Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Start !

Domyślnie Start !

Witam !
    temat jest skierowany do tych bardziej zaawansowanych fotografów ,
    planujemy z kumplem zacząć robić zdjęcia za kasę na różnych imprezach np. komunie, chrzciny, urodziny, (kiedyś śluby i wesela), problem jest w tym jaki sprzęt dobrać. Jest nas dwóch mamy dwie D90-tki jeden obiektyw 18-105 i na dniach kupuje SB-700, ale co dalej... Rozmyślamy nad dwiema opcjami: 1- Tamron 17-50 f/2,8 2- Dwie stałki 35 f/1,8 i 50 f/1,8. Pojęcie o fotografii mamy i to pewnie dlatego ten dylemat bo najchętniej wzięło by się wszystko niestety budżet nie pozwala.
    D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
    http://mill.flog.pl/

Domyślnie

Tamron ma wolny AF, ale przede wszystkim strasznie głośny. Będziesz rozpraszał pannę młodą
    Stałki są ok, tyle że w kościele moim zdaniem też się średnio sprawdzają, bo kadrujesz nogami, a wiadomo, że czasem za bardzo kręcić się nie można. Jeśli skupisz się tylko na księdzu, młodych i obrączkach tu ujdzie, ale jak zaczniesz wyłuskiwać z tłumu wzruszone babcie to Cię ksiądz pogoni...

Sam mam Sigmę 17-70 2.8-4 OS HSM i bardzo sobie chwalę ten wybór. Tu zapewne zaraz przeczytasz, że tylko Nikkory i nic więcej , ale ja nigdy nie byłem Talibem sprzętowym i wolę dwa tańsze szkła z podobną jakością niż szpanowanie napisami na tubusie.

SB700 daje radę, choć osobiście wolę 900. Pomyśl jeszcze o gripie, będziesz robił sporo pionów. Poza tym dziś sama ceremonia to tylko preludium, modne są plenery, sesje narzeczeńskie i inne cuda wianki. Pomyśl nad blendą, przyda Ci się w jakimś parku podczas sesji.

Domyślnie

Pomyśl nad tymi szkiełkami :

1.Nikkor 20-35 f2.8 - sam mam idealny do kościoła i na zabawe, na plener przyda się już coś o dłuższej ogniskowej.
    2. Nikkor 17-55 f2.8 - najlepszy wybór pod dx i ślubne zdj lecz jest drogi ( warto poszukać używki)
    3. Sigma 17-50 f2.8 - porównywalna z nikkorem nr 2, świetne szkło trochę tańsze od nikkora 17-55
    4. Tamron 17-50 f2.8 - dobre szkło aczkolwiek trzeba trafić na ostry egzemplarz.

Jeśli chodzi o lampę mam sb 700 i daję radę
    http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu

Jank
    Gość

Domyślnie

Tym kolegą jestem ja więc może się wypowiem, na dniach zmieniam sprzęt i będzie to właśnie body D90+...? no właśnie. Na sprzęt mam 5 tyś. Z tym że musi być to wszystko kupione w sklepie na fakture. Tamron 17-50 f2.8 wydawało mi się że to fajna opcja jeśli się trafi dobra sztuka, lecz wyczytałem że w kościelnym półmroku trzeba się wspomagać lampą, na nią na razie braknie funduszy. Więc druga opcja to zakup 2 stałek 35 i 50 f1.8 w cenie Tamrona. Zastanawiamy się z kolegą mill która opcja będzie odpowiedniejsza? On z D90+18-105 i SB-700 i ja z którymś z tych zestawów. Który zestaw lepiej nada się na jakieś komunie, chrzciny urodziny, imprezy w klubach?

Domyślnie

wg mnie bez sensu kupować jednocześnie stałki 35mm i 50mm (która pewnie będzie leżała w torbie...) lepiej zamiast 50mm kupić N85/1.8d i wtedy z 35/1.8 będzie fajny zestawik. I proponowaną sigmę 17-70/2.8-4.0 też bym sobie darował, miałem jakiś czas i z d200 mnie nie zachwyciła, poza tym ciemny na dłuższej ogniskowej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jank Zobacz posta
    Tym kolegą jestem ja więc może się wypowiem, na dniach zmieniam sprzęt i będzie to właśnie body D90+...? no właśnie. Na sprzęt mam 5 tyś. Z tym że musi być to wszystko kupione w sklepie na fakture. Tamron 17-50 f2.8 wydawało mi się że to fajna opcja jeśli się trafi dobra sztuka, lecz wyczytałem że w kościelnym półmroku trzeba się wspomagać lampą, na nią na razie braknie funduszy. Więc druga opcja to zakup 2 stałek 35 i 50 f1.8 w cenie Tamrona. Zastanawiamy się z kolegą mill która opcja będzie odpowiedniejsza? On z D90+18-105 i SB-700 i ja z którymś z tych zestawów. Który zestaw lepiej nada się na jakieś komunie, chrzciny urodziny, imprezy w klubach?
    Miałem 18-105 + sb700 - jest to obiektyw za ciemny. Inni lubią szeroki zakres ogniskowych a inni stałki, to już twój wybór. Zmiennoogniskowce są ja dla mnie wygodniejsze
    http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Skoro jest was dwóch to polecam stałki. Jeden z was ma 28mm a drugi 85mm albo 50mm w ten sposób uzupełniacie swoje kadry. Mam zoomy, ale po przesiadce na stałki służą tylko za balast. Sporo też zależy w jakich klientów celujecie. Bo jeżeli to ma być "masówka" to świetny będzie nawet 18-105

Domyślnie

Nasz plan z kolegą Jank jest taki aby jeden z nas śmigał z jakimś zoom-em + lampa czyli w naszym przypadku 18-105 + SB 700 a drugi z jasnymi stałkami.
    D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
    http://mill.flog.pl/

Uprawnienia umieszczania postów