Kazdy kto samodzielnie wywoluje w domu negatywy spotyka sie z problemem ich suszenia w domowym zaciszu. tez tak mam
Po kazdym suszeniu na filmach (mimo stosowania cyrkowych technik uniku) znajdzie sie sporo niechcianego syfu zwlaszcza jak suszy sie filmy w lazience z ktorek kozysta rodzina a po domu biega zwierzak (ja mam kocura).
Wiec aby temu jakos zapobiec i zminimalizowac ilosc syfu postanowilem zrobic sobie oslonke na filmy ze starej zaslony prysznicowej
Uzylem:
- 2,5mb plaskownika aluminiowego o szr 10mm
- 2mb rzepa samoprzylepnego
- stara zaslona prysznicowa
- 2x pret gwintowany fi 4 o dlugosci 20cm
- 4 nakretki i 4 podkladki (fi 4)
- kilka nitów i nitownica - mialem w domu
Wszystkie elementy mozna bez problemu kupic w kazdym sklepie dla majsterkowiczow za niewielkie pieniadze.
Plaskowniki zagialem trzy razy pod katem 90° aby otrzymac kwadrat. Niestety konstrukcja nie zamknieta nie byla stabilna wiec od wewnatrz polaczylem otwarte boki kawalkiem plaskownika ktory nawiercilem i znitowalem z ramka i tak 2 razy.
Do jednej ramki wsadzilem kolejny kawalek plaskownika na ktorym calosc bedzie wisiala i rowniez zanitowalem.
Ok 1.5 cm od krawedzi (z obu stron) nawiercilem otwory (fi 4.5) na uchwyty z pretow gwintowanych ktore pozniej wnie wkrece.
Ze starej zaslony prysznicowej wycialem prostokat o wymiarach 120cmx150cm tak aby nawet filmy 35mm sie miescily
Folia ma szerokosc 120cm aby 20cm zachodzilo na jeden z bokow.
Nastepnie do plaskownika po zew stronie przykleilem jedna czesc rzepa a do zaslony druga. Aby miec latwy dostep wnetrza rzep na zaslonie przykleilem tylko na dlugosci 80cm, a pozostale 20cm na zakladce tym sposobem czesc rzepa jest na zewnatrz ramki i mozna w latwy sposob odkleic go aby wlozyc/ wyjac filmy.
Na koniec zagialem prety gwintowane na styl glowek wieszakow i wkrecile do ramki aby mozna bylo calosc latwo zawiesic na drazku od zaslony prysznicowej na ktorym do tej pory suszylem negatywy bez tej oslony.
Tak to wyglada
A tak ten zestaw wyglada po rozlozeniu latwo to spakowac i przeniesc
Ja zauwazylem u siebie ok 80% mniej syfu po suszeniu wiec warto bylo
Pozdr
N
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami