Szukaj
to do braunów paximatów wchodzą i CS?
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant
a jaki obiektyw był w paximatach the best?
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant
Jesli masz mozliwosc sprowadzic z UK np przez znajomego to tutaj jest pelno dobrych slajdolotow do dostania za grosze. Najczesciej do odbioru wlasnego, ale to tylko kwestia czasu zanim trafisz w konkretnym miescie. Najlepiej Leitz Pradovit albo Kodak Carousel (z okraglym magazynkiem). Maja lampy 250W i optyka jest w nich topowa - to robi roznice, a mialem w domu wiele roznych projektorow zeby porownac. Teraz mam Pradovita P253 z Colorplanem, obsluguje tak cienkie jak i grube ramki i nie zamienilbym go na nic innego.
X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
radek.art.pl / facebook
DziękiRozejrzę się
![]()
Ja tak tylko skromnie dodam moje doświadczenie, bo tak się składa, że z rzutnikami pracuję jako organista... Może ostrość i jakość obiektywu w tym przypadku już lepiej zostały opisane powyżej, ale jeśli chodzi o sprawność i wytrzymałość sprzętu, to może moje doświaczenie się przyda:
Z różnymi miałem do czynienia - Diapol, Narcyz, Krokus, Leitz, Braun, Reflecta, jakiś chyba jeszcze Elmes czy cóś - więcej nie pamiętam, jakich używałem, ale ze wszystkich najlepsza współpraca układała się z Reflectą w systemie ramek i magazynkiem CS. To się prawie nigdy nie zacina, żarówki szybko nie padają, dość sprawny AF, choć w którymś modelu lubił się "bujać" jak błona się lekko wybrzuszyła, no i dobra wentylacja, bo w niektórych PRLowskich zabytkach błony po wyświetleniu wychodziły w innym kształcie i rozmiarze, niż przed wyświetleniemTyle, że Reflecty, z którymi pracowałem, to zwykle były te wyższe modele i automatycznie droższe...
Dzięki
A ktoś mi jeszcze wytłumaczy te oznaczenia ramek i magazynków? "CS" - co to jest? Mam na razie ramki hamafix 2,3mm, ale nie wiem jakie będę miał jeszcze kiedyś...
Systemów jest kilka, nie zgłębiłem wszystkich, ale generalnie jest system standard - zwykły magazynek w literę L, ramki zwykłe - jak Hamafix, ramki wysuwają się do góry i na bok. System LKM - Tak samo, tylko ramki wysuwają się tylko na bok (lub do góry - jak kto woli). System CS: Ramki CS - wąskie - ~1,8mm z profilem T dookoła, który wsuwa się w szynę w magazynku CS. Magazynek CS zmieści 2x więcej klatek, niż LKM i standard. System kołowy Ramki zwykłe, magazynek coś pomiędzy standardem a LKM, tylko nie prosty, a zawinięty w kółko.
Do magazynka CS wejdą tylko ramki CS. Do innych systemów teoretycznie każde, ale w praktyce te węższe (CS, +C, 2.2, 2.3)lubią się zacinać, wchodzić po dwie naraz i psocić
Tyle ja wiem, jeśli ktoś coś wie więcej, albo jak gdzieś się mylę, to poprawcie...
Edyta dodaje, że w systemie CS ramki nie wypadają nigdy same z magazynku![]()
Ostatnio edytowane przez Smok-analog ; 03-07-2012 o 11:28
Skontaktuj się z nami