Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Avira Free Antyvirus - samoczynnie się wyłącza

Witam

Jak w temacie.
    Avira Free Antyvirus samo mi się wyłącza.

Wygląda to tak że po odpaleniu systemu zauważam że "RealTime Protection" jest nieaktywne.
    Zastanawiam się tylko dlaczego tak się czasami dzieje. Czy coś się nie załaduje z systemem i stąd ten problem czy może po prostu "ktoś" (czyt. jakiś szkodnik) go sobie wyłącza?
    Mi to wygląda na działanie jakiegoś robala czy innej mendy. Dobrze podejrzewam?
    Czasem jakiś syf wykrywa mi gdy robię gruntowne skanowanie całego systemu ale zawsze wszystko usuwam.
    Do tego nie używam na tym systemie żadnych generatorów i innych programów nielubianych przez antywirusy.

Może ktoś spotkał się z takim problemem i to coś błahego? Czy czeka mnie jednak reinstalacja systemu?

Gdzie ja popełniłem błąd?
    Nie ściągam syfu, nie otwieram nic podejrzanego. Do tego zawsze każdy nowy plik skanuję.
    Rozumiem że jakiś laik może sobie otworzyć emaila albo ściągnąć jakiś zakażony plik i coś załapać.

Mam wersję 12.0.0.1125, bazę wirusów aktualizuję codziennie, podobnie jak sam program który jest zaktualizowany do najnowszej wersji. System operacyjny: Windows 7. Wszystko w wersji angielskiej (i system i Avira).
    Ostatnio edytowane przez paul.g.85 ; 13-06-2012 o 18:33

Domyślnie

Spróbuj takich rozwiązań:
    - przeinstaluj Avirę,
    - przeskanuj system Malwarebytes Anti-Malware,
    - możesz jeszcze potraktować dyski Emsisoft Anti-Malware.
    D200 plus graty...

Domyślnie

KS, dziękuję za poradę, już programy mam ściągnięte. Dzisiaj się zabieram za ten temat: gruntowne sprawdzenie systemu i ewentualna jego reinstalacja.

Ku przestrodze wszystkim radzę nie lekceważyć takich zdarzeń.
    Dziś miałem już telefon z banku że ktoś próbował przeprowadzić dwie nieautoryzowane transakcje przez internet za pomocą mojej karty płatniczej (zamawianie pizzy przez internet i doładowanie konta telefonu na kartę).

Jedna transakcja została zablokowana od razu, druga przeszła ale na dniach mam otrzymać zwrot pieniędzy. Z miejsca mam zablokowaną kartę i już czekam na nową i papiery do podpisania. Z tego co się dowiedziałem to będę musiał tylko podpisać trochę papierków a bank zamie się resztą. Defraudacja nastąpiła pewnie bo ktoś przechwycił dane mojej karty której czasem używam przy zakupach internetowych.

Domyślnie

Jeśli Emsi coś znajdzie, to radzę Ci zostawić ich antywirusa/antymalware (ma dwa silniki) na dysku zamiast Aviry. Koszt to ok. 70 zł, ale ma świetne wyniki.
    D200 plus graty...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W dzisiejszym wrogim świecie, trzeba przyjąć zasadę ograniczonego zaufania do darmowego oprogramowania antywirusowego.

Płacisz i wymagasz, a tak pretensje raczej do ... siebie (?).

Oprogramowanie firmy Eset dobrze się sprawia przy ochronie przed robactwem.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

To juz darmowe nie moze by dobre?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paul.g.85 Zobacz posta
    W przypadku systemow ochrony komputera - nie. Nie moze i nie bedzie. Koszta tworzenia skutecznego oprogramownia sa ogromne - starczy popatrzec na to jak np Norton czy Kaspersky lab pracuja nad rozpoznaniem najnowszych zagrozen, w jaki sposob wyglada praca nad takim flame dla przykladu ( w internecie jest mowa o honeypotach, o bardzo gruntownej analizie oprogramowania ).
    Po prostu wydawanie dobrego programu zabezpieczajacego, do ktorego update beda pojawiac sie w czasie rzeczywistym, z dobrym skutkiem, jest bardzo kosztowne i malo kogo stac zeby robic to za darmo badz tylko dla promocji.

@markB
    to nie tak prosto z tym "otwieraniem" portow. Skanowanie online jest czesto mniej skuteczne niz skanowanie normalne.

Kazde wylaczanie sie oprogramowania chroniacego komputer bez znanej nam przyczyny powinno byc uznane za kompromitacje naszej maszyny i powinno pociagac za soba pewne dzialania - conajmniej przeskanowanie dysku komputera dobrym, komercyjnym oprogramowaniem antywirusowym, oraz bezwzglednie, odpuszczenie sobie logowania sie do wszelkich waznych zasobow z tej maszyny - banki, paypal, portale administracyjne, admin panele, forum nikoniarze, facebook
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paul.g.85 Zobacz posta
    Może, ale krótko i raczej tylko w open source, niemniej odrobaczacz open source, to już nie jest wiarygodne narzędzie, bo kod otwarty łatwo zmodyfikować, albo tak napisać robaka, by nie był przez taki program wykrywany.

Natomiast wszelkie antywirusy freeware, to zwykle pułapki.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Prawdopodobnie załapałeś Trojana (Kryptik?). "Otwiera" porty komputera i wpuszcza keyloggery; w ten sposób oszust wyłapuje dane karty kredytowej, które wpisujesz na klawiaturze. Miałem to parę tygodni temu - usunął mi to świństwo NOD 32, ale antywirus został przy okazji wyłączony i musiałem go przeinstalować. Możesz spróbować otworzyć komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci i zrobić skanowanie NODem i Nortonem on-line, to są darmowe opcje tych programów antywirusowych. Im więcej antywirów zaprzęgniesz do roboty, tym pewniejszy efekt.

Domyślnie

Ja po tym jak Avast przepuścił wirusa na pendrive i Avira wpuściła mi syf na laptopa, jedyne darmowe, które mam to Comodo Internet Security. Na mniej używanym laptopie.
    Na stacji roboczej mam Emsisoft AM i Online Armor.

Co ciekawe, Emsi znalazł mi cztery mało groźne trojany w niektórych plikach, które NOD przepuszczał.
    Za NODa podziękowałem w tym roku, ponieważ koszt przejścia na ESET Smart Sec. był wyższy niż zakup pakietu Emsi, a skuteczność niższa.
    A szkoda, bo z NODa korzystałem kilka dobrych lat...

paul.g.85 - i jak, znalazłeś jakieś syfki?
    D200 plus graty...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów