Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Problem ze skanerem

Nie wiem czy to dobry dział, ale mam problem ze skanerem.
    Jest to model OpticPro ST48.
    Skanuję nim negatywy 6x6. Co jakiś czas mam taki problem, że na podglądzie wszystko jest super, a po zeskanowaniu mam dosłownie biały plik o rozmiarach zeskanowanej klatki. Wielkość w MB jest też podobna a do normalnie zeskanowanych klatek. Wcześniej raz pojawił mi się ten problem, ale zniknął po jakimś czasie. Teraz nie chce. Czy ktoś miał taki problem? Co może być przyczyną?

Domyślnie

Jakie oprogramowanie masz zainstalowane?

Domyślnie

Skanery z ramkami mają prześwit (lub pustą ramkę) gdzie skaner mierzy moc lampy i się*kalibruje. Jeśli ją zasłonisz, lub włożysz odwrotnie ramkę mogą różne cuda wyskakiwać.

Na zdjęciu (z bloga Michała Jędraka) powyżej, ramki mają takie wycięcia od góry. Jak widać w ramce po lewej wycięcie jest niesymetryczne. Założenie ramek odwrotnie góra dół, lub do góry nogami może takie efekty spowodować.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Jakie oprogramowanie masz zainstalowane?
    Soft dostarczony ze skanerem.
    Skanuję spod photoshopa, ale próbowałem też spod innych programów i jest to samo.

Co do ramek: spróbowałem je zamienić i nadal jest problem. Podgląd jest ok, a skan biały.

Domyślnie

Walki ze skanerem ciąg dalszy. Problem chyba leży w sofcie. Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie i poszło. 4 klatki i znowu to samo.

Uprawnienia umieszczania postów