Krzysztofie - dokladnie tak. Zapomnij o wyprawie do serwisu. Z niemal kazdym jasnym szklem bedziesz mial ten efekt. Tak juz jest w naszych puszkach...
Szukaj
Krzysztofie - dokladnie tak. Zapomnij o wyprawie do serwisu. Z niemal kazdym jasnym szklem bedziesz mial ten efekt. Tak juz jest w naszych puszkach...
Sprawa dotyczy tylko stałek 1,8 i poniżej ... ?
![]()
Raczej jasnych szkiel i 1/8000
Witam admina.Jestem pierwszy dzień na waszym (sorry - naszym) forum i już odezwał się admin![]()
![]()
Moje spostrzeżenia są trochę inne.Nie ma prostej zależności między jasnością obiektywu i tym cho....m zafarbem.Mam 85/1,8 który jest jaśniejszy od 28/2,8.Z 85-ką jest OK, a z 28-ką mam zafarb.Chyba chodzi o kąt widzenia.Może kąt padania promieni na matrycę?
Mam jeszcze inne podejrzenia związane z elektronicznym uzyskiwaniem najkrótszych czasów.Być może nasza ukochana firma traktuje nas jak króliki doświadczalne przed wypuszczeniem kolejnego modelu?
Pozdrawiam
Wyglada wiec na to ze faktycznie przyczyna moze byc kat. Z 80-200/2.8 i czasem wymuszonym 1/8000 tez nie mialem problemu. W 50 kazdej jaka przypne jest identycznie...
I siedzi w dobrym miejscu bo sprawa dotyczy obiektywuZamieszczone przez Krzysztof
![]()
pozdrawiam Sebastian
Adminie - najlepsze jest to,że efekt zależy nie tylko od kąta widzenia.Czy miałeś te zafarby ze swoim zoomem Sigmy ustawionym na 50mm lub jakąkolwiek inną ogniskową?Domyślam się że nie.
Pozdrawiam
TrOn - muszę cię zmartwić.Sprawa dotyczy naszych puszek.Jak napisałem w pierwszym poście mam to samo z 20-ką i 28-ką.
Pozdrawiam
to sie dzieje chyba tylko przy b.malych wartosciach przyslony...sprobuj deczko przymknac.
Wlasnie nie mialem z zadnym innym, ciemniejszym szklem. Stale 20/35/50 daja taki efekt, choc po przymknieciu efekt znika.
Skontaktuj się z nami