Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Marta

Domyślnie

Zawsze coś można jeszcze coś poprawić. Kiedyś jednak trzeba sobie powiedzieć: stop.
    Swoją drogą to dobry wątek dla ludzi pytających o celowość wykorzystania szkieł makro do portretu. Właśnie w ten sposób zwykle wygląda oryginał, a mając trochę wprawy w LR, PS, C1, NX da się go sprowadzić do wersji łagodniejszych dla oka. I bardziej przypominających obraz z typowo portretowych szkieł.
    Jeżeli pozwolisz, to wkleiłbym przed/po do wątku o szkłach makro w portrecie, który kiedyś zakładałem.
    Jakbyś jeszcze mógł napisać co to za obiektyw został użyty i na jakiej przysłonie, wówczas będzie to myślę ciekawe dla wielu początkujących i mniej zamożnych fotografów.

Domyślnie

Śmiało, w końcu po to jest to forum

Szkło, to 85mm 1.8 D @ f/3.5 - żadne makro. Kupiłem go dla wygody, żeby nie targać zawsze 80-200/2.8, kiedy potrzebuję tylko 80mm. Tamten wydaje się jeszcze ostrzejszy

EDIT:

Trochę mnie zmotywowaliście i posiedziałem chwilę przed GIMPem. Teraz podoba mi się bardziej

Ostatnio edytowane przez Kartofelinder ; 25-07-2012 o 10:01

Domyślnie

Wrzucę link do wątku o optyce makro-portretowej, żeby można było łatwo odnaleźć zdjęcia jakby czegoś zaczęło brakować itd. http://forum.nikoniarze.pl/showpost....2&postcount=29

A pozostali - komentujcie! Przecież taki ładny wachlarz na zdjęciu!

Domyślnie

Co by nie zaczynać nowego wątku:

p.s. obróbki było niewiele, ale za to na laptopie więc wiem, że różnie to bywa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Niestety bez sensownego oprogramowania do precyzyjnych korekt wszystkich składowych obrazu - trudno. Nie niemożliwe, ale trudno. Ja użyłem LR oczywiście.

Jak? Pędzelki, suwaczki, łatki - niewiele tego jest w LR, więc użyłem czego się dało. Na pewno zmniejszony mocno kontrast oraz delikatnie clarity (kontrast lokalny) na starcie. Krzywa jasności dopasowana pod gust. Reszta to dopieszczenie efektu pod osobiste preferencje. Właśnie monitor wrócił z serwisu, więc pobawiłem się trochę metodą dodge and burn w wersji light. Czyli ukształtowałem trochę po swojemu, spłaszczoną wcześniej zmniejszonym kontrastem i clarity twarz. Zdjęcie delikatnie też podbarwiłem do smaku.

PS. O, widzę, że niedoróbka się wkradła, ale to tylko poglądowo oczywiście.
    Przepraszam że się tak wtrącę... gdzie masz łatki w LR?
    http://facebook.com/fotomagik
    D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remiksson Zobacz posta
    Przepraszam że się tak wtrącę... gdzie masz łatki w LR?
    Nie wiem jak to po polsku się nazywa - chyba "Retusz". Czyli korekta miejscowa (klawisz "Q" w LR 3 i "N" w LR 4 bodajże). Jeżeli to nie jest odpowiednik łatki z PS-a, to przepraszam bardzo za zniewagę.

Ostatnio edytowane przez Kartofelinder ; 15-08-2012 o 18:06

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów