Szukaj
Nikon http://greg77.com/
Chyba nie zostało mi nic innego niż wysłanie faksu z prośbą o wydanie kodu AUTHINFO razem z kopią dowodu osobistego i czekanie aż łaskawie mi go wydadzą.
Jeszcze przestrzegając was przed tą firmą opiszę jeden z moich przebojów z tymi "fachowcami" - w zeszłym roku przysłali mi fakturę za domenę .pl na ~100zł (co przedłużenie cena wzrastała) postanowiłem przenieść domenę do dużo tańszego i bardziej fachowego Dropped.pl. Wysłałem do cal.pl prośbę o wydanie AUTHINFO i w odpowiedzi dostałem informację, że zgodnie z ich regulaminem muszę wysłać wniosek faksem razem z dodatkowymi dokumentami (mają system wniosków razem z kodem kreskowym na nim, który jest identyczny dla wszystkich wniosków ;D). Poczytałem trochę o cal.pl w internecie i znalazłem sposób na wydanie kodu AUTHINFO jeśli cal..pl było tylko pośrednikiem przy rejestracji, a prawdziwym rejestratorem był consultingservice.pl, do którego wystarczyło tylko wysłać e-mail z konta pocztowego jakie mam zapisane w danych kontaktowych do domeny ze słowami "proszę o wydanie kodu AUTHINFO dla domeny nazwadomeny.pl " i po kilku godzinach otrzymałem kod AUTHINFO i jeszcze jedną wiadomość od cal.pl "Niestety nie udalo sie nam z Panelm skontaktowac pod nr tel. podany w CK. Chielibysmy zapytac czy bylby Panzainteresowany pozostawieniem domeny pogonmogilno.pl w cal.pl przy jednoczesnym ustaleniu na stale ceny odnowienia domeny na poziomie 55 zl netto?" . Pomyślałem, że dam im ostatnią szansę i zgodziłem się na podane przez nich warunki. Odpisali, że w Panelu Klienta jest już wygenerowana faktura, już chciałem płacić a tu w polu kwota do zapłaty stara cena 98 zł. Wysłałem kolejną wiadomość i dopiero wtedy faktura była zgodna z wcześniejszą umową. Kilka tygodni temu dostałem przypomnienie o odnowieniu domeny z kwotą do zapłaty 98zł. No i tym sposobem cal.pl straciło klienta z 6 letnim stażem. Przeniosłem domenę do Dropped.pl i za 3 lata zapłaciłem 150 zł (+10 zł za ukrycie danych abonenta we WHOIS za rok). Od cal.pl cały czas dostaje maile przypominające o konieczności zapłaty za odnowienie domeny.
Dlatego jeśli nie chcecie mieć problemów z obsługą domen nie rejestrujcie ich w cal.pl. Hosting też mają tragiczny i 2 lata temu przeniosłem go do linuxpl.com z którego jestem średnio zadowolony, ale jest o niebo lepiej niż w cal
No niestety, to jest ryzyko.
Bardziej popularne domeny często zwija jakaś mafia domenowa z takich właśnie Węgier czy innej Bułgarii.
rychu_cmg
A skoro mówisz o dropped, to nie możesz sobie wykupić tam opcji na przejęcie tej domeny?
Jak Ci authinfo nie chcą obecni posiadacze wydać, to może to będzie rozwiązanie?
Poza tym, nie wiem jak u tego rejestratora, ale często jest tak, że authinfo nie wydają np 14 czy 30 dni przed datą wygaśnięcia domeny.
A jeszcze trzecia opcja, ale dość zawiła - trzeba by się dowiedzie kto jest faktycznym rejestratorem tej domeny, potem znaleźć firmę hostingową, która również korzysta z tego rejestratora, założyć w niej hosting i poprosić o przepięcie domeny. Robiłem takie sztuczki.
Ostatnio edytowane przez enthropia ; 23-07-2012 o 19:07
Nikon http://greg77.com/
Udało się wyciągną od nich kod AUTHINFO. Początkowo odrzucili wniosek ze względu na nieczytelną drugą stronę dowodu, jednak wykłóciłem się i dosłałem skan dowodu na ich maila i po 2 dniach wydali mi kod. Zleciłem już płatny transfer i będę musiał poczekać 5 dni aż transfer przejdzie. Domena wygasa mi 31 lipca czy mam się obawiać przejęcia jej przez inną osobę ?
W większości firm (nie wiem czy u nich) masz blokadę na wygasłą domenę. Blokada polega na tym, że masz chyba 2 tygodnie na jej opłacenie. Domena oczywiście wtedy nie działa, ale za to nikt nie może jej przejąć. Ja często tak mam, że dowiaduję się o wygaśnięciu domeny jak strona przestaje działać. Opłacam i po paru godzinach wszystko znowu OK.
Skontaktuj się z nami