Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Limax7 Zobacz posta
    Jeśli obrabiasz w Camera RAW to obok zdjęcia RAW powstaje plik XMP np. przy pliku DSC_2145.NEF powstanie DSC_2145.XMP ale tylko wtedy gdy edytując w ACR klikniesz Otwórz obraz lub Gotowe
    Nie zawsze. Przy instalacji PS pyta czy ma pliki xmp zostawiać przy pliku czy w oddzielnym folderze systemowym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wujekadam Zobacz posta
    Dobra panowie, jak się zgrywa te pliki konfiguracyjne XMP, bo pierwsze o tym słyszę:>
    No wlasnie, dawaj plika!

I jeszcze prosba do wszystkich:
    - zdjecia bez ramek
    - mail ma zawierac dwa zalaczniki - pliki JPG i XMP
    Reed
    Stopka w remoncie
    Flickr

Domyślnie

a dng można słać? będzie prościej niż nef+xmp?

Domyślnie

Dobra, to wysyłam wszystko od początku, daje jpg i dng, jak to nie wystarczy to najwyżej nie zakwalifikuje się do rozgrywki. Jeżeli chodzi o "informatyczne sprawy w lightroomie, to kompletnie ich nie ogarniam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    a dng można słać? będzie prościej niż nef+xmp?
    Trzymajmy sie jpg i xmp. O dng musialbym poczytac

Przypominam tez o ankiecie n/t czasu trwania zabawy. Kto nie zaglosuje sprzata ciemnie
    Reed
    Stopka w remoncie
    Flickr

Domyślnie

to i ja wysłałem.

dng ułatwia sprawę i lepiej się sprawuje niż nef z tego co widziałem ALE moje przyzwyczajenie do tego drugiego nie pozwala mi na zabawę z tym pierwszym
    nie wyobrażam sobie wrócić z 4500 zdjęciami jak ostatnio i przerabiać je na .dng przed obróbką ^^

@wujekadam - jeśli używasz LR to przy exporcie wybierasz zapis nef/original i zapisany plik w folderze będzie miał przy sobie już ten plik .xmp, przy uzywaniu ACR plik .xmp zapisywany jest automatycznie przy edytowanym pliku bądź w innym folderze (wybranym wcześniej w ustawieniach programu)
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

Tak jak mowisz Anar. Ostatecznie do poszukania XMP mozna sie posluzyc wyszukiwarka windowsowa, w ktorej definiujesz rozszezenie pliku i date modyfikacji/utworzenia.
    Tu masz maly poradnik n/t konfiguracji lokalizacji XMP. Screeny są spod Appla, ale po Windowsem jest dość podobnie
    Reed
    Stopka w remoncie
    Flickr

Domyślnie

Wysyłanie DNG jest ciut bez sensu, ponieważ to nie jest finalny efekt. Pozostaje przeskalowanie do danej rozdzielczości oraz wyostrzenie, odszumienie, wygładzanie itd. Dodatkowo interpretacja DNG, podobnie jak RAWów może nie być jednakowa chyba. Poza tym zaraz by się skrzynka zapchała.
    W LR klikając prawym myszem na zdjęciu jest opcja by pokazać oryginał w eksploratorze/finderze. A obok znajdziemy plik XMP zazwyczaj. Wymuszenie zapisu go wykonuje się bodajże komendą CTRL-S.
    No ale w przypadkach szczególnej niemocy...

Domyślnie

Czekam na ostatnie propozycje obróbki do północy
    Reed
    Stopka w remoncie
    Flickr

Domyślnie

znalazło się z 30 chętnych?
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów