Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Hmm d50+?

Domyślnie Hmm d50+?

Witajcie
    Pytam w tym dziale, bo nie jestem jakiś ultra zawodowym fotografem i traktuję to jako hobby.
    Focę stareńkim 7letnim D50.
    W poniedziałek wyleciałem z roboty, w wtorek miałem rozmowę kwalifikacyjną i stwierdziłem że jak robotę dostanę no to można by te d50 wymienić na coś nowszego. Dzisiaj się dowiedziałem że jednak nie będę bezrobotny ,
    tyle tytułem wstępu.

Teraz pytanie, na alledrogo D90 chodzą po jakieś 1.5-2k w dobrym stanie, z kilkoma aku,
    D7000 to wydatek około 3-3.5K, interesuję mnie same body, bo szklarnie mam.

I teraz pytanie, czy dla takiej fotolamy jak ja, jest sens brać D7000? droższe o ponad 1.5k, niby jest te 4mpix więcej, i jakieś tam lepsze filmy (w zasadzie to fajna rzecz, ale chyba trzeba mieć mikrofon żeby nie trzeszczało nic?).

Co poradzicie, impuls na zmianę dostałem przez to że niedługo będą jakieś wakacje w Grecji ze znajomymi, a że focenie na wakacjach to czysta przyjemność - to można by focić czymś z gumą (bo ta w D50 już dawno odpadła.. )
    It Will Take You A Million Light Years From Home

Domyślnie

Jeszcze powiedz jaka ta szklarnia i czy masz zamiar focic w słabym oświetleniu? D7000 lepiej sobie poradzi z szumami. Ogólnie to D90 powinno wystarczyć.

Domyślnie

D90 powinien Cię zadowolić pod każdym względem w porównaniu do D50
    D7000 bałbym się brać używki (czytając wątki o D7000 to i nowego nadal bym nie wziął)
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 21-07-2012 o 22:15 Powód: "bał bym"
    400D -> 60D -> D300s -> D50 -> D600

Domyślnie

Co do szklarni, to mam to co potrzebuję, 35tke i 18-200,
    co do szumów to logiczne, w nocy się zdjęć nie robi przecież ,
    co do problemów z D7000 to jakie? widziałem coś o jakimś złym focusie, coś jeszcze?,
    tak patrząc dalej to za D7000 przemawia jeszcze obsługa kart SDXC, aparatu nie chcę zmieniać przez kolejne n lat, a takie coś jest przyszłościowe bardziej.

Domyślnie

Po co Ci karty SDXC?? Sa to karty o dużych pojemnościach. Przykladowo Karta Sandiska 16 gb HdVideo pomieści 1000 zdjęć zrobionych w Rawach. Potrzebujesz więcej?
    P.S W D7000 jest problem z AF który potrafi chlapać olejem na matrycę.

Domyślnie

Jak za parę lat takie SDXC będzie kosztować 30 zł, za te 64 GB no to chyba fajnie nie?, ja za tą cenę kupowałem karty 2GB
    Co do oleju to sprawdzę, jak na razie mam problem z kurzem na matrycy i też trzeba czyścić

Domyślnie

Pamiętaj że o jakikolwiek materiał by nie chodziło to zawsze lepiej go dzielić i używać paru mniejszych kart.

Domyślnie

Karty SDHC Ci nie wystarczą?
    Trochę dziwną masz filozofię co do kart pamięci, ale to Twoje prawo.
    400D -> 60D -> D300s -> D50 -> D600

Domyślnie

jeśli aparat ma służyć przez N lat to nigdy nie brałbym używki z alledrogo pl
    moim zdaniem D90 nówka i będzie pociecha na długo
    ten zapach nowości ... i rozdziewiczenie ...

PS
    choć bezlusterkowce potrafią ucieszyć
    --------------------------------------------------------------------------------------------
    D5100 N18-55 N50 1.8G SamY 8 3.5 NEX-5N 18-55 + trochę gratów do PANO360

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

Zostaw na wyjazd D50. Nawet jak go gdzieś posiejesz to strata "niewielka". Tylko karty na noc z aparatu wyciągaj
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów