Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Light ring

Domyślnie Light ring

ostatnio troche w interncie szukalem i znalazlem ciekawy sposob na wykonanie light ringa:

http://www.cyberbeach.net/~dbardell/ringlight.html

moze komus sie przyda

Domyślnie

podobnie (tylko na mniejszą skalę) można zrobić lampę do makro z białych silnych diod LED + kawałek mlecznej pleksi jako rozpraszacz
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

za malo zarowek - musi byc ich conajmniej 8 a zwykle daje sie 10-12

z 6 energooszczednych beda slabe czasy - chyba ze jakies potwory dasz co ponoc odpowiadja 300W zwyklej
    pozatym swiatlo jarzeniowe jest najgorsze do portretu - nie dosc ze pasmo promieniowania jest nie ciagle to inne niz w swietle naturalnym (w swietlowce "swieci" zjonizowany gaz - ale nie swiatlem widzialnym ! - "swieci" w pasmie UV - a to pobudza luminofor i inne ciekawe zwiazki napylone wewnatrz szklanej rurki - stad na spektografie wychodza wsyzstkie pierwiastki uzyte w luminoforze. do tego czesc UV przechodzi - wszelkie niedoskonalosci w skorze zostaja uwypuklone - widac tzw kaszaki (tluszczowe czy inne skupiska pod skora - zaczynaja swiecic na zolto), wszelkie naczynka zaczynaja byc wyraznie widoczne w pieknym filoecie)

a wszystko to w swietlowce o barwie coldwhite - czyli tej podobno dziennej

za to przedmioty owszem - taki ringlight daje niezle efekty - zadnego cienia

Domyślnie

a ktos moze kozystal juz z jakiegos takiego cuda? jakie sa wasze doswiadczenia? no juz poza tym ze do oswietlenia osob to sie nie nadaje, czy posiada ktos jakies przykladowe fotki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radziu.art.pl Zobacz posta
    no juz poza tym ze do oswietlenia osob to sie nie nadaje, czy posiada ktos jakies przykladowe fotki?
    Jak to się nie nadaje? A zobacz jakie piękne gwiazdki w oczach:http://www.ozi.webas.pl/kolo/
    d200 z bandingiem i jakieś tam różne winietujące szkiełka z aberacjami i dystorsjami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba_eM Zobacz posta
    Jak to się nie nadaje? A zobacz jakie piękne gwiazdki w oczach:http://www.ozi.webas.pl/kolo/
    Nieee no.... z browarem to przepłacone
    Albo mi się wydaje, albo trzeba by do tego dać lepsiejsze żarówy, bo chyba te dają zbyt żółte światło. Mogę się mylić.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

Odnośnik podesłałem, aby pokazać, że idea jest ciekawa. Gość dość fajnie pokazał jak coś takiego zrobić, a że piwko staniało... No i dobór żarówek - podstawa. A może coś jak Hensel Ringflash:

Coś podobnego chyba kiedyś widziałem w studio TVNu, tylko nie błskało a swieciło ciągle
    d200 z bandingiem i jakieś tam różne winietujące szkiełka z aberacjami i dystorsjami...

Domyślnie

Widziałem takie "coś" na ebay'u - chyba u dostawcy z Chin lub Hong Kongu.

W.
    --
    D80, SB-800, N 105 VR Micro/2.8, N 70-300VR, T 17-50/2.8, pierścienie Kenko i trochę drobiazgów

Domyślnie

Hensel?...ale to chyba troche drogie kierys pytalem o takie cos wlasnie w Henslu to zaspiewali 5k moge sie mylic ale to byl tez jakis ring...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów