przez galu44 Zobacz posta
    Osobiście bym wyciął blaszkę z bocznej ścianki i jeszcze papierem ją szlifował bo jest znacznie cieńsza a o to chodzi. Na dodatek nawet najcieńsza igła po w biciu daje "duży" otwór w porównaniu z tymi proponowanymi z programu. Ja kombinowałem z nakłuciem blaszki i na dodatek potem zeszlifowaniu zadziorów ale i to nie była łatwa sztuka. W otworkowej chodzi o jakość otworka i jego średnicę ( oczywiście można próbować z dziwnymi nawet kształtami ) ale ważne żeby nie było zadziorów czy odgięć po tym jak przebijemy blaszkę ( wiem z doświadczenia )

A tak z innej beczy nie wie ktoś gdzie we wrocku skanują filmy 120 gdzie klatka ma 6x12???
    D70s / N90s / FT3 + słoiczki i rybka / jakaś błyskotka N / trochę ruskiej technologii optyczno-fotograficznej / Yashica MAT 124g / Otworkowiec

Domyślnie

Oooo a ja kiedyś masowo robiłem blaszki z otworkami dla studentów fotografii. A nieostrość wychodzi prawdopodobnie, dlatego że brzegi otworku nie są idealne

takie poglądowe skan z odbitki negatyw fomapan 6x6:

------------
    Edit 16:05

Najlepszy efekt dają miniaturowe wiertła do zenita najlepsze będzie 0,3 mm z tego, co pamiętam
    Ostatnio edytowane przez tol2di ; 16-02-2010 o 17:05
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

A w kwestii tego papieru do polaroidu czy ktoś słyszał coś o tym aby można było go wykorzystać do pinhole camera ?
    FX z wieloma dodatkami

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów