Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    taka mała sugestia. jeśli będziesz kupował rzutnik obsługujący magazynki klasyczne, lub paximaty brauna, wymień ramki na te o grubości 3mm. ja zrobiłem błąd i do paximata wkładałem ramki CS, co notorycznie kończyło się zacinaniem podajnika. aha, mam revue 400AFM, taki jak opisany tu: http://arbiter.pl/galeria/rzutnik

pozdrawiam!
    Mam braun paximat, używam ramek CS i jeszcze nigdy mi się zaciął, jak widać wszystko zależy od tego jaki Niemiec go przedtem używał

Domyślnie

to do braunów paximatów wchodzą i CS?
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A.n.d.r.e.V Zobacz posta
    to do braunów paximatów wchodzą i CS?
    Mam paximata multimag - obłsuguje 6 różnych typów magazynków w tym CSy których używam. Problemów brak.
    Pozdrrawiam!
    Maciek

Domyślnie

a jaki obiektyw był w paximatach the best?
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A.n.d.r.e.V Zobacz posta
    a jaki obiektyw był w paximatach the best?
    Tego nie wiem, mam super-paxona jest przyzwoity, ale zastanawiam się czy nie upolować czegoś lepszego...
    Pozdrrawiam!
    Maciek

Domyślnie

Jesli masz mozliwosc sprowadzic z UK np przez znajomego to tutaj jest pelno dobrych slajdolotow do dostania za grosze. Najczesciej do odbioru wlasnego, ale to tylko kwestia czasu zanim trafisz w konkretnym miescie. Najlepiej Leitz Pradovit albo Kodak Carousel (z okraglym magazynkiem). Maja lampy 250W i optyka jest w nich topowa - to robi roznice, a mialem w domu wiele roznych projektorow zeby porownac. Teraz mam Pradovita P253 z Colorplanem, obsluguje tak cienkie jak i grube ramki i nie zamienilbym go na nic innego.

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

to
    Gość

Domyślnie

Dzięki Rozejrzę się

Domyślnie

Ja tak tylko skromnie dodam moje doświadczenie, bo tak się składa, że z rzutnikami pracuję jako organista... Może ostrość i jakość obiektywu w tym przypadku już lepiej zostały opisane powyżej, ale jeśli chodzi o sprawność i wytrzymałość sprzętu, to może moje doświaczenie się przyda:
    Z różnymi miałem do czynienia - Diapol, Narcyz, Krokus, Leitz, Braun, Reflecta, jakiś chyba jeszcze Elmes czy cóś - więcej nie pamiętam, jakich używałem, ale ze wszystkich najlepsza współpraca układała się z Reflectą w systemie ramek i magazynkiem CS. To się prawie nigdy nie zacina, żarówki szybko nie padają, dość sprawny AF, choć w którymś modelu lubił się "bujać" jak błona się lekko wybrzuszyła, no i dobra wentylacja, bo w niektórych PRLowskich zabytkach błony po wyświetleniu wychodziły w innym kształcie i rozmiarze, niż przed wyświetleniem Tyle, że Reflecty, z którymi pracowałem, to zwykle były te wyższe modele i automatycznie droższe...

to
    Gość

Domyślnie

Dzięki

A ktoś mi jeszcze wytłumaczy te oznaczenia ramek i magazynków? "CS" - co to jest? Mam na razie ramki hamafix 2,3mm, ale nie wiem jakie będę miał jeszcze kiedyś...

Domyślnie

Systemów jest kilka, nie zgłębiłem wszystkich, ale generalnie jest system standard - zwykły magazynek w literę L, ramki zwykłe - jak Hamafix, ramki wysuwają się do góry i na bok. System LKM - Tak samo, tylko ramki wysuwają się tylko na bok (lub do góry - jak kto woli). System CS: Ramki CS - wąskie - ~1,8mm z profilem T dookoła, który wsuwa się w szynę w magazynku CS. Magazynek CS zmieści 2x więcej klatek, niż LKM i standard. System kołowy Ramki zwykłe, magazynek coś pomiędzy standardem a LKM, tylko nie prosty, a zawinięty w kółko.
    Do magazynka CS wejdą tylko ramki CS. Do innych systemów teoretycznie każde, ale w praktyce te węższe (CS, +C, 2.2, 2.3)lubią się zacinać, wchodzić po dwie naraz i psocić
    Tyle ja wiem, jeśli ktoś coś wie więcej, albo jak gdzieś się mylę, to poprawcie...

Edyta dodaje, że w systemie CS ramki nie wypadają nigdy same z magazynku
    Ostatnio edytowane przez Smok-analog ; 03-07-2012 o 11:28

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów