Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Odrodzenie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madmips Zobacz posta
    ale brzydka nimfa
    Mam nadzieję, że piszesz o zdjęciu nie modelce...
    Pojawiam się i znikam...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Wg. mnie ta fotografia nie stanowi odpowiedzi na tak postawioną problematykę. Po pierwsze - ideogram podmiotu jest niezbyt antropomorficzny - identyfikujemy tutaj człowieka wyłącznie za sprawą ręki, będącej w dodatku w swetrze. W zdjęciu takim wszystko powinno może mieć znaczenie, więc pytam - jakie jest znaczenie swetra? Kolejna sprawa to woal - jak tą metaforę można odczytać? Jako embrion? A dlaczego w środku ten sweter? I co robi embrion wśród tych chabazi? dlaczego zresztą - na miły Bóg - chabazie?

Niech już zresztą będzie embrion w chabaziach - tylko co to ma wspólnego z renesansem? Owszem - odczytując ową nazwę dosłownie, można się tu pewnych asocjacji dopatrzyć, tylko czy ową nazwę dosłownie odczytywać należy? Czy takie biologiczne portaktowanie tematu nie jest aby zbyt groteskowe? A te ususzone chabazie to co - Jesień Średniowiecza? Jak dla mnie wypowiedź ta jest zbyt dosłowna...
    OK, interpretując obrazek na zasadzie "co autor miał na myśli" to ja mówię że autor chciał pokazać samotne poszukiwanie prawdy przez człowieka renesansu. Prześcieradło na człowieku symbolizuje poszukiwanie na oślep, niejako macanie prawdy. Habazie symbolizują pewnie chaos i zagubienie.
    Chociaż tak naprawdę z tymi chabaziami to jest chyba tak że akurat rosły za płotem a trzeba było zdjęcie przecież gdzieś zrobić. Ale przypadkiem czy nie, to się akurat chabazie dobrze do roli przyłożyły.
    A sweter? To co, model miał zmarznąć? Zima przecież...

A kolor lepszy, bo poświata wieczorna w odcieniu różowym lepiej oddaje renesansową atmosferę... (?)

Czy dostałem piątkę?

Domyślnie

Czytając wypowiedzi wszystkich interlokutorów nie widzę innej możliwości jak wspólne spotkanie z autorką przy barze
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

"Wieje na wieczór wiatr
    Śmieje się skrycie
    Na rozwidleniu dróg czekają na nas
    Strzygi i topielice"

Tak to widzę, ale zdecydowanie wolałbym mniej ostre światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    OK, interpretując obrazek na zasadzie "co autor miał na myśli" to ja mówię że autor chciał pokazać samotne poszukiwanie prawdy przez człowieka renesansu. Prześcieradło na człowieku symbolizuje poszukiwanie na oślep, niejako macanie prawdy. Habazie symbolizują pewnie chaos i zagubienie.
    Chociaż tak naprawdę z tymi chabaziami to jest chyba tak że akurat rosły za płotem a trzeba było zdjęcie przecież gdzieś zrobić. Ale przypadkiem czy nie, to się akurat chabazie dobrze do roli przyłożyły.
    A sweter? To co, model miał zmarznąć? Zima przecież...

Czy dostałem piątkę?
    Problem z fotografią polega na tym, że jeśli ma być dobra to powinna być precyzyjna. Nie możemy się gubić wśród domysłów, element przypadkowości powinien być wyeliminowany, możliwości nadinterpretacji ograniczone. Ja w tym zdjęciu widzę narodziny wśród czegoś, co symbolizuje stare, minione, zwiędłe, ale widzę w tej wypowiedzi pewną chaotyczność i niekonsekwencję.

Co gorsza - przekaz ten jest dla mnie zbyt prosty, dosłowny - ma być człowiek odrodzenia, to bierzemy chłopa i niech się odradza. Nie ma w tym głębszej refleksji. I to (wg. mnie) przede wszystkim stanowi o niepowodzeniu tego przedstawienia.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ... ma być człowiek odrodzenia, to bierzemy chłopa i niech się odradza...
    Odrodzenie to poszukiwanie prawdy. A prawdę poszukujemy po omacku jak w prześcieradle albo w obrusie.
    A chłop to zawsze chłop - czy w odrodzeniu, czy w przyrodzeniu, czy w baroku czy w moderniźmie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Odrodzenie to poszukiwanie prawdy. A prawdę poszukujemy po omacku jak w prześcieradle albo w obrusie.
    A chłop to zawsze chłop - czy w odrodzeniu, czy w przyrodzeniu, czy w baroku czy w moderniźmie...
    Tylko tutaj wszystko odbywa się na poziomie werbalnym. To jest ilustracja samego sformułowania, brak zaś próby dotarcia do sedna sprawy. Przecież w odrodzeniu nie chodziło o sam fakt jakichkolwiek narodzin! Najistotniejszą różnicą pomiędzy Średniowieczem a Renesansem było ponowne zainteresowanie się człowieka samym sobą, odwrócenie od wanitatywnego podejścia do doczesności, powstanie z klęczek, zaprzestanie umartwiania, apoteoza życia, radości, piękna świata. A to jest 100000 gotowych tematów fotograficznych!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów