Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Hania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    To już chyba jakaś obsesja. Nawet jak zdjęcia wydają Ci się rewelacyjne to szukasz w nich jakiś błędów, których nota bene nie ma. Nie pomyślałeś, że momentami przeginasz w tej zabawie, w krytyka sztuki? Zawsze musi być jakieś „ale”?
    Nie pomyślałeś by nie zaśmiecać wątku uwagami personalnymi?
    PS. Czy ja wiem, czy obsesja? Jest wiele prac, do których nie mam żadnych zastrzeżeń, ale jak nie pasuje styl komentowania, to zawsze można wrzucić do ignorowanych.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 22-06-2012 o 16:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Cóż, moderator chyba nie może sam sobie dać ostrzeżenia

Ja cenię analizę każdego zdjęcia więc jestem za.
    Wszystko to jest tylko kwestią na ile autor zdjęcia chce być ze zdjęć zadowolony i jaki poziom chce osiągnąć.
    Jednemu wystarczy że zdjęcia są świetne a drugi zechce je doprowadzić do perfekcji.
    Zabranianie analizy i komentarzy do zdjęć to nie najlepsze rozwiązanie, bo wielu dzięki temu wynosi stąd ogromną wiedzę.
    Sorry za OT

Domyślnie

Ja jednym słowem - piękne! A ostatnie rewelka !

Domyślnie

No jakoś nie. Nie piszę o Twojej fryzurze, a o sposobie komentowania i czepiania się bzdur. A konkretnie w przypadku zdjęć w tym wątku -- pisania nieprawdy bo zdjęcia mają jak najbardziej poprawną ekspozycję.
    To nie dział glamour, gdzie zdjęcia muszą być wymuskane, wręcz do porzygania i jeśli ktoś ma czas, energię i ochotę -- można się czepiać źle ułożonego drugiego palca u prawej ręki.

Cytat Zamieszczone przez paul.g.85 Zobacz posta
    Zabranianie analizy i komentarzy do zdjęć to nie najlepsze rozwiązanie, bo wielu dzięki temu wynosi stąd ogromną wiedzę.
    Absurd. Zacytuj proszę w którym miejscu zabraniam konstruktywnego komentowania. Jest wręcz odwrotnie.
    Więcej napiszę, odkąd wystosowaliśmy apel (którego byłem gorącym zwolennikiem) z prośbą o bardziej rozbudowane komentarze, z uporem kasuję jednowyrazowe posty, wymagając od forumowiczów włożenia choć minimalnego wysiłku w komentowanie. Myślę, że korzyścią dla publikujących.

Z jednym się zgodzę. Może faktycznie już nie marnujmy tego wątku na OT.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    No jakoś nie. Nie piszę o Twojej fryzurze, a o sposobie komentowania i czepiania się bzdur. A konkretnie w przypadku zdjęć w tym wątku -- pisania nieprawdy bo zdjęcia mają jak najbardziej poprawną ekspozycję.
    To nie dział glamour, gdzie zdjęcia muszą być wymuskane, wręcz do porzygania i jeśli ktoś ma czas, energię i ochotę -- można się czepiać źle ułożonego drugiego palca u prawej ręki.
    To ty piszesz bzdury. Dwa ostatnie zdjęcia są kompletnie nieostre. Ekspozycja na siódemce jest na granicy przepalenia. Tło zostało ściemnione, co widać po obwódce wokół dłoni, gdzie nie dość dokładnie zostało to wykonane. Nadmierna ekspozycja odbiła się na jakości zdjęć i ich rozświetleniu. Co z kolei lekko pogrążyło szczegóły oraz "rysunek" tła. Na ostatniem widać to, ale w mniejszym stopniu.
    Oczywiście, że można się czepiać wszystkiego. Jednak zwrócenie uwagi na dwie drobne niedoskonałości ciężko chyba nazwać czepianiem się. Zarzucasz mi kłamstwo? Jako moderator? Hmmm, interesujące. Czymże sobie na to zasłużyłem. Może niepochlebnie skomentowałem jakieś prace pana moderatora? Może to jest główny powód tej interwencji. No cóż, pozwolę sobie komentować dalej tak, jak uważam. Jeżeli rewanż za komentarze odbije się na mojej obecności na forum, to wnioski niech wyciągną pozostali. Ja już dalej nie zaśmiecam, bo dla mnie nie warto się przepychać z osobami żądnymi krwi, czy zemsty. Nawet zielonymi.

Domyślnie

Co do zastrzeżeń o poprawność ekspozycji - jestem świadoma tego że zdjęcie nr 5 jest nieco jaśniejsze. Absolutnie nie jestem perfekcjonistką i wiem, że nigdy nie będę. Podziwiam osoby, które potrafią doprowadzać swoje zdjęcia do perfekcji (pod każdym względem) - ja nie mam do tego cierpliwości. Sama osobiście idę na żywioł - jeśli chodzi o obróbkę działam bardzo intuicyjnie!! Cały czas się uczę i każde pochlebne słowo mnie cieszy, a krytyczne biorę pod rozwagę!
    Ostatnio edytowane przez frajda ; 22-06-2012 o 23:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frajda Zobacz posta
    Co do zastrzeżeń o poprawność ekspozycji - jestem świadoma tego że zdjęcie nr 5 jest nieco jaśniejsze.
    Właśnie, jak sama słusznie zauważyłaś -- jaśniejsze (z resztą bardzo dobrze, bo lepiej naświetlać na prawą stronę histogramu -- więcej się później ze zdjęcia wyciągnie). Dla mOSAda to już zła ekspozycja.

Może niepochlebnie skomentowałem jakieś prace pana moderatora? Może to jest główny powód tej interwencji. No cóż, pozwolę sobie komentować dalej tak, jak uważam.
    Miałem napisanego dość długiego posta, poświęciłem się nawet i zrobiłem zrzuty z PSa, które pokazują, że do przepaleń jeszcze brakuje, a jasne zdjęcia wcale nie oznaczają złej ekspozycji, ale… powyższym mnie tak rozbroiłeś, że skasowałem wszystko i stwierdziłem, że nie warto.

Nie przypominam sobie żebyś komentował jakieś moje zdjęcia, bo nie publikuję w działach, które głównie odwiedzasz. A jeśli jednak tak, to chyba masz zbyt mocne przekonanie o wartości swoich komentarzy, myśląc, że bym się nimi tak przejął. Zwłaszcza, że zawsze na komentarze patrzę przez pryzmat publikowanych zdjęć komentującego…
    A sugerowanie, że próbuję w jakiś sposób się odgrywać za czyjeś komentarze… No litości… czy my jesteśmy na forum domowego przedszkola? Myślę, że tu piszą sami dorośli i dojrzali ludzie, którzy wyrośli już z takich zabiegów.

Ja już dalej nie zaśmiecam, bo dla mnie nie warto się przepychać z osobami żądnymi krwi, czy zemsty.
    Ja w Twojej ocenie zachowuję się nie fair, zarzucając Ci ponoć kłamstwo, Ty natomiast sugerując, że jestem żądnym krwi, mściwym „panem moderatorem” (wcale nie czuć szydery) jesteś już w porządku. Ok.

Jeżeli rewanż za komentarze odbije się na mojej obecności na forum, to wnioski niech wyciągną pozostali.
    To już są jakieś kompletne androny. Tak… zagraj jeszcze pod publiczkę robiąc z siebie ofiarę. Szkoda gadać…

Z mojej strony EOT.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 23-06-2012 o 00:21
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Gwoli ścisłości, nigdzie nie napisałem, że ekspozycja jest zła, zatem tu mogę ja tym razem zarzucić kłamstwo. Przepychanki bez sensu.
    PS. A jeżeli chciałeś czegokolwiek dowodzić za pomocą histogramu, to znaczy, że kompletnie nie masz pojęcia o czym piszę. Nawet gdybym coś w ogóle wspomniał o przepaleniach, to nadal byś nie zrozumiał i podpierał się histogramem. Szkoda słów.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 23-06-2012 o 00:47

Domyślnie

Gwoli ścisłości, nigdzie nie napisałem, że ekspozycja jest zła, […]
    Nie, skądże. To poniżej oznaczało, że jest dobra:
    Widać momentami problemy techniczne […] z ekspozycją.

Nawet gdybym coś w ogóle wspomniał o przepaleniach, to nadal byś nie zrozumiał i podpierał się histogramem.
    Raz -- nie „gdybyś wspomniał”, bo wspomniałeś:
    Ekspozycja na siódemce jest na granicy przepalenia.
    A do granicy przepalenia jest kawałek.

Dwa -- właśnie histogram (naturalnie w oparciu o zawartość zdjęcia) służy do oceny ekspozycji, nie patrzenie w monitor (który jest narzędziem z zasady niedoskonałym i może nam płatać figle) i orzekanie „na oko”.

Dobra, naprawdę już się więcej nie odzywam, bo zaraz się dowiem, że w ogóle w tym wątku się nie udzielałeś, a ja piszę sam ze sobą.

Autorkę wypada mi przeprosić za bałagan, obok niektórych spraw nie powinno przechodzić się obojętnie. Jeśli będzie takie życzenie -- posprzątam wątek.
    A… od razu dopiszę, bo to częsty zarzut pod adresem zielonych -- tak, chcę po sobie zatrzeć ślady i grożę koleżance.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Panowie, zawsze pozostaje jeszcze inna opcja
    Wyciąć posty i przekleić je do nowego tematu w CAFE
    Tylko nie mam jeszcze pomysłu jaki by nadać tytuł waszej dyspucie

Macie może jakieś pomysły

Szkoda żeby ta gorąca dyskusja pozostała niezakończona bo widać że zmierza ona w stronę rozwiązania.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów