Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: pytanie

Domyślnie pytanie

czy ktoś z Was miał przypadek przegrzania lampy błyskowej i uszkodzenia jej z tego powodu ? mnie sie akurat to zdarzylo i do tego lampe mam juz po 12 miesiecznym okresie gwarancji . Ile mniej wiecej kosztuje wtedy jej naprawa i co najczesciej w takim przypadku ulega uszkodzeniu ?
    beginner
    D200, D600, T 17-50/2,8, N 70-300 VR, SB 900, cd w uzupełnianiu

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

W stopce widzę "900" więc pewnie chodzi o Sabinę, która słynie z tego że łatwo ja przegrzać.
    Dlatego nie mam i nie będę miał 900-tki.
    Jakie są objawy? Lampa normalnie się ładuje, piszczy, świeci LED, tylko nie błyska?
    Jak wygląda "szybka" nad palnikiem? W jakich okolicznościach ją usmażyłeś?
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Lampa nie odpala wogole, szybka nad palnikiem jest czysta jak łza, przy robieniu zdjec slyszalem sygnały z lampy , w pewnym momencie lampa sie wyłaczyła. Łaczylem to z faktem , ze skonczylo mi sie miejsce na karcie, ale po wymianie karty i probie robienia zdjec z lampa juz mi sie nie załaczała. Czyli nie ładuje sie, nie piszczy nie swieci i nie błyska. wyglada na death
    beginner
    D200, D600, T 17-50/2,8, N 70-300 VR, SB 900, cd w uzupełnianiu

Domyślnie

Moja sabinka się usmażyła. A mianowicie pękł palnik i stopił się plastikowy dyfuzor-ten wbudowany w lampę. Ale do końca błyskała. kosz naprawy z przesyłką wyszedł ok 400zł.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Czyli nie palnik. W lampie są przynajmniej dwa czujniki termiczne (jeden w komorze baterii i drugi gdzieś głębiej zagrzebany), w przypadku przegrzania mogą one wyłączyć lampę działając jak bezpiecznik (termiczny).
    Mogło dojść też do uszkodzenia tranzystora ( w SB 800 jest to IGBT CT40KM-8H, nie wiem jak w 900-tce ).
    Wszystkie te elementy nie kosztują więcej jak 50-60zł. Jak masz kogoś znajomego elektronika, to warto sprawdzić co się dokładnie uszkodziło ( w razie czego pisz do mnie, wyślę Ci serwisówkę do SB 900 ).
    Co do serwisu, to można zrobić wycenę ale w przypadku ewentualnej naprawy zapewne policzą sobie 200-300zł za robociznę co można jeszcze akceptować przy wymianie elementu za 50zł; jeśli będą chcieli wymienić jakiś moduł w całości, to sądzę że naprawa nie będzie opłacalna.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Poszukaj palnika w foto serwisach w necie (http://www.fotoelektronik.pl/sklep/m...0ex-550ex.html) i daj do naprawy . Palnik w granicach 60 zl plus robocizna. Czasowo to wygląda ok 20 minut roboty.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timi Zobacz posta
    Poszukaj palnika w foto serwisach w necie (http://www.fotoelektronik.pl/sklep/m...0ex-550ex.html) i daj do naprawy . Palnik w granicach 60 zl plus robocizna. Czasowo to wygląda ok 20 minut roboty.
    To mi nie wygląda na palnik, hippas napisał, że lampa nie reaguje; w przypadku uszkodzenia palnika lampa "normalnie" się ładuje tylko nie błyska.

EDIT

hippas jak zdiagnozujesz usterkę napisz co się stało ( wszystko poszło na mail'a).

Uprawnienia umieszczania postów