Close

Strona 59 z 193 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1929

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Wszedł mi w ręce RX100mk2. Zrobiłem szybki pojedynek z nexem, z kitowym E1650.

https://www.dropbox.com/s/tnbwcof58z...snexkit-ll.zip
    https://www.dropbox.com/s/nuowjc6trt...nexkit-dim.zip
    https://www.dropbox.com/s/emrzomr19w...nexkit-sun.zip

Warunki świetlne od najgorszych (światło żarowe, głębokie cienie w pomieszczeniu), przez światło słońca na horyzoncie, aż do warunków słonecznego poranka w ostatnim pliku. Ekspozycja wyrównana, balans bieli w pomieszczeniu również, zdjęcia zreskalowane do 30x21cm@300dpi (8Mpx).

Wniosek krótki, nie chcę się rozwodzić: obowiązkiem osoby świadomej fotograficznie jest wybicie z głowy zakupu lustrzanki czy bezlusterkowca, jeżeli wiemy że nie zostanie on doposażony w nic poza kitowym zoomem.
    Nie zgodzę się że należy ludziom dla ich dobra wciskać kompakt za 3000zł jak mogą mieć jakiegoś nowego nexa z kitem za niewiele ponad 2000zł. I nigdy nie wiemy czy osoba nie zechce się 'rozwijać', a kompakt to uniemożliwia. Ja bym wolał mieć nexa i 2-3 obiektywy niż rx100m2 w tej samej cenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Nie zgodzę się że należy ludziom dla ich dobra wciskać kompakt za 3000zł jak mogą mieć jakiegoś nowego nexa z kitem za niewiele ponad 2000zł. I nigdy nie wiemy czy osoba nie zechce się 'rozwijać', a kompakt to uniemożliwia. Ja bym wolał mieć nexa i 2-3 obiektywy niż rx100m2 w tej samej cenie.
    Rozwój może też polegać na tym, że nosi się aparat znacznie częściej i fotografuje się więcej. To jeszcze bardziej rozwija niż okazjonalne jedynie wyprowadzanie na spacer stadka obiektywów.

Sytuacja była by znacznie prostsza, gdyby był spełniony jeden z dwóch warunków: 1) nex (czy inne bezlustro) w kitowym zestawie dawało by wyraźnie lepszą jakość/stwarzało jakąś przewagę w kreatywności albo 2) kieszonkowość takiego zestawu z jakimś innym obiektywem o niewygórowanej cenie byłaby porównywalna do rxa.

Niestety, nie ma tak dobrze. Wybór nie jest wcale oczywisty, a uwzględniając dodatkowo świetne propozycje Ricoha (GR) i Nikona (A) (równie "nierozwojowe"), robi się naprawdę trudnym.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Niestety, mylenie kolekcjonerstwa z rozwojem jest chyba bardzie popularne w naszym narodzie niż marudzenie.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Przedmówcy już świetnie odpowiedzieli... dodam tylko że moim zdaniem ludzi do niczego nie da się zmusić i nie da się nic wcisnąć na siłę... Nie stawiajmy spraw na głowie. Jedni kupią inni nie. Przymusu nie ma.
    Mnie ten aparat niezwykle odpowiada, zrobiłem dzięki niemu kilka naprawdę fajnych zdjęć, widzę też że coraz więcej fotografów nosi go w kieszeni...
    Fotka z wczoraj
    RX100m2

Domyślnie

Przez 'rozwijać się' miałem na myśli rozwój systemu (dlatego w cudzysłowie, odnosiłem się do 'lustrzanki czy bezlusterkowca, jeżeli wiemy że nie zostanie on doposażony w nic poza kitowym zoomem'), nie chodziło mi o rozwój fotograficzny, sory za zamieszanie.
    Inna sprawa że uważam że kompakt hamuje początkujących użytkowników fotograficznie. Nigdy nie widziałem kompakta na innym ustawieniu jak zielone AUTO. Ludzie myślą że mają kompakta to zwalnia ich to totalnie od myślenia, a program zielony powinien być świadomym wyborem a nie jedynym bo się ktoś nie zna... Wy jesteście świadomymi użytkownikami, wiecie co Wam potrzeba, wiecie co to przysłona, jak operować parametrami, jak ustawić aparat żeby zdjęcie było dobrze naświetlone i z dobrym balansem bieli, a ludzie którzy tego nie wiedzą i kupują kompakt zostaną na 'zielonym'. I dla nich nie stawiałbym sporo droższego RX100m2 nad aparatem umożliwiającym ewentualnie kiedyś rozbudowę systemu, aparatem który może człowieka zainteresować i dać możliwość wejścia w jakąś pasję typu makro czy zdjęcia ptaków które wymagają jednak odpowiednich szkiełek a których do kompakta nie podepniemy.
    A nawet jak się ktoś nie chce rozwijać to wciąż ma taniej

Domyślnie

Im dłużej fotografuję, tym bardziej jestem przekonany ze dużo ważniejsze jest nauczenie się widzenia fotograficznego niż używania czasu czy przysłony. Ogromna rzesza posiadaczy lustrzanek nie ma pojęcia dlaczego naciska na spust nie mówiąc o tym że nie wie co chce w prostokącie zdjęcia pokazać i co przez to powiedzieć.
    Oczywiście aparaty kompaktowe średnio nadają się do nauki podstaw fotografii, ale RX100m2 świetnie się nadaje do łażenia po mieście i robienia dobrych zdjęć. Na tyle dobrych technicznie że 60x90 nie jest problemem.
    Na tyle dobrych fotograficznie na ile dobry jest operator tegoż aparatu.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał Wylegała Zobacz posta
    Im dłużej fotografuję, tym bardziej jestem przekonany ze dużo ważniejsze jest nauczenie się widzenia fotograficznego niż używania czasu czy przysłony. Ogromna rzesza posiadaczy lustrzanek nie ma pojęcia dlaczego naciska na spust nie mówiąc o tym że nie wie co chce w prostokącie zdjęcia pokazać i co przez to powiedzieć.

Dobrze powiedziane.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Dobrze powiedziane (potwierdzam z wlasnego doswiadczenia). RX 100 bardzo sympatyczny, choc niestety menu dla mnie troche zagmatwane - kwestia moze kilku lat spedzonych z lustrem N i kompaktem C, tam jakos prosciej to bylo ulozone.
    A aparacik fajny - i szczerze mowiac od kiedy go zanabylem nie skorzystalem z lustrzanki (zeby nie bylo - nie kupilem ani dzisiaj ani wczoraj).\
    Tylko odpowiednika 24mm mi brakuje na szerokim koncu....
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    Dobrze powiedziane (potwierdzam z wlasnego doswiadczenia). RX 100 bardzo sympatyczny, choc niestety menu dla mnie troche zagmatwane - kwestia moze kilku lat spedzonych z lustrem N i kompaktem C, tam jakos prosciej to bylo ulozone.
    A aparacik fajny - i szczerze mowiac od kiedy go zanabylem nie skorzystalem z lustrzanki (zeby nie bylo - nie kupilem ani dzisiaj ani wczoraj).\
    Tylko odpowiednika 24mm mi brakuje na szerokim koncu....
    Z tym menu to bym nie przesadzał - w sumie jedyna rzecz, dla której często trzeba tam sięgać po sensownym zaprogramowaniu przycisków to kierunek panoramy.

Brak ekwiwalentu 24mm - boli rzeczywiście.

Boli też brak gripa, naklejany uchwyt moim zdaniem niezbędny. Niekoniecznie z szlachetnego drewna

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 59 z 193 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni