Close

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 147

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dareknik Zobacz posta
    Przecież Nikon nie daje innego kleju do 14-24 a innego do 24-70. A o 14-24 nie pisze się tak o tym problemie. Może dlatego że 14-24 jest mniej u użytkowników Nikona.
    Tam nie ma kleju, gumy są tylko nakładane.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dareknik Zobacz posta
    R piszesz o awaryjności N24-70/2.8 ale jak chciałem kupić N 28-70/2.8 to jakie trafiłem to piszczał silnik (lub służył jako manual, bo silnik padł) albo było nie tak ostre jak 24-70/2.8 lub odpychające wizualnie (porysowana obudowa i czasami szkła). Waga tych szkieł jest podobna a Ty piszesz o jego delikatności i plastikowości. Wiem problem ze śrubką w 24-70 o której przeczytałem tu na forum, ale przez taki problem szkło ma być złe, to nie jest młotek. Jeszcze gumy, z tego co wiem bo chciałem kupić N 14-24/2.8 to też trafiły się sztuki ze spuchniętymi gumami pierścienia zooma lub odklejającymi się gumami. Przecież Nikon nie daje innego kleju do 14-24 a innego do 24-70. A o 14-24 nie pisze się tak o tym problemie. Może dlatego że 14-24 jest mniej u użytkowników Nikona.

to ze jest masa szrotow to oczywiste. zakup szkla w dobrym stanie z drugiej reki nie nalezy do zadan prostych. z pewnoscia jest masa zamordowanych egzemplarzy, ale trafiaja sie tez perelki, ktore niekoniecznie musialy widziec konflikt w libanie... jakby nie patrzec to stare obiektywy sa mimo wszystko solidniejsze mechanicznie. nie maja pierdyliona nanopowlok, silniki swoje juz przekrecily, nie maja uszczelnien, ale jak sie wezmie do reki 28-70 i 24-70 to czuc roznice w wykonaniu. moze problem ze srubka nie dyskwalifikuje szkla... ale jest to problem, ktory na pewnej polce nie powinien wystapic...
    co do gum - na pewno 1424 i 2470 sa "klejone" tak samo i tak samo pewnie odlaza. i zgadzam sie, ze mniejsza ilosc problemow wynika z mniejszej ilosci uzytkowanych egzemplarzy, ale mimo wszystko nie slyszy sie tylu niepochlebnych opinii co o 2470. ostatnia sprawa kolegi, ktory pokazywal odlamany kawalek frontowego pierscienia w 2470... moze ktos sprobuje zrobic tak w 2870?
    Ostatnio edytowane przez R ; 14-07-2012 o 09:46

Domyślnie

Gumy nie są przyklejane, są nakładane tylko. Gdyby byly klejone, to po napuchnięciu dalej byłyby na swoim miejscu, prawda?
    FX był i się zmył...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    . kazdy ma swoj rozum i wie jak wydac 6 kola. moje rady sa mu z pewnoscia zbedne.

i nie w kazdym watku jestem na nie... tylko w tych dot. d800 i 24-70. we wszystkich innych jestem na tak

To są akurat dwa klamoty które są na mojej liście zakupów które chce zrobić w bardzo bliskiej przyszłości. Może dlatego widzę wszędzie że jesteś na nie

Tak jak mówisz każdy wie najlepiej co ma ze swoimi pieniążkami zrobić także dla mnie Twoje rady są kompletnie zbędne

pozdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qba87 Zobacz posta
    To są akurat dwa klamoty które są na mojej liście zakupów które chce zrobić w bardzo bliskiej przyszłości. Może dlatego widzę wszędzie że jesteś na nie

Tak jak mówisz każdy wie najlepiej co ma ze swoimi pieniążkami zrobić także dla mnie Twoje rady są kompletnie zbędne

pozdr

tylko ze ja nie Tobie doradzalem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    tylko ze ja nie Tobie doradzalem
    Tak jest masz rację, nie mi. Dla mnie chyba każda Twoja "rada" będzie zalatywała ironią

Dobra R koniec OT

pozdrawiam Cie

Domyślnie

W sumie, to najbardziej wiarygodne opinie o jakości sprzętu wyrażają osoby, które nigdy nie posiadały takowego
    A mityczna śrubka? Jak jest prawidłowo sklejona to nie ma ..... W pralce, koło zamachowe (czasem 1000 obr/min) też trzyma jedna śrubka
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

A mityczna śrubka? Jak jest prawidłowo sklejona to nie ma .....
    Niestety, małe żółte rączki kleją tę śrubkę w miarę szybko i nie jest to potem sprawdzane pod kątem wytrzymałości na uderzenie. A płytka elektroniki jest ciężkawa - no i odklejona śrubka już jej tak nie trzyma i zaczyna się ona przesuwać, gdyż dzięki powstałemu luzowi nie trzyma się ona także z drugiej strony w tzw. szynie. Ot cały problem.

P.S.
    Kiedyś, jako adept lotnictwa, zapytałem swojego mechanika: dlaczego w silniku WN3 żeberka cylindrów są pomalowane czarną farbą, przecież jest gorsze chłodzenie ? Okazało się, że jest to swoiste zabezpieczenie: kiedy pilot przegrzeje sinik, to ta farba (specjalna farba) zaczyna odpadać i mechanik wie, że pilota należy 'delikatnie uczulić' na tę okoliczność.

Może Nikon też stosuje 'swoisty bezpiecznik' na uderzenie obiektywem - w postaci owej 'śrubki' ?
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 15-07-2012 o 20:41
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

ja kupiłem używanego 24-70 i gumy są ok, zoom działa płynnie, AF mega szybki i celny, ale... mi sie cały czas wydaje, że optycznie to on dupy nie urywa... za tą kasę? :P
    brak sygnatury

Domyślnie

Można dłuugo i namiętnie - ale lepiej pokaż zdjęcie.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów