Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: 1.8 i 3.5

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie 1.8 i 3.5

Witam!

Czy może ktoś dobry wkleić dwa takie same zdjęcia, tyle że zrobione różnymi obiektywami o przesłonach 1.8 i 3.5. Również szykuje się do zmiany kita 18-55 na Nikona 50 1.8D, a na googlach nic nie mogłem takiego znaleźć

Domyślnie

Czytałem twoje pytanie kilkukrotnie i nie mogę się połapać o co chodzi?
    Doprecyzuj bo nie wiem dokładnie co chcesz porównać.

Chodzi Ci o to jak rozkłada się głębia ostrości?
    D800/Sigma 50mm 1,4 / Nikkor 35 1,8 /Tokina 11-16 2,8 / Tami 90 2,8/ Ciamciang 8mm / Sb900/ Tamron 24-70

Domyślnie

Jaką korzyść zamierzaść odnieść oglądajac takie kadry o jakie prosisz?
    Gdybyś poprosił o wykonanie w tych samych warunkach oświetleniowych dwóch identycznych kadrowo zdjęć, z tym że jedno miałoby być na przysłonie 1.8 drugie na 3.5 to jeszcze byłbym w stanie zrozumieć, tak niestety nie.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheyenne Zobacz posta
    Jaką korzyść zamierzaść odnieść oglądajac takie kadry o jakie prosisz?
    Gdybyś poprosił o wykonanie w tych samych warunkach oświetleniowych dwóch identycznych kadrowo zdjęć, z tym że jedno miałoby być na przysłonie 1.8 drugie na 3.5 to jeszcze....

No właśnie o to mi chodzi. Wszędzie jest twierdzone, że obiektywem np. Nikon AF 50 f/1.8D zrobi się lepsze/jaśniejsze zdjęcia niż np. Nikon AF-S 18-105 f/3.5-5.6. chciałbym po prostu móc o ile to możliwe porównać takie same zdjęcia zrobione dwoma różnymi obiektywami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k2soo Zobacz posta
    No właśnie o to mi chodzi. Wszędzie jest twierdzone, że obiektywem np. Nikon AF 50 f/1.8D zrobi się lepsze/jaśniejsze zdjęcia niż np. Nikon AF-S 18-105 f/3.5-5.6. chciałbym po prostu móc o ile to możliwe porównać takie same zdjęcia zrobione dwoma różnymi obiektywami
    "Jaśniejszym" obiektywem nie robi się jaśniejszych zdjęć.

Jaśniejszy obiektyw umożliwia dwie rzeczy: robienie zdjęć w gorszym świetle oraz zmniejszenie głębi ostrości. Pozwól, że nie będę rozpisywał się więcej, bo mam podejrzenie że trochę brakuje Ci podstaw, o których dowiesz się najlepiej z książek.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k2soo Zobacz posta
    O.o.

18-105vr możesz zrobić tak samo "jasne" zdjęcie jak i 50 1.8, napiszę więcej. Możesz zrobić tak samo jasne zdjęcie jak np 50. f 1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    "Jaśniejszym" obiektywem nie robi się jaśniejszych zdjęć.
    Było to już kiedyś. kto im takie bzdury opowiada? Jakiś niedorobiony handlarz z alledrogo?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Napiszę tak. Bardzo dużo zdjęć robię swojej kilkunastomiesięcznej córce w domu. Dlatego też zainteresował mnie wątek o obiektywach stałoogniskowch, za to potrafiących robić lepsze zdjęcia w niekorzystnym oświetleniu.

Większość informacji o stałkach wyczytałem z tego forum. Tak, jestem amatorem, dlatego wybaczcie i nie czepiajcie się , że źle precyzuje moje wypowiedzi.
    Wiedziałem że taki obiektyw potrafi zmniejszyć głębie ostrości, natomiast faktycznie myślałem, że potrafi w każdych warunkach zrobić "lepsze" zdjęcie niż obiektyw zmiennoogniskowy.

Domyślnie

To napisz może jaki posiadasz aparat, bo 50mm 1.8d nie z każdym aparatem Nikona w pełni współpracuje.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów