Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Pocket wizard do Nikona

Koledzy, powiedzcie jaki zestaw pocket wizzardów najlepiej zakupić do Nikona D3 z Sabiną sb900 i lampy studyjnej quantuum dual power?
    I czy PW obsłuży lampę systemową?
    Potrzebuję wyzwalacze ttl.
    Jaki model wziąć/ TT5, TT1, pw plus II czy może III?

Domyślnie

MiniTT1 na aparat i FlexTT5 do lamp, z systemową sobie poradzi, to jego główne zadanie a studyjną też potrafi odpalić (oczywiście nie można zdalnie sterować mocą studyjnej przez PW ale to tylko dla porządku bo na pewno wiesz).

Domyślnie

A nie lepiej jako nadajnik tt5 i jako odbiornik tt5? (bo z tego co czytałem tt5 to i nadajnik i odbiornik w jednym)

Domyślnie

Może i lepiej ale flex tt5 jest... wielgaśny...
    mini jest specjalnie mini po to, żeby nie był większy niż puszka ;>

Domyślnie

No tak, wielkść i masa bo tt1 działają na cr2 a tt5 na 2xAA, tt5 ma rozkladaną antenę, tt1 wbudowaną. Więc czemu ludzie używają zestaów 2xtt5 itp..

Domyślnie

myślę że ze względu na popularność baterii AA i ich koszt, bo CR nie są zbyt tanie i nie w każdym miejscu dostępne. Osobiście używam tt1 i tt5 bo jak zamontowałem tt5 na sankach to się przeraziłem fatalnie to wygląda i się tym operuje i myślę że połowa użytkowników w akcji bardzo szybko się pozbędzie plastikowej stopki bo zawadzi takim zestawem o coś nie polecam.

Domyślnie

ale przeciez i ten i ten mają plastikowe stopki..
    Ostatnio edytowane przez photoaction ; 13-07-2012 o 10:51

Domyślnie

Ale jeszcze raz: drugi jest dwa razy większy.
    Jazda gdziekolwiek bez zapasowej baterii jest niepoważna, więc czy AA czy CR trzeba zapas mieć, szczególnie że w przypadku baterii koszt jest pomijalny...

Domyślnie

ok to może inaczej po co Ci 2 odbiorniko-nadajniki, masz taką potrzebę ? czy tylko po to żeby mieć ? mając 2 odbiorniki i tak ich obu nie wykorzystasz jako odbiorników bo czym wtedy wyzwolisz lampy ? pomijam jak lampa jest na aparacie i nadajniku tylko zdalnie teraz widzisz bezsens posiadania dwóch tt5 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFS FOTOELLITE Zobacz posta
    .. teraz widzisz bezsens posiadania dwóch tt5 ?
    Nie bo jak kupię to też 2-3 szt TT5. Ze względu na zasilanie AA. Rozmiary mnie nie obchodzą. Cena prawie ta sama.

Zapomnij o PW II albo PW III - one nie przenoszą TTL, a to był twój warunek.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów