Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baart1980 Zobacz posta
    http://autofocus.blox.pl/2008/01/Wie...nternecie.html

Coraz czesciej zastanawiam sie, jaki jest sens oceniania cudzych zdjęć. 90 % opinii to zjadliwe komentarze ludzi, którzy często dużo do czynienia z fotografią nie mają.
    Przecież nie znamy intencji, jaką kierował się fotograf. Polecam jako lekturę powyższy link.
    Artykuł ma już taką brodę, że można się w nia zaplątać dwa razy. Dodatkowo jest tendencyjny i nieprawdziwy. Pozornie brzmi, jakby dobre zdjęcia nagle stawały się słabsze wraz z rozwojem techniki, a oceniający patrzyli wyłącznie przez pryzmat techniki. To jest bardzo złudne i prymitywne. Wynika głównie z tego, że na wszystkich niemal portalach, brak składowych ocen jak przy jeździe figurowej: za wartość artystyczną i techniczną. Technikę można skrytykować, ocenić, można z nią dyskutować. Z "artyzmem" ciężko polemizować, gdyż są to odczucia dość subiektywne. Choć wiele jest też uniwersalnych.

A krytyka ma jak najbardziej sens. Zarówno dla osoby krytykowanej, jak i tej, która krytykę przeprowadza. Można się w ten sposób bardzo dużo nauczyć. Problemem jest dystans i umiejętność oceny tego, co krytyka dla nas znaczy. Czy jest istotna, czy da się ją uwzględnić w przyszłości itd. Bez krytyki, w tym samokrytyki, nie ma rozwoju.

Domyślnie

Bardzo głębokie, trochę przerost treści nad formą ale mi się podoba. ...A jakby tak na pierwszoplanowym krześle ktoś siedział...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apple Zobacz posta
    ...A jakby tak na pierwszoplanowym krześle ktoś siedział...
    To by było inne zdjęcie.

Fajny efekt na na tych krzesłach z tyłu. Podoba mi się!

PS
    Witam użytkowników forum

woda
    Gość

Domyślnie

O ile podoba mi się efekt jaki uzyskałeś na krzesłkach poza GO.. to zupełnie nie pasuje mi punkt ostrzenia. Ledwo wystający spoza dolnege brzegu kadru. Na dodatek w szczątkowej formie. Zastanawiam się czy przy takim podejściu do tematu nie warto byłoby w ogóle zrezygnować z jakiegokolwiek sotrego elementu. Pozostawiając wszystko nieostre.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów