Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sruba Zobacz posta
    Co do koncepcji i zamysłów autora zdjęć... moim zdaniem wystarczy śledzić pojawiające się dość regularnie na forum sety zdjęć Hanibala. W kontekście jego dorobku zarzut dotyczący braku umiejętności posługiwania się PSem tudzież fotografowania nie jest do końca trafiony. Nie znam Hanibala, ale śledzę z wielkim zainteresowaniem jego zdjęcia od długiego czasu i niekoniecznie muszę wiedzieć co mu w głowie siedzi, żeby dostrzec wielka konsekwencję dotyczącą jego fotografii. Myślę, że jest to kwestia pewnej konwencji, którą autor konsekwentnie, ŚWIADOMIE i na RÓWNYM, wysokim poziomie realizuje. Zarzut o braku umiejętności sugerowałby przypadkowość, błędy obróbkowe, wreszcie brak warsztatu przejawiałby się tym, że zdjęcia sporo różniłyby się od siebie jakościowo (cały czas mówię o postprocesie). Prześledzenie chociaż kilku setów zdjęć Hannibala wskazuje na dużą świadomość w tym temacie, autor stosuje pewne środki dokładnie tyle ile uważa za stosowne, co świadczy o dużym opanowaniu warsztatu. A taki warsztat jest elementem pewnego ROZPOZNAWALNEGO i INDYWIDUALNEGO stylu fotografa. Mi kojarzy się to z takim "malarskim" stylem fotografowania, odnajduję analogię do malarstwa portretowego (oczywiście zachowując proporcje, chodzi mi tutaj o pewne zabiegi upiększające modela), nadanie pewnego śladu "ręki" autora. Dlatego mamy tutaj piękny, rozmyty bokeh, gładką skórę, wyraziste oczy... tak jak malarz "widzi" i maluje modelkę a jego obraz nosi pewne "deformacje", ślady pociągnięć pędzlem... Tak jak w malarstwie był i wierny realizm (analogia do reportażowej, znakomitej fotografii Mistrzaucieczki) tak i było miejsce dla impresjonizmu z jego charakterystycznym, dywizjonistycznym warsztatem... W tej dyskusji przypomina mi się spór klasyka Ingresa z romantykiem Delacroix - dokładnie ten sam klimat... Obaj nienawidzili swego stylu pracy, a jednocześnie wiele od siebie korzystali... reasumując, możemy mieć alergię na pewne rozwiązania warsztatowe, ale powinniśmy obiektywnie dostrzec i docenić umiejętności rywali... to, że ktoś robi nie tak jak nam się podoba nie znaczy że brak mu umiejętności... Nawiasem mówiąc jestem fanem fotografii obydwu panów, każdego w swoim stylu i w swoim klimacie
    Przy takiej powtarzalności kadrów i schematyczności całości zdjęcia to raczej dość solidne rzemiosło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    przy takiej powtarzalności kadrów i schematyczności całości zdjęcia to raczej dość solidne rzemiosło
    a m e n

Domyślnie

Przy takiej powtarzalności kadrów i schematyczności całości zdjęcia to raczej dość solidne rzemiosło
    Nie wynoszę zdjęć Hanibala na wyżyny artyzmu... posłużyłem się pewną metaforą, aby nakreślić pewien punkt widzenia. Niemniej - solidne

Domyślnie

Pomijając dyskusję powyżej, mam jedną małą uwagę.
    Na zdjęciu nr 7 wg mnie niekorzystnie pokazana modelka przez udo które aż razi wielkością...
    Poza tym jak zawsze najwyższy poziom co do wszystkich aspektów.
    PS.
    Chciałbym "umić" robić takie zdjęcia jak autor powyższych fotografii..

Pozdrawiam
    Mariusz

Domyślnie

A z innej beczki to pamiętam post hanibala gdzie napisał że to ostatni set na forum i zaprasza na ..... (nie będę reklamował gdzie, zainteresowani wiedzą )
    Nie rób tego. ........... dalej ludzi a co ci ?.
    osoby które siedzą w foto na co dzień wiedzą że ci "WIELCY" rzadko lub wcale, pokazują swoje prace. Myślę że hani łamie ten pogląd i pokazuje po kolei co robi.
    Nie sztuka jest pokazać co tysięczną fotę wyrypaną w kosmos i się nią szczycić !!!!!.
    Pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 28-06-2012 o 23:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tot1977 Zobacz posta
    Nie sztuka jest pokazać co tysięczną fotę wyrypaną w kosmos i się nią szczycić !!!!!.
    Tu bym polemizował

Domyślnie

No, ja też... sztuka taką w ogóle zrobić

Domyślnie

Tu bym polemizował
    Cytat Zamieszczone przez sruba Zobacz posta
    No, ja też... sztuka taką w ogóle zrobić
    No dobra nie chwytajcie mnie za słowo, ważne że wiecie o co chodzi
    Pozdrawiam
    Tomek

PS; hanibal wisisz mi piwo.... przez 'ciebie" mam 1 naruszenie na forum hihihi
    Ostatnio edytowane przez tot1977 ; 28-06-2012 o 23:31

Domyślnie

Hani ma swój styl, moim zdaniem równy, ale bez klimatu, modelki to najczęściej zwykłe dziewczyny, więc pewnie zadowolone. Taka praca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tot1977 Zobacz posta
    No dobra nie chwytajcie mnie za słowo, ważne że wiecie o co chodzi
    Pozdrawiam
    Tomek

PS; hanibal wisisz mi piwo.... przez 'ciebie" mam 1 naruszenie na forum hihihi
    Sądzę ze jednak rozsądniej jest pokazać 2-3 zdjęcia niż 30
    A rzemiosło - jak jest kupowane/sprzedaje się i trafia w gusta i guściki - to wystarczy , tylko nie mieszajmy do tego artyzmu

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów