No właśnie jak to jest czy podczas sprzedania szkła za 1870 +20 transport potrzebna jest taka umowa i kto płaci podatek , z góry wszystkim b dziękuję
Szukaj
No właśnie jak to jest czy podczas sprzedania szkła za 1870 +20 transport potrzebna jest taka umowa i kto płaci podatek , z góry wszystkim b dziękuję
2% bo kwota przekracza 1000zł
płaci kupujący, tylko cena towaru (bez doliczania kosztów wysyłki)
umowa - nie, podatek kupujący może zapłacić na podstawie wydruku aukcji
bardzo dziękujea na wszelki wypadek nie masz wzoru takiej umowy
Uwaga, będzie polskie cwaniakowanie. Skoro to szkła, nie szkło, to nie da się rozbić transakcji tak, aby każda z nich nie przekraczała 1000 zł?
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
tzn chodziło mi o 1 szkiełko![]()
I tak luzik. Robisz umowę kupna sprzedaży, bierzesz kasę i zapominasz o sprawie. Za pit.pl:
"
Obowiązek podatkowy ciąży wyłącznie na kupującym. Sprzedający nie jest opodatkowany podatkiem z tytułu sprzedaży chyba, że ciąży na nim obowiązek zapłaty podatku VAT. Nie można go również umownie zobowiązać do tego, że zapłacił podatek za kupującego.
Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą dokonania czynności prawnej, a jeśli dochodzi do orzeczenia sądu lub ugody sądowej w przedmiocie istnienia stosunku prawnego - z chwilą uprawomocnienia się orzeczenia sądu, doręczenia wyroku sądu polubownego lub zawarcia ugody.
W przypadku dokonania sprzedaży na raty, na próbę, z zastrzeżeniem własności, obowiązek podatkowy powstaje w chwili zawarcia umowy, a nie z chwilą przeniesienia własności przedmiotu umowy.
Gdy dochodzi do dwóch umów - zobowiązującej do zbycia i rozporządzającej prawem, to obowiązek podatkowy powstaje z chwilą zawarcia umowy przenoszącej własność, a nie w związku ze zobowiązaniem do zawarcia.
Obowiązek podatkowy może powstać z chwilą powołania się przez podatnika na fakt dokonania czynności cywilnoprawnej - jeżeli podatnik nie złożył deklaracji w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych w terminie 5 lat od końca roku, w którym upłynął termin płatności podatku, a następnie powołuje się przed organem podatkowym lub organem kontroli skarbowej na fakt jej dokonania."
Tak po prostu wyślij.
Alle nie jest stroną transakcji.
Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 22-07-2012 o 21:49
Bardzo Koledze dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie , umowy tylko nie moge konkretnej odszukać , same dot samochodów mieszkań ...
Skontaktuj się z nami