Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Domyślnie

Spróbuj napisać do supportu Della. Na pewno mogą wysłać, ale czy za free czy za opłata to nie wiem. U innych producentów można zamawiać takie płytki (zazwyczaj za niewielka opłatą, przeważnie do 100zł).
    Kilka miesięcy temu zamawiałem w HP do mojego starego 4-letniego lapka i wysłali 2 płytki recovery całkowicie za darmo.
    Nikon system...

Domyślnie

ja jeszcze poszukam u siebie czy nie znajde wersji home... cholera na samym poczatku trzeba bylo pisac ze wersja home potrzebna
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Nie prawda, Płytki dedykowane np: Dell'a przy instalacji nawet nie wymagają wpisania klucza i tak na prawdę to klucz z naklejki rejestrowany będzie tylko przy instalacji systemu z płytki niededykowanej. Sprawdzone wielokrotnie i z różnymi sprzętami (Dell, FS, HP/Compaq)
    Klucz zostanie co najwyżej przyjęty przy instalacji, ale system się nie zaktywuje. Licencja VL to co innego niż OEM. Telefonicznie też się nie da. Musi być zgodność typu licencji a to są różnice na płycie instalacyjnej. Można "przerobić" nośnik z jednej wersji na drugą, ale jest to trudne.

Kol. Greg77, o ile na jego COA jest napis DELL potrzebuje właśnie nośnik instalacyjny do wersji VL i z żadnego innego nie zaktywuje systemu.

Jak miałeś oryginalnie kupioną wersję angielską, to klucz od niej nie pasuje do wersji polskojęzycznej
    Nieprawda. Sprzedana licencja w określonej wersji językowej nie uprawnia do zmiany wersji językowej, ale technicznie można zamienić bez problemu i system normalnie się zaktywuje. Jeśli nie ma podanego języka na COA, a z reguły nie ma i nie ma wzmianki na fakturze to dojście, że taka zamiana miała miejsce jest praktycznie niemożliwe.

Miałem przypadki, że po padnięciu płyty na I945 i zastąpieniu jej płytą innej firmy na tym samych chipsecie (...) ps. I żeby nie było, że się nie znam, to prywatnie zajmuję się kompami od 1986 roku, a zawodowo od 1995.
    Nikt nie mówi że się Pan nie zna, ale jak widać tylko na licencjach OEM a i to nie do końca. A licencji Windows jest conajmniej 5 rodzajów.

PS. Panie Piotrze, trochę powagi. W 1986 roku założę się o napój na "K", że giercował Pan na C-64 czy Amidze a nie "zajmował się kompami". Szczególnie w kontekście zasad licencjonowania Microsoft.

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Kiedys "szarpalismy" sie tutaj na temat legalnosci windowsa i o ile sie nie myle OEM mozna aktywowac trzy razy.
    Słowo o aktywacjach. Miałem odpisać wcześniej, ale się zapomniało. System można aktywować automatycznie maksymalnie kilka razy w krótkich odstępach czasu. Później trzeba telefonicznie, odpowiadając na pytanie na ilu komputerach licencja jest zainstalowana. Oczywiście w przypadku licencji na określoną liczbę stanowisk, np OEM=1 prawidłowa jest odpowiedź 1. W innym wypadku system odmówi wygenerowania klucza potwierdzenia. "Licznik" aktywowań automatycznych Microsoft kasuje po pół roku, choć są wyjątki w sytuacjach dużych ilości aktywacji na ten sam klucz. Jeśli więc ktoś rzadko, co jakiś czas rozbudowuje komputer, to za każdym razem zaktywuje bez problemu. Nawet jeśli z pierwotnego komputera zostaną tylko blachy i COA.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-07-2012 o 00:17
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dobra, sciagalem dwie wersje ISO od DELLa i za drugim razem sie zainstalowal aktywowany.......laptop juz oddany a temat moze sie komus przydac na przyszlosc. Osobiscie wole zaplacic i miec boxa.
    Czeste zmiany w moim kompie powoduja, ze aktywuje windowsa co pare miesiecy

Domyślnie

Cytat:
    Napisał puciek Zobacz post
    Jak miałeś oryginalnie kupioną wersję angielską, to klucz od niej nie pasuje do wersji polskojęzycznej

Nieprawda. Sprzedana licencja w określonej wersji językowej nie uprawnia do zmiany wersji językowej, ale technicznie można zamienić bez problemu i system normalnie się zaktywuje. Jeśli nie ma podanego języka na COA, a z reguły nie ma i nie ma wzmianki na fakturze to dojście, że taka zamiana miała miejsce jest praktycznie niemożliwe.
    Nie no sorry, gdzie tutaj jest nieprawda? Pisałem o windowsie 7 ale te zdanie Pan już pominął.

Oryginalny tekst:
    Jak miałeś oryginalnie kupioną wersję angielską, to klucz od niej nie pasuje do wersji polskojęzycznej - tyle w temacie. Jakbyś wgrywał poprawną wersję, to wszystko byłoby ok. Tak jest przy Windows 7, przy XP polska wersja będzie działała z angielskim kluczem, niemieckim także (z innymi nie testowałem)
    Klucz zostanie co najwyżej przyjęty przy instalacji, ale system się nie zaktywuje. Licencja VL to co innego niż OEM. Telefonicznie też się nie da. Musi być zgodność typu licencji a to są różnice na płycie instalacyjnej. Można "przerobić" nośnik z jednej wersji na drugą, ale jest to trudne.

Kol. Greg77, o ile na jego COA jest napis DELL potrzebuje właśnie nośnik instalacyjny do wersji VL i z żadnego innego nie zaktywuje systemu.
    No to miałem niezwykłe przypadki, że system przyjmował klucz, aktywował się bez problemu, aktualizował i działa do dziś. No ale to takie praktyczne doświadczenia.

ps. Nie mówię o aspekcie prawnym.
    ps2. Odnośnie 1986 roku, na początku tak, ale także zaczynałem uczyć się pisania programów w Basicu, Action i Assemblerze. Potem ja PC programowałem w Pascali i Clipperze.

Domyślnie

Nie no sorry, gdzie tutaj jest nieprawda? Pisałem o windowsie 7 ale te zdanie Pan już pominął.
    W Windows 7 w ogóle nie ma problemu z językiem. Chodzi o starsze wersje, może nie do końca jasno napisałem.

No to miałem niezwykłe przypadki, że system przyjmował klucz, aktywował się bez problemu, aktualizował i działa do dziś. No ale to takie praktyczne doświadczenia.
    Faktycznie niezwykłe bo to nie powinno tak działać i nigdy nie spotkałem się z sytuacją aby zadziałało. Przynajmniej na DELLu i Toshibie. W HP zdarzały się różne zachowania, ale pamiętajmy że HP to HP + Compaq więc mogły być, i pewnie były, inne pule licencji.

ps2. Odnośnie 1986 roku, na początku tak, ale także zaczynałem uczyć się pisania programów w Basicu, Action i Assemblerze. Potem ja PC programowałem w Pascali i Clipperze.
    Panie Piotrze, Pan mnie pewnie nie kojarzy, ale ja Pana znam i wiem ile miał Pan lat w 1986r. Nie wykluczam, że był Pan cudownym dzieckiem, ale przyzna Pan, że 12-latek kodujący w asemblerze to niezwykła rzadkość. Ja dopiero w technikum byłem na tym poziomie. No i co ma nauka programowania z "zajmowaniem się kompami"? Ale może zostawmy to.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów