Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: piaszczyście

Domyślnie piaszczyście

Mam pytanko do forumowiczów.
    Czy według Was mogę coś jeszcze wyciągnąć z tego piasku? Zaznaczam, że obrabiam fotki w CNX, więc nie mam zbyt wielkich możliwości manewru, albo po prostu ... nie wykorzystałam do końca dostępnych tam opcji obróbki.

1. Oryginał

2. WERSJA 1

3. WERSJA 2

4. WERSJA 3

Będę wdzięczna za rzucenie okiem i ewentualne wskazówki.

Domyślnie

Bawiłem się trochę z piaskiem i kluczem często jest według mnie oddzielne potraktowanie koloru i zabarwienia dołu zdjęcia oraz góry. Piasek najlepiej jak nie ma dodatków niebieskiego. Za to dobrze podnieść mu kontrast, klarowność, ostrość. Na wersji 1 wygląda on wg mnie nieźle. Natomiast tylko piasek. Niebo jest dość nudne. A linia horyzontu zbyt ciemna. Niestety z niebem za wiele się tu chyba nie zrobi już, nie sięgając po bardziej zaawansowane techniki. Zwróciłbym też uwagę na sam kadr, gdyż jest to związane z obróbką. Zdjęcie jest dość nijakie. Nie akcentuje ani plaży, ani roślin, ani horyzontu, ani nieba. Tym samym trudno je obrobić, gdyż każdy z elementów jest dość nijaki. To ujęciem powinno się skupiać uwagę widza w odpowiednim punkcie, a obróbka powinna to tylko akcentować. Tu nie wiadomo za bardzo co akcentować.

Domyślnie

W każdej z wersji starałam się wyodrębnić piasek od reszty fotki. Rezultaty jak widać.
    Z tą nijakością to masz zdecydowanie rację. To co pozwala na wypoczynek oczom w naturze, a więc i pewna monotonia, w fotografii najczęściej daje ujemne rezultaty.
    Wiem o tym, ale stale próbuję z niczego ukręcić bat. Po prostu kocham otwarte płaskie przestrzenie i ponoszę klęski przenosząc je na matrycę.

Fotka robiona późnym popołudniem, więc horyzont musiał być ciemny.
    A plaża? Przed sezonem, a więc taka jaką lubię.

Domyślnie

Pebal
    Podoba mi się Twoja wersja. Bardzo czyste kolory.
    Czy dokonałeś tego w CNX?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ma_kry_ba Zobacz posta
    Podoba mi się Twoja wersja. Bardzo czyste kolory.
    Czy dokonałeś tego w CNX?
    Tego zdjęcia nie obrabiałem w CNX, ale w CNX da się zrobić podobnie. Wystarczy zamaskować niebo i osobno obrobić górę i dół.

Domyślnie

Dużo się muszę jeszcze nauczyć. Mam problem z "wyłuskaniem" właściwej barwy.
    I ciągłe wątpliwości czy fotka powinna być prawdziwa czy ... atrakcyjna.
    Dziękuję za informację.

Uprawnienia umieszczania postów