Witam!
Czy może ktoś dobry wkleić dwa takie same zdjęcia, tyle że zrobione różnymi obiektywami o przesłonach 1.8 i 3.5. Również szykuje się do zmiany kita 18-55 na Nikona 50 1.8D, a na googlach nic nie mogłem takiego znaleźć
Szukaj
Witam!
Czy może ktoś dobry wkleić dwa takie same zdjęcia, tyle że zrobione różnymi obiektywami o przesłonach 1.8 i 3.5. Również szykuje się do zmiany kita 18-55 na Nikona 50 1.8D, a na googlach nic nie mogłem takiego znaleźć
Czytałem twoje pytanie kilkukrotnie i nie mogę się połapać o co chodzi?
Doprecyzuj bo nie wiem dokładnie co chcesz porównać.
Chodzi Ci o to jak rozkłada się głębia ostrości?
D800/Sigma 50mm 1,4 / Nikkor 35 1,8 /Tokina 11-16 2,8 / Tami 90 2,8/ Ciamciang 8mm / Sb900/ Tamron 24-70
Jaką korzyść zamierzaść odnieść oglądajac takie kadry o jakie prosisz?
Gdybyś poprosił o wykonanie w tych samych warunkach oświetleniowych dwóch identycznych kadrowo zdjęć, z tym że jedno miałoby być na przysłonie 1.8 drugie na 3.5 to jeszcze byłbym w stanie zrozumieć, tak niestety nie.
"Jaśniejszym" obiektywem nie robi się jaśniejszych zdjęć.
Jaśniejszy obiektyw umożliwia dwie rzeczy: robienie zdjęć w gorszym świetle oraz zmniejszenie głębi ostrości. Pozwól, że nie będę rozpisywał się więcej, bo mam podejrzenie że trochę brakuje Ci podstaw, o których dowiesz się najlepiej z książek.
Napiszę tak. Bardzo dużo zdjęć robię swojej kilkunastomiesięcznej córce w domu. Dlatego też zainteresował mnie wątek o obiektywach stałoogniskowch, za to potrafiących robić lepsze zdjęcia w niekorzystnym oświetleniu.
Większość informacji o stałkach wyczytałem z tego forum. Tak, jestem amatorem, dlatego wybaczcie i nie czepiajcie się , że źle precyzuje moje wypowiedzi.
Wiedziałem że taki obiektyw potrafi zmniejszyć głębie ostrości, natomiast faktycznie myślałem, że potrafi w każdych warunkach zrobić "lepsze" zdjęcie niż obiektyw zmiennoogniskowy.
To napisz może jaki posiadasz aparat, bo 50mm 1.8d nie z każdym aparatem Nikona w pełni współpracuje.
Skontaktuj się z nami