Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: nowe makbukipro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jakubowski Zobacz posta
    Słyszałem nawet, ze win8 ma już obsługę ekranów wysokiej rozdzielczosci.
    Windows 95 też ma obsługę ekranów wysokiej rozdzielczości :]

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ale u jakiej konkurencji będzie ta retina w lapkach? Gdzie, kiedy, za ile? Skoro IP4s ma je już od dawna a u konkurencji cisza to skąd ta pewność, że pojawią się tak nagle u konkurentów w lapkach? Nie ukrywam, przyjąłbym takowego z chęcią
    A Ja bym nie przyjął ... LCD już dziękuję. Aczkolwiek w kwestii OLED o gęstości 300+ dpi jestem na tak.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Może nareszcie skończy się narzekanie na małe ikonki i kiepsko działające skalowanie.
    Od Win Vista już nie ma takich zniekształceń ikon przy płynnym skalowaniu jak w XP i wcześniejszych (główne ikony ... w oknach). Choć nadal np. w pasku, ikony powiadomień, są kiepsko skalowane nawet w win 7.

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jakubowski Zobacz posta
    No jak to co? ekrany retina, podobne obudowy i konfiguracje.
    W świetle faktu opatentowania niedawno przez apple obudowy w kształcie rombu nie jest to takie pewne A retina, czyli LCD wysokiej gęstości, uważam że jest gorsze od OLED wysokiej gęstości.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 13-06-2012 o 08:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    A retina, czyli LCD wysokiej gęstości, uważam że jest gorsze od OLED wysokiej gęstości.
    OLED sam świeci, LCD nie. Stąd wynika przewaga. Jednak aby była ona widoczna gołym okiem dla niewprawnego Kowalskiego, musi być odpowiednio rozwinięta technologia ich produkcji. Słowem producent musi umieć ją wykorzystać. A to, póki co, jest na poziomie takim, że LCD i OLED, np w wizjerach, wygląda tak samo.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

A ja 27" 3840x2160 chętnie przyjmę.

OLED powoli rusza i to jest dobra wiadomość. Jacyś maniacy kupią i jak kaska zacznie się kręcić, to rozwój też pójdzie naprzód.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    A ja 27" 3840x2160 chętnie przyjmę.
    Tylko?

Jeśli 3,5" ekran ajfona ma na dłuższym boku zdaje się ok 850 pikseli, to 27" o takiej samej ostrości powinien mieć ze 6500.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Powinien, ale na razie tylko o takich rozmiarach plotki słyszałem.
    Czas pokaże, a kasę też trzeba uzbierać bo tanie to to nie będzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    bo tanie to to nie będzie.
    Będzie, ale to tylko (lub aż) kwestia czasu.

Domyślnie

27'' ma rozdzielczość 2560x1440 więc retina powinna być 5120×2880 = 14,745,600 px Dla porównania 4K film: 4096×2160 = 8,847,360 px, Retina iPad 3: 2048×1536 = 3,145,728 px

Odnośnie tematu to piękny laptop. Minimalizm nawet w bebechach. Jak dla mnie cudo. Tylko te polskie zarobki....

Domyślnie

Odnośnie rozdzielczości Retiny. Natrafiłem na taki link:
    http://www.makoweabc.pl/2012/06/wytl...kranem-retina/
    gdzie:
    Środkowe ustawienie odpowiada rozdzielczości 1440×900 i tutaj rzeczywiście każdy piksel obrazu jest obsługiwany przez 4 fizyczne piksele. Możemy natomiast ustawiać inne rozdzielczości, a właściwie to modyfikujemy mnożnik przez jaki są skalowane elementy na ekranie.
    Czy mógłby ktoś potwierdzić te informacje lub chociaż podać źródło, gdzie można o tym poczytać.
    Generalnie na razie wynika na to, że z tą rozdzielczością jest taka sama "ściema" marketingowa jak z rozdzielczością LCD w puszkach Nikona.
    A przynajmniej tak to rozumiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zurkow Zobacz posta
    Generalnie na razie wynika na to, że z tą rozdzielczością jest taka sama "ściema"
    Żadna ściema. Pikseli jest więcej. Dużo więcej i o to chodzi.

Domyślnie

No przecież nie dadzą opcji 1:1 na 13" i 2880x1800 bo nic nie byłoby widać. Taki sam efekt byłby w windzie przy rozdzielczości ustawionej na 2880x1800 i zwiększonym dpi na 200%. Przy czym w windzie połowa rzeczy by się zepsuła a w Macach ponoć to działa.

27'' ma rozdzielczość 2560x1440 więc retina powinna być 5120×2880 = 14,745,600 px Dla porównania 4K film: 4096×2160 = 8,847,360 px, Retina iPad 3: 2048×1536 = 3,145,728 px
    W monitorach nigdy nie było takiej gęstości upakowania jak w "stupidfonach" czy lapkach, więc nie można liczyć ( a może? ) że będzie szło to liniowo.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów