Szukaj
a dng można słać? będzie prościej niż nef+xmp?
Dobra, to wysyłam wszystko od początku, daje jpg i dng, jak to nie wystarczy to najwyżej nie zakwalifikuje się do rozgrywki. Jeżeli chodzi o "informatyczne sprawy w lightroomie, to kompletnie ich nie ogarniam.
Trzymajmy sie jpg i xmp. O dng musialbym poczytac
Przypominam tez o ankiecie n/t czasu trwania zabawy. Kto nie zaglosuje sprzata ciemnie![]()
to i ja wysłałem.
dng ułatwia sprawę i lepiej się sprawuje niż nef z tego co widziałem ALE moje przyzwyczajenie do tego drugiego nie pozwala mi na zabawę z tym pierwszym
nie wyobrażam sobie wrócić z 4500 zdjęciami jak ostatnio i przerabiać je na .dng przed obróbką ^^
@wujekadam - jeśli używasz LR to przy exporcie wybierasz zapis nef/original i zapisany plik w folderze będzie miał przy sobie już ten plik .xmp, przy uzywaniu ACR plik .xmp zapisywany jest automatycznie przy edytowanym pliku bądź w innym folderze (wybranym wcześniej w ustawieniach programu)
D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine
Tak jak mowisz Anar. Ostatecznie do poszukania XMP mozna sie posluzyc wyszukiwarka windowsowa, w ktorej definiujesz rozszezenie pliku i date modyfikacji/utworzenia.
Tu masz maly poradnik n/t konfiguracji lokalizacji XMP. Screeny są spod Appla, ale po Windowsem jest dość podobnie
Wysyłanie DNG jest ciut bez sensu, ponieważ to nie jest finalny efekt. Pozostaje przeskalowanie do danej rozdzielczości oraz wyostrzenie, odszumienie, wygładzanie itd. Dodatkowo interpretacja DNG, podobnie jak RAWów może nie być jednakowa chyba. Poza tym zaraz by się skrzynka zapchała.
W LR klikając prawym myszem na zdjęciu jest opcja by pokazać oryginał w eksploratorze/finderze. A obok znajdziemy plik XMP zazwyczaj. Wymuszenie zapisu go wykonuje się bodajże komendą CTRL-S.
No ale w przypadkach szczególnej niemocy...![]()
Czekam na ostatnie propozycje obróbki do północy
znalazło się z 30 chętnych?![]()
D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine
Skontaktuj się z nami