Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Domyślnie

Gripa chciałam kupić do studia, a na spacery zawsze można zdemontować ,
    tak naprawdę większość zdjęć studyjnych kadrowanych pionowo... Ale nie wiem czy zdecyduję się na zakup zamiennika, trudno, poradzę sobie...
    Nikon

Domyślnie

A ja z kolei mogę polecić popularnego do D5100 gripa produkcji Meike. Co prawda w żadnym studio zdjęć nie robię, ale odkąd go założyłem to nawet na spacerach nie wyobrażam sobie już focić bez niego człowiek się szybko przyzwyczaja... a dopiero z gripem D5100 leży mi pewniej w rękach i po prostu zdjęcia robi się dużo wygodniej. Kabelek jest potrzebny tylko i wyłącznie jeśli chcesz korzystać z dodatkowego spustu migawki z gripa (do zdjęć pionowych) - ja go nie podłączyłem.
    Dokupiłem do niego od razu jakiś zamiennik baterii i tak działam od jakiegoś miesiąca. Inna sprawa, że nie mam teraz zielonego pojęcia czy zamiennik dobrze działa... otóż w gripie są 2 akumulatory, podobno grip ma automatycznie przełączać na drugi aku w razie rozładowania pierwszego - ale czym to się objawia??? Zrobiłem już trochę zdjęć z dwoma włożonymi aku i dopiero wczoraj zeszła mi jedna kreska baterii, czy to oznacza, że rozładowuje się pierwsze bateria i jak dojdzie do końca "nagle" będę miał baterię znowu na full (bo grip przełączy na drugi aku)??? Czy to już zasilanie leci z drugiego aku? nie mam zielonego pojęcia jak to wychwycić... a chciałbym uniknąć wkładania i wyciągania baterii przy włączonym aparacie...
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sunnyluk Zobacz posta
    A ja z kolei mogę polecić popularnego do D5100 gripa produkcji Meike. Co prawda w żadnym studio zdjęć nie robię, ale odkąd go założyłem to nawet na spacerach nie wyobrażam sobie już focić bez niego człowiek się szybko przyzwyczaja... a dopiero z gripem D5100 leży mi pewniej w rękach i po prostu zdjęcia robi się dużo wygodniej. Kabelek jest potrzebny tylko i wyłącznie jeśli chcesz korzystać z dodatkowego spustu migawki z gripa (do zdjęć pionowych) - ja go nie podłączyłem.
    Dokupiłem do niego od razu jakiś zamiennik baterii i tak działam od jakiegoś miesiąca. Inna sprawa, że nie mam teraz zielonego pojęcia czy zamiennik dobrze działa... otóż w gripie są 2 akumulatory, podobno grip ma automatycznie przełączać na drugi aku w razie rozładowania pierwszego - ale czym to się objawia??? Zrobiłem już trochę zdjęć z dwoma włożonymi aku i dopiero wczoraj zeszła mi jedna kreska baterii, czy to oznacza, że rozładowuje się pierwsze bateria i jak dojdzie do końca "nagle" będę miał baterię znowu na full (bo grip przełączy na drugi aku)??? Czy to już zasilanie leci z drugiego aku? nie mam zielonego pojęcia jak to wychwycić... a chciałbym uniknąć wkładania i wyciągania baterii przy włączonym aparacie...
    ja tez jestem ciekawy jak to będzie działać znaczy się ta podróbka bateryjna daj znać jak rozkminisz co i jak bo tez mam gripa MEIKE I D5100 i jestem ciekawy jak długo to pochodzi z oryginałem i zamiennikiem no i jak wskaźnik zużycia i tez tak jak ty nie wyobrazam sobie d5100 bez Meike

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sunnyluk Zobacz posta
    Kabelek jest potrzebny tylko i wyłącznie jeśli chcesz korzystać z dodatkowego spustu migawki z gripa (do zdjęć pionowych) - ja go nie podłączyłem.
    Sorry za pytanie.
    Wyjaśnij mi jak używać gripa nie używając przy tym spustu migawki w gripie.
    Rozumiem że trzymasz za gripa a drugą ręką przyciskasz przycisk spustu migawki w body?
    Jakże karkołomna i niewygodna operacja to musi być. Podziwiam bo ja nie dał bym rady, drugą ręką trzymam stabilnie body, ewentualnie podtrzymuję obiektyw jeśli to coś cięższego bo inaczej zdjęcia wychodzą poruszone...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paul.g.85 Zobacz posta
    Sorry za pytanie.
    Wyjaśnij mi jak używać gripa nie używając przy tym spustu migawki w gripie.
    Rozumiem że trzymasz za gripa a drugą ręką przyciskasz przycisk spustu migawki w body?
    Dokładnie tak. Eee tam idzie się przyzwyczaić zresztą na te jakieś 3% wszystkich robionych przeze mnie zdjęć jestem w stanie się tak "wysilić", a przynajmniej nie widzę tego obleśnego kabelka z boku i ciągle otwartej klapki :P
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Wcale nie jest to takie karkołomne jak piszesz..."Rozumiem że trzymasz za gripa a drugą ręką przyciskasz przycisk spustu migawki w body? Jakże karkołomna i niewygodna operacja to musi być"
    Mam D90 z gripem i w nim używam spustu na gripie, w D5100 tego nie robię bo ten kabelek ... i można bez problemu naciskać spust na aparacie. Mam znajomego który mając D80 z gripem również używa tylko spustu na aparacie, twierdzi że tak mu wygodniej...
    sunnyluk Ja w gripie przy D5100 też mam tak jak Ty dwa aku. oryginalny i zamiennik, i mam wrażenie że tutaj oba aku są połączone równolegle i jednocześnie z obu jest pobierany prąd. Napewno w D90 jest inaczej, najpierw jeden aku, następnie drugi. Do D90 producent przewidział gripa, zaś do D5100 nie (nie ma oryginalnych gripów) więc chinole zrobili to w sposób najprostszy, dwa aku. połączyli blaszkami równolegle i git.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów