Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Nikon D7000 + 70-300mm

Witam,
    Pragnę rozszerzyć zasób posiadanych szkieł o superzoom, ale stanąłem przed dylematem, którego sam nie potrafię rozwiązać. Mianowicie wpadły mi w oko takie dwa modele
    TAMRON 70-300 / 4-5,6 Di VC USD
    Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR
    Czytałem różne testy w necie i im więcej czytam, tym sprawa wydaje się bardziej komplikować. Na plusy TAMRONa to: cena i jest trochę jaśniejszy. Natomiast Nikkor to Nikkor - mam dwa szkła tego producenta i jestem zadowolony.
    Jak ktoś może się wypowiedzieć w tej sprawie, będę zobowiązany.

Domyślnie

Kiedyś miałem podobny dylemat - wybrałem N. Od prawie roku używam Nikkora 70-300 VR właśnie z D7000 i jestem bardzo zadowolony. Ze swojej strony mogę polecić to szkiełko

Domyślnie

Tamron.
    Miałem Nikkora i bez żalu odsprzedalem. Bawiłem się pożyczonym Tamronem przypiętym do mojego aparatu (właśnie D7K) i wiem, że jakbym miał własnego od początku, to bym nie sprzedawał. "Nikkor to Nikkor" to głupie hasło. W bezpośrednim porównaniu wychodzi tak:

1. jakość wykończenia i materiały na plus Nikkora
    2. jakość obrazu na ogniskowych do 150 mm na plus dla Nikkora
    3. szybkość i celność moim zdaniem na remis
    4. stabilizacja na plus dla Nikkora, ale nie z uwagi na efektywność, tylko dwuzakresowość. Bo na normalnym poziomie skuteczność stabilizacji moim zdaniem jest na remis ze wskazaniem na Tamrona...
    5. jakość obrazu powyżej 200m - zdecydowanie na korzyść Tamrona.

A teraz zadaj sobie pytanie po co Ci teleobiektyw? Po to żeby przybliżać fotografowane obiekty? Jeśli tak, to pewnie bardziej Ci się przyda dobry obraz na długim końcu niż napis Nikkor na tubusie...

Domyślnie

Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi i "jasne" postawienie sprawy. Piszę JASNE ponieważ z dwóch ww odpowiedzi widać, że dylemat trwa. Jedna odpowiedź za Nikkorem druga, w sumie, na korzyść Tamrona. Niemniej zwrócenie uwagi na to, do czego służy długi zoom, powoli rozwiewa moje wątpliwości.
    Jednak jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś sugestie, będą mile widziane.

Domyślnie

70-300VR to szkło bezkonkurencyjne w swoim przedziale cenowym. W zakresie 50-150 jest bardzo ostre, bliżej 300 szału nie ma, ale specjalnych narzekań też nie. Tami jednak daleko w tyle nie zostaje.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Sęk w tym, że Tami na długim końcu nie tylko nie odstaje ale jest po prostu lepszy. Pozostając tańszym obiektywem w zakupie, więc z tą "bezkonkurencyjnością" to bym nie przesadzał

Domyślnie

Witam, ja rowniez planuje zakup takiego szkielka, ale zdecyduje sie na Tamrona. Zdecydowanie lepszy obrazek na brzegach, lepsza moim zdaniem stabilizacja (krotsze ciut czasy), jasniejszy na krotszych ogniskowych. No i.. 7 stowek w kieszeni.

Do tego - co wybrac, 2 czy 5 lat gwarancji? HEMmmm...

rsz - kurcze, to nikon 70-300 ma az taki zakres ogniskowych? Jak wali jeszcze 50 to biore bez zastanowienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _Ocean_ Zobacz posta

rsz - kurcze, to nikon 70-300 ma az taki zakres ogniskowych? Jak wali jeszcze 50 to biore bez zastanowienia.
    Fakt, sori, literówka, a raczej cyfrówka. Miałem na myśli 90.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

mam takie pytanko,chciałem kupić do nikkora 70-300VR takie coś TAMRON-F AF Tele-Converter 2x MC7 NIKON TC2 czy ten konwerter będzie przenosił całą automatykę z obiektywu
    Nikon

Domyślnie

O ile pamiętam, to do Nikkora 70-300 NIE DA SIĘ podpiąć telekonwertera TC2. przynajmniej w wersji Mk2. Nie miałoby to zresztą większego sensu, to szkło na długim końcu ma światło 5.6. Z telekonwerterem miałby 11,2. Wątpię, żeby jakiś mechanizm AF dał radę w takiej piwnicy...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów