Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie

Raczej "Aparat i jego Agata". Kto jeszcze pamięta te czeskie Flexarety...?
    sprzęt: fotografuję sercem

Domyślnie

Sądząc po ilości zrobionych nimi zdjęć na flickrze i ich cenach na polskim allegro (200-400zł) - całkiem sporo ludzi.
    Ostatnio edytowane przez noritsu-koki ; 09-07-2012 o 23:50

Domyślnie

Ciemnawo nieco i kolorystycznie nieciekawie. Doświecałeś czymś ?
    D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez copyman Zobacz posta
    Ciemnawo nieco i kolorystycznie nieciekawie. Doświecałeś czymś ?
    Srebrną blendą od dołu. Co jest według Ciebie nie tak z kolorami? Niby mówią, żeby na Velvii ludzi nie robić, ale tutaj mi się wydaje, że wyszło niezgorzej...

Domyślnie

Z całego cyfrowego rozpędu nie wziąłem pod uwagę ze to analogowa fotografia Raczej w PS nie obrobisz kliszy , chyba że skan będziesz korygował ale nie o to przecież chodzi.
    D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3

Domyślnie

Z całego cyfrowego rozpędu nie wziąłem pod uwagę ze to analogowa fotografia
    A to ma jakieś znaczenie, czy cyfra, analog, czy ambrotypia? Myślałem, że obraz to obraz.

Raczej w PS nie obrobisz kliszy , chyba że skan będziesz korygował ale nie o to przecież chodzi.
    To ciekawe co piszesz, bo wielu zawodowców właśnie po to wrzuca film na bęben albo kupuje drogie Imacony, żeby móc korzystać możliwie w pełni z dobrodziejstw analogowej fotografii (rozdzielczość, tonalność) jak i współczesnych możliwości obróbki. Nikt nie zabrania łączyć technik, bo... patrz wyżej, obraz to obraz i liczy się efekt końcowy, a technika, którą został osiągnięty to tylko środek do celu. Nie cel sam w sobie.
    Ostatnio edytowane przez noritsu-koki ; 11-07-2012 o 09:18

Domyślnie

Z całego cyfrowego rozpędu nie wziąłem pod uwagę ze to analogowa fotografia Raczej w PS nie obrobisz kliszy , chyba że skan będziesz korygował ale nie o to przecież chodzi.
    Jednym z największych nieporozumień dotyczących fotografii analogowej jest to, że jej się "nie obrabia". Zawsze się obrabiało, obrabia i będzie obrabiać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jednym z największych nieporozumień dotyczących fotografii analogowej jest to, że jej się "nie obrabia". Zawsze się obrabiało, obrabia i będzie obrabiać.
    Otóż to, już na etapie wyboru filmu się dokonuje obróbki, nie mówiąc o doborze chemii/sposobu wołania, że o tym co się wyrabia na odbitkach w ciemni to nie wspomnę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noritsu-koki Zobacz posta
    Otóż to, już na etapie wyboru filmu się dokonuje obróbki, nie mówiąc o doborze chemii/sposobu wołania, że o tym co się wyrabia na odbitkach w ciemni to nie wspomnę.
    A bardziej współcześnie - nie da rady zeskanować negatywu bez odwrócenia kolorów i ustawienia kontrastu. A wiele osób klęka przed kolorami skopanymi przez kiepski profil skanera i mlaska nad brakiem źle ustawionego kontrastu, "bo to szalenie analogowe i ahtystyczne".

Uprawnienia umieszczania postów