Witajcie Nikoniarze!

To mój pierwszy post. Trafiłem tu poszukując informacji o D7000. Po lekturze wątków Fatmana włos mi się zjeżył na głowie, ale i tak dzisiaj kupiłem, bo nie mam alternatywy, miejmy nadzieję, że będzie wszystko dobrze. Nie mam czasu czekać na następcę do września, a mniejsze modele źle mi leżały w ręce. O zdradzie N nie ma mowy, głównie ze względów estetycznych.

Ogólnie forum bardzo mi się podoba. Jestem pod wrażeniem waszej wiedzy. Wielkie dzięki za info o Opandzie, nie wiedziałem że takie cuda istnieją. Zanim przystąpię do dokładnych testów według metodologii Fatmana chciałbym upewnić się co do realnego przebiegu mojej puszki - kupowałem w supermarkecie i nie wiem, czy był aintensywnie testowaay przez poprzednich potencjalnych nabywców albo czy nie wróciła na półkę z serwisu.

Żeby to sprawdzić pierwsze strzelone zdjęcie wrzuciłem do Opandy IExif 2.3, w polu Total Number of Shutter Releases for Camera jest 6, co oznaczałoby, że migawka strzeliła tylko 6 razy? Nie jest to chyba możliwe, bo ten plik ma nazwę "DSC_0060.jpg", czyli to jest co najmniej 60-ta fotka, o ile nikt wcześniej nie wyzerował numeracji, a może być jeszcze więcej uwzględniając wyzwolenia próbne bez włożonej karty. Czy ktoś może wie, skąd taka rozbieżność? Dlaczego Opanda nie pokazuje realnej liczby wyzwoleń migawki?