Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Nikon View vs. Picture Project

Czołem
    Przegladam sobie posty o oprogramowaniu i widzę, że bardzo często pojawia się nazwa Nikon View. Kupiłem niedawno D70s z Niemiec i mam tylko płytkę z Picture Project. Czy Nikon View to narzędzie o innym przeznaczeniu ew. bardziej zaawansowane? Jest czego żałować?
    Dzięki i pozdrawiam,
    Piotr

Domyślnie

Chyba odwrotnie jest, że to Picture Project jest bardziej zaawansowany, no i na płycie dają triala 30 dniowego. Nikon View chyba jest darmowy , ale nie wiem, bo nie używałem. Może jest do ściągnięcia ze strony Nikona
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

a Picture Project nie jest tez darmowy? Az musze sprawdzic w domu ale wydawalo mi sie ze do tej pory sie uruchamia, w przeciwienstwie do Nikon Capture.

Domyślnie

Picture Project jest darmowy o ile mi wiadomo, a trail dolaczany do D70 to Nikon Capture

Domyślnie

Ja mam Nikon Viev. Ale ściągnięty z USA, bo w Europie nie mogę go znaleźć. Dostępny po zalogowaniu i podaniu numeru aparatu.
    http://support.nikontech.com/cgi-bin...185&p_cv=1.185
    Pozdrawiam.

[ Dodano: Pią 24 Cze, 2005 ]
    Poprawka. Zarejetrowałem się w Nikon Polska, ale mam problemy ze ściągnięciem Nikon Viev. Może chwilowe.
    Pozdrawiam.
    D90, 18-105 DX ED VR, 70-300G, SB600. Lovepro Nova5.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.
    Podsumowując: Picture Project jest bardziej zaawansowanym narzędziem i Nikon View niczego nie wnosi.
    Mam rację?

Domyślnie

Niby tak. Zastanawiam się tylko dlaczego Nikon Viev po zainstalowaniu zajmuje ok 45 MB a PP tylko 27 MB. Na pewno PP jest wolniejszy przy otwieraniu.

[ Dodano: Pią 24 Cze, 2005 ]
    Jeszcze raz. Porównywałem NV i PP i muszę powiedzieć, że chyba NV ma lepszy sposób na korekcję balansu bieli, zwłaszcza jeśli robisz zdjęcia w NEF. Podobne rozwiązanie jak w płatnym Nikon Capture.

Domyślnie

A skąd ściągneliście NV bo ja nie mogę z strony nikona bo wymagaja numeru seryjnego ale aparatu "wersja USA"?
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Zależy gdzie kupowałeś aparat, jeśli USA to USA, jeśli Europa to dany kraj. Na stronie Nikon Polska jest rejestracja sprzętu a potem dopiero możesz się zalogować (drugi raz) do POMOCY TECHNICZNEJ I FAQ, skąd można ściągnąć. NV i PP. Niestety trzeba podać numer seryjny aparatu, obiektywu lub innego sprzętu NIKONA. Pozdrawiam.

Domyślnie

Ja używam obydwu, więc mam porównanie. Wynika z niego, że lepszy jest... Nikon View lub Picture Project
    A juz bez żartów: zależy czego wymaga się od oprogramowania. Postaram się zestawić cechy obydwu programów, które mi się przypomną (cecha: NV / PP):
    1. przeglądanie zdjęć bezpośrednio z nośnika: + / -
    2. katalogowanie zdjęć: - / +
    3. wyszukiwanie zdjęć na podstawie zadanych cech: - / +
    4. edycja zdjeć: +(1) / +
    4a. korekcja balansu bieli: +(2) / +(2)
    4b. D-Lightning HS: - / +
    4c. prostowanie obiektów: - / +
    4d. znaczniki umożliwiające powrót do wcześniejszych wersji zdjęcia: - / +
    4e. korekcja czerwonych oczu (również pliki 16-bitowe): + / +
    5. pokaz slajdów: + / +(3)
    6. nagrywanie CD/DVD: - / +
    7. nagrywanie pokazów slajdów na VCD/DVD: - / +(3)
    8. konwersja NEF na JPEG: +(4) / +(4)

(1) za pomocą osobnego programu Nikon Editor będącym częścią pakietu
    (2) tylko wybrane ustawienia tożsame z ustawieniami WB na aparacie
    (3) wymaga instalacji QuickTime
    (4) wyłącznie kilka zdefiniowanych rozmiarów

Te cechy są dla mnie najistotniejsze. Na codzień używam do edycji i katalogowania zdjęć Photoshop Elements, więc te funkcje są dla mnie nieistotne. Czego wymagam, to oprogramowanie umożliwiające szybki podgląd zdjęć czy to na karcie, czy na dysku lub CD/DVD. PP z uwagi na konieczność importu zdjeć (na szczęście nowsze wersje nie zgrywają całości nośnika wymiennego na dysk, wcześniejsza najpierw kopiowała płytkę na dysk a potem ją wyświetlała) dla mnie odpada. Więc ja używam NV. Ale na służbowym sprzęcie, mam zainstalowany PP, właśnie z uwagi na możliwość prostych poprawek, gdy nie mam dostępu do prywatnego sprzętu.
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów