Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: chrapanie

Domyślnie

Wiem, że się wk..sz moją wypowiedzią, ale spróbuj tydzień nie palić. Już po 48 godzinach twoje drogi oddechowe zaczną zupełnie inaczej pracować. Jesteś na urlopie, masz mniej stresu. Nic nie szkodzi spróbować. Piszę to ja, palacz z 17 letnim stażem, ale od ponad 2 lat czysty. A jak po tygodniu postanowisz żyć dalej bez fajek, to skutki na plus będą "nie w kij pierdział".
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Co do korków do uszu to bym uważał. Człowiek to takie zwierze, że się szybko przyzwyczaja.
    Piszę to z własnego doświadczenia. Żona zaczęła chrapać jak była w ciąży z pierwszym dzieckiem. Dla mnie to tragedia była, nie mogłem spać, na nic gwizdania, a budzenie i prośby o położenie się na bok to tylko na krótką metę. Kupiłem korki i problem chrapania żony przestał dla mnie istnieć. Jednak jest małe ale. Żona przestała już chrapać a ja dalej śpię w korkach. Przyzwyczaiłem się spać w absolutnej ciszy i teraz próbuje się od nich odzwyczaić.
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

A skad wiesz, ze masz prosta przegrodę? To ze oddychasz przez nos, jeszcze nie znaczy ze jest prosta
    Radziłbym jednak iść do laryngologa- obejrzy podniebienie, łuki, języczek (to ten dzyndzelek), przegrodę. Warto też zarejestrować się do poradni polisomnograficznej, zaburzeń snu czy czegos podobnego- gdzie pod aparaturą sprawdza czy masz bezdech senny, czy tylko chrapiesz.
    Zabiegi też dają poprawę, zmniejszają dolegliwości- ale w różnym stopniu- jednemu pomoże bardziej, innemu mniej- zalezy to od osobniczych predyspozycji i rozleglosci zabiegu. Zabieg nazywa się UPPP (dla ciekawych uwulopalatopharyngeoplastyka)- polega na przycieciu języczka, zredukowaniu łuków podniebiennych i plastyce gardla. Można robić laserem, albo i nie (choć w tym ostatnim przypadku nie robi się plastyki gardla). Septoplastyka (operacja przegrody nosa) też może pomóc.

Ale niestety najbardziej skuteczną, najmniej inwazyjna i dająca najlepsze efekty jest redukcja may ciała. Jak typ nie pomoże, to dopiero wtedy sam kładłbym się pod nóż.
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    A skad wiesz, ze masz prosta przegrodę?
    'Nascie lat temu robilem patent nurkowy i mialem sporo badan. Kumplowi wtedy wyszlo, ze ma krzywa przegrode, mi nie.
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Az sie przylacze do dyskusji. Z opowiadan swiadkow wiem, ze tez chrapie i to wcale nie slabiutko. Bezdech tez mam. Wysypiam sie raczej a glowa mnie nigdy nie boli (kumpel mowi, ze cos zj****e w mozgu mam), nawet po sporych dawkach alkoholu. Acha! I jeszcze jedno, juz nie pamietam, zeby mi sie cos snilo. Az takiej duzej nadwagi nie mam, bo przy 185cm waze jakies 94, ale kiedys schudlo mi sie do 88 i chrapanie oslablo. Niestety przyzwyczajenie do rozpusty w kuchni spowodowalo powrot do wyzszej kategorii wagowej. Pozycja podczas snu mi zupelnie obojetna. Ponoc jestem jedynym znanym przypadkiem, ktory chrapie z pelna moca nawet spiac na brzuchu. W sumie mi to nie przeszkadza, gdyby nie nienawistne spojrzenia czlonkow rodziny kazdego ranka.
    Chyba bedzie sie trzeba faktycznie wybrac do lekarza, ale jak znam brytyjska sluzbe zdrowia to na poczatek beda chcieli sprawdzic czy na chrapanie paracetamol tez pomaga i nie dostane nic innego... Acha, i przegrode tez mam prosta. Kiedys robilem badania do szkoly latania do Deblina i mi nie wykryli.

Domyślnie

Wyprowadzić się do drugiego pokoju. Zawsze można się nawzajem zapraszać
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrm100 Zobacz posta
    Pozycja podczas snu mi zupelnie obojetna. Ponoc jestem jedynym znanym przypadkiem, ktory chrapie z pelna moca nawet spiac na brzuchu. W sumie mi to nie przeszkadza, gdyby nie nienawistne spojrzenia czlonkow rodziny kazdego ranka.
    no to jest nas dwóch.
    Nie palę ok. 5 lat (po 30 latach), przegrodę mam prostą.

Domyślnie

znam kilka osób, które robiły sobie ten zabieg prostowania przegrody i nadal chrapią.
    za chrapanie odpowiada luz w gardle. od roku wybieram się na zabieg spalenia laserem częsci podniebienia, bo ona się obluzowuje podczas snu i drga, a po laserze robi się rana i ona wiąże obluzowane częsci w gardle.
    koszt od 700-1000 zeta. we wrocławskiej klinice laryngologicznej to robią. m.in.

też charpię nawet leżąc na brzuchu.
    nie mam nadwagi. papierosów nie palę.
    piwko rzadko, ale od jutro coś się w tym temacie zmieni.
    w sensie piwka
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Cool

Problem stary jak świat.

1. Dotyczy również kobiet.
    2. Dotyczy również osób szczupłych, wręcz bardzo chudych - potrafią one hałasować jak Tygrys po zapuszczeniu silników.
    3. Dotyczy również osób nigdy niepalących i abstynentów - ja.
    4. Leżenie na boku pomaga, ale nie zawsze.
    5. Jeśli pójdziesz do lekarza, to wpierw spytaj czy sam nie ma problemu z chrapaniem. Co by nie wyszło, iż pacjent leczy się w sprawie wypadających włosów u łysego lekarza. Tym bardziej jeśli chcesz się leczyć prywatnie.
    6. Jeśli jesteś zdrów: nos i gardziołko, to lekarz tylko rozkłada bezradnie ręce. Mnie lekarz powiedział, że zna wiele sposobów, ale żadnego skutecznego.
    7. Jeśli wskutek chrapania budzisz się, to niebezpieczne, bezdech może prowadzić do śmierci. Znajomej mąż zmarł w czasie snu. Dlatego kochająca żona powinna spać czujnie w tym samym łóżku, budzić aby przewrócił się na drugi bok a nie spać beztrosko w drugim pokoju.
    8. Pozytywna informacja. Chrapanie samoistnie i całkowicie przechodzi po ok. 84 roku życia - obserwacje własne.

Znajomym oraz żonie mów tak:
    1. W nocy to ja śpię a nie podsłu****ę innych.
    2. Nie ma róży bez kolców.
    3. Przecież mężczyzna musi mieć chociaż jedną wadę.
    4. Jestem normalny i w niczym nie odstaję od reszty.
    Zapamiętaj, im głośniej chrapiesz i im dłużej to trwa, to tym większy dowód na to, że żona naprawdę Cię kocha a nie tylko tak mówi.

Na poważnie. Tak mężczyzna jak i kobieta ma swoje naturalne i wrodzone skłonności/ ułomności. Trudno mieć pretensje o coś gdzie nie ma najmniejszej winy a medycyna od lat jest bezradna. Dojrzałość i mądrość polega m.in. na akceptowaniu życia i przyrody taka jaka jest.

Oczywiście, na pewno trzeba pilnować jako tako swojej wagi - również z wielu innych ważnych powodów, stosować zdrowy tryb życia i odżywiania oraz iść do lekarza gdy zachodzi taka potrzeba.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów