fuji zakończyło produkcje materiałów światłoczuółych mam na mysli negatywów i slajdów. Takie plotki słyszałem czy to prawda? To już koniec nie ma już nic??
Szukaj
fuji zakończyło produkcje materiałów światłoczuółych mam na mysli negatywów i slajdów. Takie plotki słyszałem czy to prawda? To już koniec nie ma już nic??
to znaczy co 2 - 3 lata i koniec fotografi ?? analogowej? czy moze 5 lat? kiedy kupowac i robic zapasy ? na 10 lat starcza jak w lodowce beda lezec?
Żartujecie prawda????Zamieszczone przez cwieku
![]()
Bo aż mnie z nóg ścięło!!!!!!!! To nie może być prawda
Przecież mnóstwo ludzi używa analogów, nawet jeśli juz mają cyfry. A zwolenników analogów jest nadal cała masa...
[ Dodano: Czw 23 Cze, 2005 ]
Podajcie mi źródło tej informacji. Niemożliwe żeby zaprzestali produkcji slajdów i negatywów. Przecież to byłby gol do własnej bramki. Ostatnio w konkurcie TIPA film Kodake Elite 200/400 uzyskał nagrodę w kategorii na najlepszy film roku!!! Więc skąd takie informacje że zaprzestają produkcji filmów??? Po co Nikon wprowadzałby F6???Zamieszczone przez kubalmar
Filmy były, są i będą na rynku, bez nich bowiem fotografia straci cały swój urok.
Wszyscy fotografowie w Natinal Geographic focą na Kodachromie, Velvi i Provi. Nie wyobrażam sobie zdjęć w NG z cyfrówki, nawet najlepszej.
A NG to nie jedyna instytucja która preferuje własnie sladjy a nie cyfre! Cyfra owsze w reporterce ma sens i jest jak najbardziej porządana - tutaj potrzeba szybkości w przesyłanie zdjęć do gazety, a ich jakość na papierze gazety codziennej i tak nie ma znaczenia.
Do przyrody, podróży, pejzaży i wszędzie tam gdzie jakość jest najwazniejsza - oraz powiększenia - slajdy mają przewagę jakościową nad cyfrą![]()
[ Dodano: Czw 23 Cze, 2005 ]
Mam nadzieję, że nie siejecie zamętu na podstawie tej informacji:
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=2&lewa=1&e=3085
z której to jasno wynika, że tak czy owak papier do BW będzie produkowany przez mniejsze firmy, a nie gigantyczne koncerny. To logiczne, że z nich rezygnują. Ale z filmów negatywowych, a zwłaszcza slajdów nie zrezygnują jeszcze przez długo, długo, gdyż mnóstwo profesjonalistów używa slajdów i za nic w swiece nie przejdzie na tą cholerną cyfrę!!! SpokoSlajdy są i będą
![]()
| Nikon D70s | Nikon F80 | AF Nikkor 50 mm f/1.8 D | AF Nikkor 180 mm f/2.8 D IF - ED | CF Extreme III | Lowepro Nova 3 |
ja słyszałem o fuji. wiec to mnie generlanie przeraża. no bo jeśli idzie o superie to jakoś zniose ale jak mi zabiorą reale pressa i slajdy to sie wkurze.
Niemożliwe!!!!! Sladjy i negatywy były są i będą !!!!!! I ta znienawidzona przeze mnie cyfra ich nie wyprze!!!! NAJ foto nadal powstaja na slajdach KOdaka i FUJI!!!!!!!!Zamieszczone przez cwieku
Będzie dobrze, spokonie musi być!!!! W koncy nie kazdemu odpowida fotgrafia cyfrowa!!!! Nawet jeśli go na to stać to woli zainwestować w profi sprzęta ANALOGowy niż cyfrę!!!Takich ludzi są miliony, a i Ci którzy po przejściu na cyfrę zrażą sie marną jej jakością powrócą do analoga
![]()
| Nikon D70s | Nikon F80 | AF Nikkor 50 mm f/1.8 D | AF Nikkor 180 mm f/2.8 D IF - ED | CF Extreme III | Lowepro Nova 3 |
Ke?? Siem znaczy że o realce można już powoli zapominać?? No cóż, jeśli faktycznie tak jestto Qpa. Niech sobie konica zamyka taśme produkcyjną swoich filmów
ale nie fuji
![]()
"PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"
World Press Photo. liczba zdjęć na analogach w roku 2005 - 0 - słownie "zero". W NG jest coraz więcej zdjęć z cyfry. Ślepy chyba jesteś. Przyjrzyj się zdjęciom w NG. Większość z nich technicznie ma braki a jednak są piękne. Czy się to komu podoba czy nie analog umiera, zawodowcy - cyfra bo taniej i szybciej, pospólstwo - cyfra bo myślą, że lepiej. Kto dziś robi na analogu. Zapaleńcy, tacy jak my i Ci których nie stać na lustrzanke cyfrową a chcą robić na normalnym sprzęcie. Sam będe robił na velvi i provi dopóki będą na rynku. I nie ma się co wkurzać na cyfrę. Technika nieważna ZDJĘCIE, KADR to jest ważne a nie materiał.
DX
używam tylko 3 filmów:
- kodak E100VS na wakacje(również w wersji szerokiej)
- FP4 - do czarno białej (również w wersji szerokiej)
- TMAX 3200 @ 12800 do fotografii na koncertach jazzowych
reszta mnie nie interesujeI w sumie jako posiadacz taniego średniego formatu mam nadzieję, że szerokie rolki pozostaną dłużej mimo wszystko
![]()
z serca pozdrawiam
lamP.Art
http://www.marekwitkowski.info
"Przedzieram się przez dżunglę życia pomrukując..."
Ślepy nie jestem i sobie wypraszamZamieszczone przez Boomerang
NG mam każdy numer i dalej podtrzymuje, że zdjęcia robione są na filmach, a nie cyframi. Przejrzyj sobie stronę NG amerykańską, gdzie w galerii możesz zobaczyć jakim aparatem, obiektywem i na jakim filmie zdjęcia zostały zrobione. Nie ma ani jednej cyfry!!! Przynajmniej ja na takie nie trafiłem. Owsze być może się zdarzą cyfry w lokalnych edycjach jak np: Polska - choć szczerze w to wątpię.
Cyfra jasne wypiera analoga, ale tak jak piszesz dla takich zapaleńców jak my pstrykanie na slajdachto wielka frajda i "to coś" czego cyfra nie daje.
[ Dodano: Nie 26 Cze, 2005 ]
http://www.kenrockwell.com/tech/filmdig.htm
Polecam przy tym wątku przeczytanie tekstu znajdującego się pod powyższym linkiem![]()
Jakiś link do NG ze opisem zdjęć ?
Jak byłbyś ślepy nie byłbyś fotografemSię nie obrażaj.
Pozdrowienia
DX
Skontaktuj się z nami