Szukaj
Chyba dużo nauki przed tobą, niespecjalnie mi się podobają. A jeśli koniecznie chcesz zdjęcia podpisywać to można to zrobić mniej nachalnie![]()
To była planowana sesja czy tak wyciągnąłeś aparat i zrobiłeś kilka pstyków? No i ten podpis OMG.
No chyba że to prowokacja.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Nie bylo to planowane. Jaka prowokacja?;]
Czy Tobie i Darii zdjęcia się podobają ?? Bo przypuszczam że tu na forum nie znajdą aprobaty, jak już tu ktoś wspomniał duuużo nauki przed Tobą...
DeSiedemSto
Uzależniony od dźwięku migawki
ja może i nie jestem świetnym fotografem, bo samo dopiero przygodę zaczynam - ale dam Ci kilka rad, które sam dostałem na początku...
Pierwsza i bardzo ważna, - nie zrażaj się, dąż do celu
Druga również bardzo ważna - mniej ale lepiej !
Pokazałeś baaardzo dużo zdjęć, i sorry ale powiem wprost - są bardzo kiepskie, praktycznie pod każdym względem...
lepiej skup się nad 2-3 zdjęciami, ale takim, żebyś Ty był zadowolony, ale i żeby modelka była zadowolona - pamiętaj o tym...
tutaj niestety raczej dziewczyna zadowolona nie będzie, dla takiego przykładu który powinieneś sam już zauważyć to nr 7.
Co bym Ci radził? Zaplanuj sobie sesję w ten sposób:
- Ustal dzień (+ ewentualny dzień zapasowy),
- najlepsza pora to albo z samego rana kiedy słońce dopiero wstaje - lub druga opcja przed samym zachodem... wtedy będziesz miał piękne światełko,
- ustaw sobie w głowie (lub najlepiej zapisz! - to wydaje się śmieszne, ale czasem to wypada z głowy) 2-3 kadry, które chciałbyś zrobić,
- pomyśl nad ubiorem modelki - lub wspólnie go wybierzcie... (coś radosnego, to nie pogrzeb)
- zrób te 2-3 kadry - mogą być proste portrety, coś w stylu nr 19 [dziewczyna ma bardzo ładną twarz, pokaż to !! (nawet wielokrotnie, z różnymi ustawieniami - na początek bardzo pomocne),
- delikatna obróbka (na początku z tym nie szalej)
- jeśli masz fundusze, to spraw sobie blende - jeśli nie używałeś nigdy to poczytaj, jest tego dużo i można naprawde zrobić fajna światełko (zamiast błyskania na wprost które tutaj widać)
- punkt ostatni - cieszcie się zdjęciami
I daję głowę, że z tych 2-3 zdjęć będziecie bardziej zadowolenie niż z tych -nastu, które przestawiłeś.
Jeśli coś źle napisałem, niech mnie doświadczeni koledzy poprawią, bo ja też jestem początkujący
(sorry za składnię, ale mam dziś szalony dzień)
pozdrawiam
PS. - nie polecam podpisu... przemyśl to
PS.2 - nr 19 po lekkim przekadrowaniu byłoby fajne, gdybyś go nie zepsuł obróbką - sorry, ale szczerze pisze.
Ostatnio edytowane przez zd1 ; 23-06-2012 o 16:32
No Darii się podobają i mnie też, ale no cóż zrobie.
@zd1 dzięki, zastosowane
O blędzie zapomnij naraziebo trzeba opanować podstawy.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
grzechów jest cała masa, ale ciężkim jest ten, że Twoja modelka wygląda po prostu źle, brzydko i jakby za karę, coraz częściej przeglądając forumowe wątki wątpię czy aby jest to forum dla fotografów, bo przecież rozumiem, że można zrobić złe zdjęcie, ale żeby od razu je publikować?
rada ode mnie, zacznij od blogów, digarta, przejdź do plfoto i obiektywnych, a na końcu publikuj na Nikoniarzach, bo głupio byłoby tępić ostrze gilotyny na Twojej głowie...
Czas jest ludożercą, więc staram się nie mieć go za dużo.
Skontaktuj się z nami