Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Domyślnie Nikon FM3a + Ultron 40mmf/2

Witam na wstępie, bo nowy tutaj jestem. Sytuacja jest następująca - użytkuję Olympusa OM-1, ale denerwuje mnie brak dostępu do dobrej optyki w tym systemie. Stąd też, po przeanalizowaniu setek możliwości wypatrzyłem sobie zestaw FM3a z Voigtlanderem Ultron 40mm f/2. I mam pytanie - będzie to ze sobą współpracować? W życiu nie miałem Nikona, ale puszka wygląda na zacną, stąd też chcę spróbować połączyć ją z tym właśnie obiektywem. Zatrybi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Witam na wstępie, bo nowy tutaj jestem. Sytuacja jest następująca - użytkuję Olympusa OM-1, ale denerwuje mnie brak dostępu do dobrej optyki w tym systemie.
    Przepraszam, ale co to oznacza "brak dostępu do dobrej optyki w tym systemie"? Ebaya zamknęli?
    Pozdrrawiam!
    Maciek

Domyślnie

FM3 zatrybi w zasadzie ze wszystkim co się uda podpiąć do bagnetu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciorra Zobacz posta
    Przepraszam, ale co to oznacza "brak dostępu do dobrej optyki w tym systemie"? Ebaya zamknęli?
    Nie zamknęli. Ale z serii OM, z obiektywów, które brałbym pod uwagę i potrzebował są dwa - 40mm i 85mm. Pierwszy strasznie rzadki, drugi jakościowo średni. A wśród obiektywów dedykowanych do Nikona są m.in. wspomniany przeze mnie Voigtlander czy świetna 85-tka Zeissa.

Domyślnie

strasznie, w tym momencie są tylko 4 na evilbayu, każdy tańszy niż ultron.

poza tym, w którym miejscu Zuiko 85 jest średni?

i popatrz sobie przez wizjer FM3a zanim go kupisz, po OM-1 możesz nie być zachwycony.

Domyślnie

Z tym voigtlanderem bez problemu, z kastratami typu G juz nie(chyba, ze sie domowe patenty stosuje). Natomiast ciekawe jak to jest obiektywami pc e. Wajchy przeslony w nich nie ma, wiec powinny byc zawsze otwarte, pierscien nic nie zmienia fizycznie w obiektywie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    popatrz sobie przez wizjer FM3a zanim go kupisz, po OM-1 możesz nie być zachwycony.
    Raczej będzie zadowolony. OM-1 ma wizjer na poziomie FM2n, FM3a to duży krok naprzód.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

A tak w ogole, to zastanawiam sie jeszcze nad Contaxem RTS, puszki znakomite a i duzo dobrego mozna przeczytac o optyce Zeissa dedykowanej na bagnet c/y. Mial ktos do czynienia z tymi wynalazkami?

Domyślnie

Uderz do Roberta "cichy70", jeszcze niedawno miał jakiegoś RTSa ze szklarnią na wylocie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    A tak w ogole, to zastanawiam sie jeszcze nad Contaxem RTS, puszki znakomite a i duzo dobrego mozna przeczytac o optyce Zeissa dedykowanej na bagnet c/y. Mial ktos do czynienia z tymi wynalazkami?
    Jak chcesz fajne i śmiesznie tanie manualne body od Contaxa, to poszukaj 139 Quartz. Kontaksowych szkieł cajsa używam zarówno na analogu jak i na cyfrze - nie mam im nic do zarzucenia. No może poza ceną 35/1.4
    Pozdrawiam,
    Marcin

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów