Robie porządki ze zdjęciami i znalazłem to, które zrobiłem na wypadzie snowboardowym w zeszłą zimę w Korbielowie, zdjęcie robione z ręki
Szukaj
Robie porządki ze zdjęciami i znalazłem to, które zrobiłem na wypadzie snowboardowym w zeszłą zimę w Korbielowie, zdjęcie robione z ręki
Zdjecia dosc przyjemne, ale wymaga poprawy, snieg zlapal troche niebieskiej poswiaty, wymaga to korekcji. Wypadalo by tez niebo przyciac przynajmniej o polowe jak nie wiecej, i zrobic z tego zdjecia taka mini panoramke. Niebo nic nie wnosi do zdjecia, nic sie na nim nie dzieje, brak chmur.
hmm, w ten sposób na to nie patrzyłem dzieki za inny punkt widzeniarzeczywiscie śnieg był niebieski
No i teraz jest duzo lepiej.
O kadrze wspomniał mój przedmówca, ja dodam że zima warto zamiast po 12-tej w południe spróbować wstać wcale nie tak wcześnie bo koło 6-7 rano a fotografia nabierze niepowtarzalnego kolorytu i klimatu, o który ciężko gdy słońce świeci z góry jak lampa.
Nie rozumiem też parametrów tej fotografii tj.
f/5.6, 1/1600 korekta na +5.00EV a pomiar punktowy?
Zapraszam
<a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>
Zdjecie zrobione raczej przy okazji niż z zamiaram sesji, po prostu wtedy miałem deske na nogach i aparat w plecaku. W tym miejsce raczej ciężko o spacer ponieważ to stok narciarski, a wyciąg rusza po 8:00. Zgadzam sie ze najlepsze zdjecia to te z pogranicza wschodu lub zachodu słońca. Jeśli chodzi o parametry generalnie ustawiłem to intuicyjnie tz. pomiar punktowy ustawiłem ponieważ chciałem mieć pewność że oste będzie tło, +5.00EV aby zdjęcie było jasne przy max szybkim czasie naświetlanie, co wg mojej logiki daje nam max ostrość zdjęcia (biorąc pod uwagę poruszanie ręką). Nie wiem, czy cos nie tak z parametrami? Ustawiam je raczej na wyczucie niż z doświadczenia (właśnie po to sie znalazłem na tym forum żeby zrozumieć niunse).
Skontaktuj się z nami