Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

mógłby ktoś zrobić jakiś videoporadnik jak korzystać z bracketingu. Łopatologicznie co i jak wciskamy i co robimy dalej po wykonaniu 3 zdjęć z różną ekspozycją...
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Po co ci do tego videoporadnik? nie wiesz jak bracketing uzyc w d90? LOL
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

a czy muszę wiedzieć ? chce się dowiedzieć. Ustawiam sobie wszystko w aparacie, mam 3 zdjęcia o różnej ekspozycji i co dalej ? tu zaczyna być problem. jak nikt nie będzie chciał pomóc to nie. sory za marudzenie, już późno idę spać. dobranoc

już sobie znalazłem w necie, jutro zacznę studiować ten bracketing, zawsze wyciągałem cienie i niebo z NEF, ale podobno to nie najlepszy sposób. czas nauczyć się czegoś nowego jakby wszyscy wszystko wiedzieli to forum było by nie potrzebne, prawda?

Domyślnie

Bracketing może służyć dwóm celom:
    1) zrobienie kilku zdjęć z różną ekspozycją, aby wybrać to poprawnie naświetlone
    2) do złożenia w HDR
    Co do pierwszego to raczej nie trzeba tłumaczyć, drugie - szukaj pod HDR.

Domyślnie

HDR, mozna zrobic z jednego .jpg = pseudo HDR
    a uzywajac 3 zdjec z rozna ekspozycja i skladajac go potem w programie do HDR wychodzi ci obrazek po prostu HDR, - do tego wlasnie sluzy bracketing.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi. A czy zdjęcia wyżej stach2008 to już hdr? Mi hdr zawsze kojarzył się z mocnym kontrastem i nie naturalną grafika. Dlatego nie interesowałem sie tematyka hdr. A tutaj prosze widze ladne zdjecia. Pisze z tel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Mi hdr zawsze kojarzył się z mocnym kontrastem i nie naturalną grafika. Dlatego nie interesowałem sie tematyka hdr. A tutaj prosze widze ladne zdjecia. Pisze z tel
    HDR zalezy od Twojej fantazji, moze byc mocny, lekki, moze byc taki, jaki sobie po prostu wyobrazisz, najlepiej HDR-y wygladaja opuszczonych budynkow i po prostu architektury.
    A to wyzej, to tez hdr, tylko, ze po prostu leciutki i dobrze, do widoczkow takie sa najlepsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    dzięki za odpowiedzi. A czy zdjęcia wyżej stach2008 to już hdr? Mi hdr zawsze kojarzył się z mocnym kontrastem i nie naturalną grafika. Dlatego nie interesowałem sie tematyka hdr. A tutaj prosze widze ladne zdjecia. Pisze z tel
    Tak, to też jest HDR ale jak kolega Mekano wspomniał, ja lubię lekkie HDRy, żeby pokazać jak najwięcej na zdjęciu ale bez przesady, żeby to wyglądało najbardziej naturalnie, a nie jak krajobraz z innej planety
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

Jaki hdr zrobić, to zależy co jest na zdjęciu i od fantazji fotografa.
    Można też bez hdr. Poprostu złożyć 2 ekspozycje w PS, jedna na niebo druga na ziemię.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Stach2008 w czym składałeś te obrazy ?
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów