mógłby ktoś zrobić jakiś videoporadnik jak korzystać z bracketingu. Łopatologicznie co i jak wciskamy i co robimy dalej po wykonaniu 3 zdjęć z różną ekspozycją...
Szukaj
mógłby ktoś zrobić jakiś videoporadnik jak korzystać z bracketingu. Łopatologicznie co i jak wciskamy i co robimy dalej po wykonaniu 3 zdjęć z różną ekspozycją...
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Po co ci do tego videoporadnik? nie wiesz jak bracketing uzyc w d90? LOL
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
a czy muszę wiedzieć ? chce się dowiedzieć. Ustawiam sobie wszystko w aparacie, mam 3 zdjęcia o różnej ekspozycji i co dalej ? tu zaczyna być problem. jak nikt nie będzie chciał pomóc to nie. sory za marudzenie, już późno idę spać. dobranoc
już sobie znalazłem w necie, jutro zacznę studiować ten bracketing, zawsze wyciągałem cienie i niebo z NEF, ale podobno to nie najlepszy sposób. czas nauczyć się czegoś nowegojakby wszyscy wszystko wiedzieli to forum było by nie potrzebne, prawda?
Bracketing może służyć dwóm celom:
1) zrobienie kilku zdjęć z różną ekspozycją, aby wybrać to poprawnie naświetlone
2) do złożenia w HDR
Co do pierwszego to raczej nie trzeba tłumaczyć, drugie - szukaj pod HDR.
HDR, mozna zrobic z jednego .jpg = pseudo HDR
a uzywajac 3 zdjec z rozna ekspozycja i skladajac go potem w programie do HDR wychodzi ci obrazek po prostu HDR, - do tego wlasnie sluzy bracketing.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
dzięki za odpowiedzi. A czy zdjęcia wyżej stach2008 to już hdr? Mi hdr zawsze kojarzył się z mocnym kontrastem i nie naturalną grafika. Dlatego nie interesowałem sie tematyka hdr. A tutaj prosze widze ladne zdjecia. Pisze z tel
Jaki hdr zrobić, to zależy co jest na zdjęciu i od fantazji fotografa.
Można też bez hdr. Poprostu złożyć 2 ekspozycje w PS, jedna na niebo druga na ziemię.
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Stach2008 w czym składałeś te obrazy ?
D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /
Skontaktuj się z nami