Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Zdjecia do publikacji w internecie - jak zmienić rozdzielczość?

Witam. Zdjęcia zapisuję w NEF - potem eksportuję fotki hurtowo do jpg z jednoczesną zmianą rozdzielczości w Picture Projekt - efekt jest niezadowalający - widoczne schodki na krawędziach samochodu Klik - efekt ten jeszcze bardziej wyłazi po wyostrzeniu. Wcześniej robiłem fotki Canonem A510 i nie było aż takich wielkich "schodków" klik. Co polecacie żeby foty były jak żyleta po zmianie rozdziałki? Pozdrawiam

Domyślnie

wychodza Ci schodki, bo jest przeostrzone.
    To z Canona tez minimalnie przeostrzone, ale nie az tak jak to pierwsze. I druga -- najwazniejsza sprawa. Na zdjeciu z Canona warunki sa po prostu inne -- jest duzo mniejszy kontrast pomiedzy bialym autem a mgla w tle. Przrysowania na krawedziach widoczne sa wlasnie w miejscach najbardziej kontrastowych -- spojrz na czarne relingi wcinajace sie w jasniejsze tlo i zakonczenie maski na styku z kratownica chlodnicy.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 09-03-2007 o 10:18
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Tym canonem fotografowałem masę samochodów i nigdy nie było z tym problemów - Może dlatego że z canona każde zdjecie wymagało sharpen-a. Mi się wydaje że te schodki to wynik zmiany rozdzielczosci, a dokładniej programu. Niewiem czy to moze przez to że z C dpi było 180 a z N jest 300 ? Potrzebuje takiego programu który mi hurtowo (z 40 plików ) na raz zmnieni z NEF-a do jpg a przy okazji zmnieni rozdziałkę i delikatnie wyostrzy. Właśnie ściągam irfana - zobaczymy jakie bedą efekty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    Tym canonem fotografowałem masę samochodów i nigdy nie było z tym problemów - Może dlatego że z canona każde zdjecie wymagało sharpen-a. Mi się wydaje że te schodki to wynik zmiany rozdzielczosci, a dokładniej programu.
    W pewnym sensie tak, ale dokladniej -- to efekt wyostrzania. Czemu -- skoro Ci to juz napisalem -- nie zrobisz eksperymentu? Wez tego samego NEFa i wyeksportuj do niskorodzielczosciowego JPGa bez wyostrzania, a nastepnie z wyostrzaniem ale o roznej mocy. Wtedy sie przekonasz o co chodzi.

Niewiem czy to moze przez to że z C dpi było 180 a z N jest 300 ?
    DPI nie ma kompletnie nic do rzeczy. To informacja o tym jaka ilosc pikseli upchnac na calu wydruku -- czyli okreslic wielkosc wydrukowanego zdjecia. Na ekranie wyswietlane sa tylko piksele (DPI jest wielkoscia logiczna).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

mały eksperyment:
    żadnego wyostrzania - tylko zmiana z NEF na JPG i zmiana rozdz do 800x532 - dwa różne programy PP i PS
    PP
    PS
    a tu po sharpen-nie w PS
    PP SH
    PS SH

Moim zdaniem w PS schodki są mniejsze.
    Ciekawe czy w PS da się hurtowo zmienić rozdziałkę i wyostrzyć np. 40 zdjęć na raz.

irfan - odpada do hurtowej zmiany z nef-a. W PP da się hurtowo mienić rozdziałkę przy konwersji z NEF do jpg - ale jak ustawić żeby wszystkie zdjęcia wyostrzył np. o 1 ? pojedynczo się da, lecz nie mogę rozkminić jak to zrobić dla wszystkich zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 09-03-2007 o 11:53

Domyślnie

mały eksperyment:
    rzadnego wyostrzania - tylko zmiana z NEF na JPG i zmiana rozdz do 800x532 - dwa różne programy PP i PS
    PP
    PS
    Cos Ci sie pomylilo... Z PP wypusciles 150x99 pikseli, a nie 800x532
    I jak widzisz -- na takim samym zdjeciu jak poprzednio (w pierwszym poscie), bez wyostrzania wyglada OK. Zebow brak.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Cos Ci sie pomylilo... Z PP wypusciles 150x99 pikseli, a nie 800x532
    już poprawiłem
    Rozwiązałem swój problem.
    1.Na początek konwertuję hurtowo NEF-y na JPEG w PP (bez zmiany rozdzielczości).
    2.W PS ustawiłem sobie akcję->zmiana rozdzielczości (resample image: Bicubic Smoother)->sharpen

I tym sposobem nie ma schodków - i wszystko konwertuje się samo.
    Dzięki kolego za pomoc.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

2.W PS ustawiłem sobie akcję->zmiana rozdzielczości (resample image: Bicubic Smoother)->sharpen
    Moze zamiast najpierw skalowania "Bicubic Smoother" a potem wyostrzania, wybierz od razu Bicubic Sharper. Jesli efekt bedzie ok -- unikniesz dodatkowego kroku w akcji.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

tutaj JPEG powestał odrazu w puszce:
    KLIKodrazu Bicubic Sharper
    KLIKnajpierw Bicubic Smoother, potem Sharpen

tutaj najpierw NEF, potem JPEG (PP)
    KLIKodrazu Bicubic Sharper
    KLIKnajpierw Bicubic Smoother, potem Sharpen

Domyślnie

Po Twoim tescie, ja osobiscie wybralbym wersje resamplowana z jednoczesnym wyostrzaniem, czyli Bicubic Sharper. ostrosc jest idealna. Resampling z pozniejszym wyostrzaniem -- juz delikatnie zaczyna "pokazywac zeby".
    www.SALDAT.pl

Uprawnienia umieszczania postów