Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Matówa D70s

Domyślnie Matówa D70s

Serwus!

Czy czyścił ktoś matówke izopropanolem?
    Mam taki cleaning-ipa wysokiej czystosci. Matówka jest brudna w rogach bo sie kiedys za pseudo czyszczenie wzialem i ja sam zapapralem. Jak to teraz zrobic porzadnie? Serwis mowi 250 zl za kompleksowe czyszczenie,wiec nie dziekuje(chyba nowa tyle kosztuje)
    >>> Pozdrawiam <<<

Domyślnie

Naprawde nikt nie czyscil??
    zdumiewajace
    >>> Pozdrawiam <<<

Domyślnie

Hej, gdzieś kiedyś czytałem że ktoś czyścił matówkę płynem do czyszczenia optyki HAMA i ... musiał kupić nową matówkę i naprawiać aparat w serwisie. Jedynie to o matówce czytałem że czyści się płynem do mycia naczyń Ludwik i że jest to dość ciężko bo od storny w cięciami trzeba wyczyścić tak by w rowkach nie została woda a z wody ewentualne brudy.
    pozdr
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Dokładnie, jw.
    Ogólnie matówkę można tylko przedmuchać.
    Jest wykonana z delikatnego tworzywa. To nie szkło które można potrzeć itp.
    Widać praktycznie każdy ślad ingerencji.
    Kiedyś czyściłem w analogu jakimś płynem do optyki i o ile jedna strona daje radę,
    to ta na krórej sę koncentrczne rowki tworzące lupę jest praktycznie nie do opanowania.
    W te mikro-roweczki wchodzi każde zanieczyszczenie i praktycznie w tym momencie jest po matówce.
    Co prawda daje się używać ale nówką już nigdy nie będzie.
    W serwisie ktoś pisał że wymiana ~130zł
    W dodatku jeśli wyjmiesz matówkę do czyszczenia bardzo łatwo jest zanieczyścić pyłkami itp.
    elementy optyki znajdujące się pod nią, co jeszcze pogarsza sprawę.
    Szczerze polecam wizytę w serwisie. Jak nie da rady wyczyścić to wymienią na nową.
    Ale RACZEJ niczego nie zepsują bardziej niż jest obecnie.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Jeszcze pytanie, bo sie ostatnio nad tym zastanawiam:

czy lekko zabrudzona matowka w rogach moze jakos zafalszowac pomiar swiatla i spowodowac (jakby oszukac) ze zdjecia beda przeswietlone lub niedoswietlone(nie wiem czy poprawnie sie wyrazilem, ale mniej wiecej o to mi chodzi)
    >>> Pozdrawiam <<<

Domyślnie

Pewnie chodzi Ci o sytuacje, kiedy aparat stawia się na statywie i światło wpada przez wizjer? Osobiście jeszcze nie słyszałem, ani nie czytałem o takim przypadku.
    Michal_C dzięki za ostrzeżenie bo właśnie taki płyn do optyki mam.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Smile

Nie nie o statyw, o normalne robienie zdjec.

Taki plyn do optyki jest chyba oparty na izopropanolu,wiec nie mozna nim pomazac matowy?(Za matryce tez sie sam zabralem a slyszalem o przypadkach porysowania filtera) Ehh sam nie wiem, robie sobie zdjecia narazie ale chcialbym miec czysciutko i glanc
    >>> Pozdrawiam <<<

Uprawnienia umieszczania postów