Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Problem amatora (laptop do 2500 zł)

Witam. Od kilku dni czytam różne fora internetowe na temat laptopów. Jak już napisałem w temacie, jestem amatorem, posiadam aparat Nikon D300s i chciałbym laptopa do przeglądania zdjęć i obróbki tylko i wyłącznie amatorsko (wakacje, u cioci na imieninach itd.) Mój problem polega na tym jaki procesor, jaka karta graficzna i inne z tym związane parametry są potrzebne do bezproblemowej "zabawy"? Mój budżet to max: 2500 zł.

Proszę o opinie i pomoc przy wyborze.
    Pozdrawiam, Rafał.

Domyślnie

przejrzyj sobie na początek ten temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188821
    - FB -
    Canon + szkła

Domyślnie

Witam Irwusek, sory że zaśmiecam ale jak wspomniałem jestem kompletnym amatorem i te wszystkie techniczne sprawy są dla mnie ciężkie w ogarnięciu. Po prostu proszę o radę (czy te laptopy by się nadawały?):

1. Sony Vaio
    http://laptopy.benchmark.pl/test-lap...eb3z1e-bq.html

2. HP Pavilion g7
    http://www.mediaexpert.pl/katalog/no...4ea,11736.html
    Ostatnio edytowane przez rafałm ; 27-06-2012 o 21:38 Powód: wklejenie linków.

Domyślnie

do obrabiania i przegladania zdjec nie jest Ci potrzebne nic poza procesorem min i5 2.5 i tyle RAMu ile zdolasz upachac w kompa. pozostale rzeczy maja najmniej wplywu na przegladanie czy obrabianie. Tak wiec jak wybierzesz sie do sklepu po laptopa to wybierz tego, ktory ma w miare mocny procesor (cztery rdzenie lub wiecej) i dokup RAM min do 12GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    do obrabiania i przegladania zdjec nie jest Ci potrzebne nic poza procesorem min i5 2.5 i tyle RAMu ile zdolasz upachac w kompa. pozostale rzeczy maja najmniej wplywu na przegladanie czy obrabianie. Tak wiec jak wybierzesz sie do sklepu po laptopa to wybierz tego, ktory ma w miare mocny procesor (cztery rdzenie lub wiecej) i dokup RAM min do 12GB
    Dzięki, czy któryś z tych co podałem w linkach wyżej byłby dla mnie okej?

Domyślnie

Vaio którego podałeś to stary, ok. 2 letni model, jeszcze z pierwszą gen. procesorów - więc albo komp już nie dostępny, albo zaawansowany "półkownik". Nie napinałbym się na niego specjalnie, seria E jest u Sonego raczej średnio udana.

Kolega wyżej napisał czego Ci trzeba - osobiście celowałbym w coś takiego.
    Sony którego podałeś na stronie ma cenę przekraczającą założone 2500, dlatego też podrzucam coś trochę droższego. Za miesiąc-dwa za 100zł dorzucisz jeszcze 4GB ram'u, i będzie śmigać jak ta lala. Tylko zerknij na matrycę, ja znam ten model z matową, oni w opisie piszą że świecąca - ale to już zależnie jak wolisz.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Ja bym nie przesadzał z tymi procesorami i RAM-em. Czasami obrabiam na starym, jednordzeniowym Acerze i da się. Wybrałbym coś, co długo pracuje na baterii i ma matową matrycę. Ponoć Delle mają matową.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Ja bym nie przesadzał z tymi procesorami i RAM-em. Czasami obrabiam na starym, jednordzeniowym Acerze i da się. Wybrałbym coś, co długo pracuje na baterii i ma matową matrycę. Ponoć Delle mają matową.
    ja tez jak bylem zmuszony to obrabialem zdjecia na c2d 2.0 i 4GB RAMu, dalo sie nie powiem, ale nie jest to to samo co procek i5 quad core 2.5 i 4GB pamieci. podejzewam, ze mozna nawet obrabiac zdjecia na procku 1.0MGHz tylko jaki to ma sens?

Domyślnie

No źle to nie chodziło, a na co dzień używam i5 750@3,4 GHz i 4 GB RAM. Jakbym miał wybierać pomiędzy i5 a matową matrycą, to biorę matrycę.

Domyślnie

witam. dziękuję za wasze porady. napewno przydadzą się one przy podjęciu decyzji. będę się kierować przy wyborze dobrym procesorem, ramami i kartą graficzną. jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów