Witam wszystkich.
Od niedawna testuje własny D-70 i jak wielu na początku mam kilka problemów.
Pierwszy problem
Balans bieli.
Wykonałem zdjęcia z wykorzystaniem funkcji brecketing ( dla zrozumienia przejaskrawiam przyklad) 3F - 2.0 ( 3 zdjęcia w zakresie +2 - -2 EV). Po wykonaniu w Exif przy ekspozycji WB dane są podane 0, -2, +2. Oczywiście na każdym zdjęciu inne . OK. To rozumię. Proszę powiedzcie mi jak i gdzie mam ustawić jakiś parametr aby ekspozycja następnego zdjęcia ( bez bracketingu) była tak dobrana jak jedno z ustawień przy serii ( np +2) bo mi się podoba???![]()
Próbowałem to korygować ustawieniem EV ( przyciśk koło spustu migawki) ale nie ma róznicy. Po za tym, tam zakres jest od -5 do +5. ( a w WB od -2 do +2)
Drugi problem
Korekcja naświetenia
Wykonałem zdjęcie ( oczywiście mówimy o manualu). Warunki na tyle były nie najlepsze iż wartość przysłony była najniższa do uzyskania w tym przypadku 3,5 a czs na tyle długi aby zdjęcie nie zostało poruszone ( bez flesza). Chcąc skorygować wartość EV i "doświetlić " ujęcie posłużyłem się korektą EV dostępną w zakresie od -5 do +5 z przycisku koło spustu migawki. ( pomijam fakt iż przy korygowaniu na (+) w wizjerze na "drabince" pokazywana dodatnia wartość EV przesuwałe się w stronę (-) czyli niedoświetlenia. To działa odwrotnie? ) Próbowałem potem i dodać i ująć EV ale bez zmian. Niestety żadnego efektu nie było poza zapisem w Exif że taki parametr jest ustawiony.
Czyli coś żle robię. proszę powiedzcie mi co? Metoda prób i błędów w tym przypadku na nić się nie zda.
Mam tylko nadzieję, że dobrze to wyjaśniłem i mnie zrozumiecie
Pytań miałbym wiele ale na razie od tego muszę zacząć.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami