Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Krótkie tele

Domyślnie

jeśli nie masz parcia koniecznie na stałkę, oraz praca pod światło to nie jest priorytet, to ja bym przemyślał zakup nikkora 35-70 2.8 d. Ma całkiem użyteczne "makro" (cudzysłów dlatego, że jednak nie jest to 1:1 tylko z tego co pamiętam 1:3) i sprawdza się w portretach. Do tego jest szybki i pancerny. Jedyna wada...ciężko znaleźć fajny egzemplarz, właściwie ciężko znaleźć jakikolwiek egzemplarz, ale jak się szuka to się znajdzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nokinnikon Zobacz posta
    N 105 2,8 D proponuję rozważyć.
    Nie ta półka cenowa...

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    jeśli nie masz parcia koniecznie na stałkę, oraz praca pod światło to nie jest priorytet, to ja bym przemyślał zakup nikkora 35-70 2.8 d. Ma całkiem użyteczne "makro" (cudzysłów dlatego, że jednak nie jest to 1:1 tylko z tego co pamiętam 1:3) i sprawdza się w portretach. Do tego jest szybki i pancerny. Jedyna wada...ciężko znaleźć fajny egzemplarz, właściwie ciężko znaleźć jakikolwiek egzemplarz, ale jak się szuka to się znajdzie.
    W pierwszym poście pisałem ze praca pod światło jest ważna. Nie mam parcia na żaden typ obiektywu. Chcę być po prostu zadowolony ze zdjęć. Generalnie ten obiektyw to dobra alternatywa dla mnie z tym że w tej chwili widzę że jest pustka na Allegro i giełdzie.

Myślę że raczej jakiś używany N60 2.8D albo Tamron 90mm. Którego wybrać ? Nie mogę się zdecydować :P.

Domyślnie

jakoś mi umknęła "edyta". Z tą pracą pod światło to nie jest taka tragedia, po prostu dość skomplikowana budowa i brak nanopowłok powoduje sporo blików, aczkolwiek jeśli ostatni zespół soczewek jest w porządku (bo taką znaną wadą było matowienie) to na kontrast narzekać nie można.
    Gdybym miał wybierać z tych dwóch, które podałeś to wybrałbym N60.

Domyślnie

N 105 2,8 D to nie VR dlatego jeszcze raz proponuję rozważyć
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów