Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Sekonic L-758DR

Domyślnie

Całkiem sensownym rozwiązaniem jest dowolna cyfrówka z gorącą stopką.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    [...]Przecież to (RT32) jest mocno zintegrowane ze światłomierzem. Info o nr kanału na jakim planujesz masz na LCD światłomierza, kanały wybiera się kółkiem światłomierza itd.

Mam dokładnie tego sekonica, mam też PW. Używam tego tylko w studiu i dlatego, że czasami mam włączonych wiele lamp.
    Tak Jacku, ale kolega najwyrażniej nie ma zamiaru kupować PW, więc podałem mu sposób na podłączenie "chińczyka" do Sekonic'a. Mniej wygodne w stosunku do RT32 i PW, ale chyba bardziej niż ustawianie światłomierza w tryb czuwania i wyzwalanie lamp przyciskiem "test" z poziomu radia.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

To jeszcze dopytam jak to proponujesz podłączyć - bo temat mnie ciekawi.

Światłomierz kablem z gniazda PC do gniazda PC w nadajniku YN? (ja myślałem że w chińczyku to jest wyjście out nadajnika - jesteś pewny, że przyjmie sygnał ze światłomierza i zamieni na sygnał radiowy?)
    Bo jeśli mam łączyć kablem światłomierz z odbiornikiem, by wyzwolić lampę, to już wolę opcję z drugim wyzwalaczem w kieszeni / na pasku

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vinci Zobacz posta
    To jeszcze dopytam jak to proponujesz podłączyć - bo temat mnie ciekawi.

Światłomierz kablem z gniazda PC do gniazda PC w nadajniku YN? [...]
    Tak. Miałem tak w PT-04, ale nie pamiętam czy w oryginale, czy przerabiałem (?) jeśli konieczna jest przeróbka, trzeba przelutować mini Jacka pod styki przycisku "test" na nadajniku.
    Teraz mam Pixel King, ale tego myku jeszcze nie robiłem z powodu braku kabelka PC-PC.
    Było już kiedyś o tym na forum (jeszcze nie miałem światłomierza ) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187096 post nr 6
    I jeszcze post nr 7 w tym watku.

Domyślnie

Dzięki za wskazówkę, spróbuję u skośnookich znaleźć przewód PC-PC i poeksperymentuję.
    W zasadzie to jakiś czas temu dokupiłem sobie drugi wyzwalacz, by nie biegać do aparatu, nie ściągać z sanek itp i taka opcja też się sprawdza, ale "one button triggering" byłoby bardziej wygodne.

I jeszcze mały offtopic:
    A swoją drogą ten drugi wyzwalacz ma symbol 600XT i w odróżnieniu od 602XT nie ma gniazda PC, ale ma w tym miejscu wyłącznik On-Off. Oszczędności :/

Domyślnie

Dzieki wszystkim za opinie sam nie wiem co robic :-]
    Szklo bym chcial nowe ale 2000tys z sekonica nie starczy na 70-200VRII
    Co do yongnuo to czekam na przesylke bo cos sie ociaga :-/ mam nadzieje ze jutro bedzie. Kupilem je bo nie wiem ile bede czekal az Phottix odin wejdzie do sklepow w wersji dla nikona. Pewnie lada dzien ale yongnuo to nie majatek wiec juz sie pobawie pierwsze wyzwalacze Powiem ze kiedys chcialem kupic PW TT1 i Flex ale ta cena jednak to przesada a odin nieco tanszy i ludzie ktorych znam nawet sprzedaja PW zeby kupic odina
    Fotografia to naprawde kosztowna zabawa ktora mam nadzieje juz niedlugo przeloze w cos powazniejszego.
    Bardzo bym chcial 70-200 VR II nikkora ale masakrycznie drogi...
    Aha wiem ze to moze nie wlasciwe miejsce ale moze ktos polecic jakis monitor dobry do fotografi obrobki??
    EIZO za drogi :-] myslalem o DELL U2711 lub DELL U3011???? Teraz mam starego samsunga 19 cali z max rozdzielczoscia 1280 :] wiec jak patrze na zdjecia z NIKONA D800 to masakra... musze kupic Monitor!
    Mozecie cos Polecic?

Domyślnie

Jeśli nie kupisz światłomierza to będziesz do przodu o jego wartość. To chyba proste

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Zewnętrzy światłomierz nie ma startu do dobrego szkła, nawet jeśli to drugie wymaga sporej dopłaty, oczywiście jeśli chodzi o "użytkowość". Co do DELL'a to jest osobny, niezbyt pochlebny wątek; w zasadzie tylko NEC i EIZO wchodzą w rachubę.
    Ale w tym temacie mamy aż dwu forumowych guru, więc nie będę się wypowiadał w temacie monitorów.

Domyślnie

Heh to juz tym bardziej masakra! jak niebochlebny watek na temat DELL. Eizo 27" kosztuje tyle co 70-200 VRII a ja musze miec nowy Monitor :-/ poszukam jakiegos watku tutaj na forum na temat dell-a

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów