Close

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 147

Domyślnie

Wizyta w Łodzi - dla kogoś z małej smętnej wioski (ongiś rybackiej) na pewno nie będzie karna.
    To co opisałeś (te skomplikowane detale techniczne) w połączeniu z taśmową produkcją to jest odpowiedź na 90% problemów z AF: tolerancja montażu.
    (Czytając o torze AF w twoim poście jakoś dziwnie przychodził mi na myśl D800 - sam nie wiem dlaczego )

A tak na maginesie - przeżywamy (to akurat ciebie nie dotyczy) te małe niedoskonałości szkieł wpatrując się w 100% obrazki na monitorach, a w wydruku to wszystko ginie (poza ekstremalnymi formatami, których nie ogląda się z nosem w papierze) i dla normalnego odbiorcy jest niezauważalne.
    Ostatnio edytowane przez Zolty ; 03-12-2012 o 00:20
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Dziwię się Wam, że dalej zachęcanie kolegę do kupienia tak wadliwego szkła. Tyle skarg, zwrotów, błędów konstrukcyjnych, a Wy dalej brniecie w temat. Poczytajcie test tego szkła na optyczne.pl Ostry obraz dopiero przy f/4. To wieczorkiem wogóle dajcie radę coś fotnąć tym szkłem bez lampy?
    Wklejam cytat prosto z testu z tej strony:
    Szczególnie martwi zachowanie dla f/2.8, gdzie dla żadnej ogniskowej nie osiągamy poziomu przyzwoitości ustawionego na 30 lpmm
    Może po prostu warto sobie odpuścić ten zakup.
    Ostatnio edytowane przez zbig1972 ; 03-12-2012 o 00:33
    | NIKON D810 | NIKKOR 14-24mm 2.8G ED | NIKKOR 28mm 1.8G | NIKKOR 85mm 1.8G | NIKKOR 105mm 2.8G MICRO ED VR | SB-910 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dzięki uprzejmości Fatmana i wspólnie z nim przestrzeliliśmy porównawczo celując głównie w ładniejszą część jego rodziny oba szkła jednocześnie na D700 i D800 - moim zdaniem różnice optyczne między N24-70 a T24-70 są aptekarskie.
    Tak właśnie obstawiałem, a jak różnice w szybkości / celności AFu? Wg mnie to jest właśnie główną zaletą N24-70.
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbig1972 Zobacz posta
    Dziwię się Wam, że dalej zachęcanie kolegę do kupienia tak wadliwego szkła.
    Kolega pyta się (chyba) o zdanie fotografujących tym obiektywem, a nie czytających opinie o nim z Optycznych. Mówię więc czego doświadczyłem, przykro mi że nie mogę dogrzać aferowej oliwy.

Każda negatywna uwaga Optycznych o jakimś obiektywie zachęca mnie do jego zakupu. Do dzisiaj ściska mnie np. w dołku, że pozbyłem się nieużywalnego wg tego portalu N20/2.8. Po prostu jest prawda portalu i jest prawda zdjęć, które robimy.

Bardzo rzadko, nawet w pełnym podzrotnikowym słońcu, przymykam ten obiektyw, uwielbiam małą głębię ostrości na podstandardowym kącie. I nigdy nie miałem ostrzejszego obiektywu w zakresie 24-50mm poza średnioformatowym planarem. Edit: jeszcze 35DX na D700, to jest killer naprawdę, szkoda że z wiadomym defektem na FX.

Cytat Zamieszczone przez marcz Zobacz posta
    Tak właśnie obstawiałem, a jak różnice w szybkości / celności AFu? Wg mnie to jest właśnie główną zaletą N24-70.
    Szybkość na pewno po stronie Nikkora, co do celności, robiliśmy to trochę prowizorycznie - Fatman strzelał serią z D800 do swoich dziewczyn jadących ruchomymi schodami (tylko ja mogłem mieć równie idiotyczny pomysł ), nie widziałem efektu, ale raportował że z obu szkieł jest podobnie. Warunki były jednak, powiedzmy, średniołatwe.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 03-12-2012 o 00:58

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Zbig1972: a tu inny cytat z optycznych:

Test przeprowadziliśmy w sumie na trzech obiektywach: Nikkor AF 50 mm f/1.8D, Nikkor AF-S 85 mm f/1.8G, oraz Nikkor AF-S 24–70 mm f/2.8G ED (ustawiony na ogniskową 24 mm). Co ciekawe najwyższe wyniki otrzymaliśmy na zdjęciach wykonanych ostatnim obiektywem ...

Domyślnie

Ja lubię ten portal, robią naprawdę dobrą robotę z tą bazą parametrów. Ponieważ jednak napisałem post wyżej co napisałem, nie wypada mi za bardzo polecać tego, co np. napisali na temat odpowiednika canonowskiego, w starej i nowej wersji.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

No skoro OPTYCZNI coś napisali..., to ja proponuję zamknąć wątek, bo nie wypada tego kwestionować

Domyślnie

Kolejnych testów w domu już nie robiłem. Za to wybrałem się do najbliższego sklepu foto, gdzie podpiąłem ichni egzemplarz. Zrobiłem foto (w zasadzie po 3 foty, z których wybrałem najlepsze) jakiejś reklamy. Potem to samo z moim szkłem. Cała procedura trwała kilka minut . No cóż. Jak widać, kupno dobrego 24-70 to loteria. Przez moje ręce przewinęły się już dwa egzemplarze i żaden nie był dobry.

Ostatnio edytowane przez Yanis ; 10-12-2012 o 18:51

Domyślnie

Te fotki porównawcze robiłeś na fazowym czy kontrastowym (LV) autofocusie?

Domyślnie

Fazowym, bo tego używam na codzień. Chodziło mi o porównanie jakości bo od pierwszego podpięcia tego szkła czułem, że z tym egzemplarzem jest coś nie tak. Gdyby chociaż obraz z obu był jednakowo paskudny. Niestety...

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów